ESOGÜ'de kritere aykırı atama hazırlığı iddası başlıklı haberimiz üzerine Özgür B. cevap hakkını kullanarak şu açıklamayı gönderdi; " 02 Şubat 2022 tarihinde gazetenizde “ESOGÜ'de kritere aykırı atama hazırlığı iddası” isimli haber yer almakta olup, konuyla ilgili aşağıdaki açıklamalarda bulunmak istiyorum.

1. 1996 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği, bölümünü bitirdim. Aralık 1996 tarihinden bu yana 1’inci Hava Bakım Fabrika Md.lüğünde (Eski Adı:1’inci Hava İkmal Bakım Merkezi)  Mühendis olarak çalışmaktayım.

2. Bu arada Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde Makine Mühendisliğinde 2002 yılında Yüksek Lisans, 2008 yılında doktoramı Prof.Dr. Haydar ARAS danışmanlığımda tamamladım.

3. 03 Mart 2017 tarihinde ÜAK Başkanlığı tarafından yapılan Doçentlik sınavını başarıyla geçerek Doçentlik Belgemi aldım.

4. Şu ana kadar Ulusal ve Uluslararası dergilerde yayımlanmış 60’ın üzerinde makalem 2 adet kitap bölümüm, 10’un üzerinde konferansa katılımım bulunmaktadır.

5. 30 Aralık 2021 tarihli ve 31705 sayılı resmi gazetede yayımlanan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü ilanının 14. sırasında bulunan Uçak Mühendisliği Doçent kadrosuna başvuru yaptım.

6. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Akademik Yükseltme ve Atanma Kriterleri 4.DOÇENT KADROSUNAN ATANMA KOŞULLARI, “Madde 4.2. En az 2 (iki) yıl üniversitelerde öğretim elemanı olarak fiilen çalışmış olmak” koşulunu sağlayıp/sağlamadığım konusunda ikilem yaşanmıştır.

7. Konuyla ilgili olarak 21 Ocak 2022 tarihinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesine aşağıdaki bilgileri içeren dilekçe verdim.

            a.         2547 sayılı YÖK kanunun Profesörlüğü Yükselme ve Atama ile ilgili 26’ıncı maddesinin a.1 bendinde “Doçentlik unvanı aldıktan sonra en az beş yıl süreyle, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olmak” koşulu bulunmasına rağmen, aynı kanunun Doçentlik ve Atama ile ilgili 24’üncü maddesinde böyle bir koşul bulunmadığını,

            b.         1996 yılından bu yana 1’inci Hava Bakım Fabrika Md.lüğü/Eskişehir’de çalışmama rağmen, Doçentlik unvanını aldığım Mart 2017 tarihinden bu yana (5 yıldır) Eskişehir Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Anabilim Dalında Doç.Dr. unvanı ile öğretim görevlisi olarak fiilen yürüttüğüm yüksek lisans/doktora dersleri verdiğimi,

            c.         Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin 31.12.2020 tarihli yazısı ile 2020-2021 öğretim yılı güz döneminde “Gaz Türbinli Motorların Ekserjiekonomik Analizi ile Uçak Kaza Kırım İnceleme Metodolojisi” derslerini (yüksek lisans ve doktora dersi) ESOGÜ’de vermem için 1’inci Hava Bakım Fabrika Md.lüğünden görevlendirme talep edilmiş olup, 1’inci Hava Bakım Fabrika Md.lüğü tarafından gerekli izinlerin verildiği ve dersleri fiilen verdiğimi,

ç.         Ayrıca 2547 YÖK kanunun 31. maddesinde: “Öğretim görevlileri; üniversitelerde ve bağlı birimlerinde bu Kanun uyarınca atanmış öğretim üyesi bulunmayan dersler veya herhangi bir dersin özel bilgi ve uzmanlık isteyen konularının eğitim - öğretim ve uygulamaları için, kendi uzmanlık alanlarındaki çalışma ve eserleri ile tanınmış kişiler, süreli veya ders saati ücreti ile görevlendirilebilirler. …….. Öğretim görevlileri, ilgili yönetim kurullarının görüşleri alınarak fakültelerde dekanların, rektörlüğe bağlı bölümlerde bölüm başkanlarının önerileri üzerine ve rektörün onayı ile öğretim üyesi, araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi kadrolarına atanabilirler veya kadro şartı aranmaksızın ders saati ücreti veya sözleşmeli olarak istihdam edilebilirler.” ifadesinin bulunduğunu,

d.         Benim de ders saati ücreti ile üniversitelerde dersler için görevlendirildiğimi ve ders saati karşılığında fiilen istihdam edildiğimi,

e.         Sonuç olarak; 2017 yılından bu yana Eskişehir Teknik Üniversitesi ve  Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde Doç.Dr. unvanı ile öğretim görevlisi olarak fiilen dersleri yürütmemin; “Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Akademik Yükseltme ve Atanma Kriterleri 4.DOÇENT KADROSUNAN ATANMA KOŞULLARI, “Madde 4.2. En az 2 (iki) yıl üniversitelerde öğretim elemanı olarak fiilen çalışmış olmak” koşulunu sağlayıp sağlamadığımın belirlenmesi için ESOGU Hukuk Müşavirliğinin de görüşünün alınarak  dosyamın tekrar değerlendirilmesini talep ettim.

8.         Ama sizin gazetede bahsettiğim haberin çıkmasına üzüldüm.

9- Son olarak şunları ifade etmek isterim:

         a.   48 yaşındayım ve bu güne kadar hiç kimsenin hakkına tenezzül etmedim. Ama üniversite ama hava ikmalde olsun her insanın seveni ve sevmeyeni olabilir. Bunu da kötüye kullanabilir. Size haber için verilen bilgilerin doğru olmadığını ve şahsıma veya üniversite yönetimine karşı husumeti olan birinin yaptığına eminim.

b.     Başvurduğum kadroya herhangi bir başka kişi tarafında başvuru yoktur. Dolayısıyla herhangi birinin hakkına tecavüz söz konusu değildir.

c.     Haber de bahsedildiği üzere herhangi bir “bakan akrabam” kesinlikle yoktur. Ben Antalya ili Manavgat İlçesi, Örenşehir Köyünden Çiftçi Ali ve Emine Ballı’nın oğluyum. İsterseniz köyümde sizi de ağırlayabilirim.,

d.     Bu yaşıma kadar ülkesini seven, Atatürk İlkelerine ve Cumhuriyete bağlı bir insan oldum, yaptığım işyerindeki her işimde ve yaptığım uluslar arası çalışmalarda bu ülke için nasıl faydalı olabilirimi düşündüm.,

e.     Son olarak; sizin gazetenizi de kullanılarak hakkımda yapılan haberin asılsız olduğunu, husumete dayalı olduğunu, bu yüzden konuyla ilgili bir düzeltme/açıklama yapabilirseniz bir hak kaybının önleneceğini arz ederim."