Özellikle büyük şehirlerde oldukça fazla alternatif bulunması sebebi ile kiralık ev arayan kişilerin seçim yapmaları da zorlaşmaktadır. Söz konusu süreçte kiralık ev arayışı içerisinde olan kişiler gayrimenkul danışmanlarından aracılık etmelerini isteyebilmektedirler. Gayrimenkul danışmanları sayesinde ev kiralama prosedürleri kolaylıkla ve hızlıca gerçekleştirilebilmektedir. Ev kiralarken kişilerin de dikkat etmeleri gereken bazı önemli konular bulunmaktadır. Ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenleri Remax Ahenk kurucusu Sinem Özüçler anlattı:

Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev kiralanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Ev kiralanırken öncelikli olarak evin konumuna, evin cephesine, evin metrekaresine ve evin bütçeye uygunluğuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca evin deprem bölgesinde bulunup bulunmadığına dikkat edilmesi önem taşımaktadır. Kiralanacak olan evin güvenliğinin sağlandığından emin olunması gerekmektedir. Apartman girişinde güvenlik kamerası ve evin balkon ve pencerelerinde parmaklıkların yer alması son derece önemlidir.

Ev kiralanırken apartman görevlisi ile konuşulması faydalı olmaktadır. Apartman görevlisinden apartmanın aidatı ile ortak giderleri hakkında bilgi alınabilmektedir. Evcil hayvan sahibi olan kiracıların apartman yönetimi ile iletişime geçerek apartman içerisinde evcil hayvana izin verilip verilmediğinin bilgisinin alınması önemlidir. Evin kiralanmasından önce daire tesisatında yer alan bozukluklar ile boya gibi ihtiyaçların ev sahibi ile konuşulması ve halledilmesi gerekmektedir. Kiracıların ev içerisinde herhangi bir rutubet ve küflenme durumunun olmadığından emin olmaları son derece önem taşımaktadır.

Kiracıların kiralamayı düşündükleri evin mutfağında ve banyosunda beyaz eşyalar için yeterli alanın bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Evin yangın merdiveninin olup olmadığına dikkat edilmesi önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra evi kiralayacak olan kişinin ihtiyaçlarına göre ev kiralarken dikkat etmeleri gereken konular farklılık gösterebilmektedir. Öğrenciler tarafından kiralanacak olan evlerin toplu taşıma araçlarına, çocuklu ailelerin park ve okul gibi sosyal alanlara, yaşlı kişilerin hastane ve sosyal imkanlara yakın konumda yer alan evleri tercih etmeleri gerekebilmektedir.

 

Kira Sözleşmesi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev kiralama sürecinde en önemli adımlardan biri kira kontratı imzalama aşaması olmaktadır. Gayrimenkul sahibi ve kiracı arasında imzalanan ve her iki tarafın da haklarını koruyan sözleşmeye “kira sözleşmesi” adı verilmektedir. Kira sözleşmesinin imzalanması öncesinde kiracı ile ev sahibi arasında bazı konuları netleştirmesi son derece önemlidir. Evin kira bedeli, depozito bedeli, ne kadar süre ile kiralanacağı ve kira başlangıç tarihi gibi konuların netleştirilmesinde fayda bulunmaktadır.

Borçlar Kanununun 342. maddesine göre ev sahipleri kiracılardan en fazla 3 kira bedeli kadar depozito bedeli talep edebilmektedirler. Kiracıların depozitoyu vadeli hesaba yatırmaları gerekmektedir. Ayrıca depozitonun ev sahibinin onayı olmadan çekilmemesi önemlidir. Depozito banka tarafından yalnızca kiracı ve kiralayanın kabul ettiği veya icra takibinin kesinleştiği durumda geri verilebilmektedir. Kiralama sürecinin emlakçı tarafından gerçekleştirilmesi durumunda ise hizmet bedelinin ödenmesi gerekmektedir. Emlakçı hizmet bedeli olarak en fazla 1 kira bedeli + %18 KDV ödemesi talep edilebilmektedir.

Editör: Mustafa YILDIRIM