Felaketin üstünden geçen 9 günde depremzedeler her gün Eskişehir’e gelmeye devam ediyor, büyük yıkımın yaralarını sarmak için vatandaşlar, sivil toplum örgütleri, tüm kurum ve kuruluşlar birlikte emek veriyor. Deprem sonrası evlerinden yurtlarından olan vatandaşlar için Büyükşehir Belediyesi de örnek bir dayanışma sergiliyor. İlk günden itibaren bölgeye iletilen yardımlar sonrasında Eskişehir’e gelen depremzedeler için de sistemli ve koordineli çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Haller Gençlik Merkezi’ni bir koordinasyon merkezi olarak düzenledi, giriş ve üst katında çok geniş bir alanda kurulan ve düzenlemeleri devam eden merkezde 10 Şubat’tan bu yana 600’e yakın depremzedeye hizmet verildi.

DEPREMZEDELER ESKİŞEHİR’E GELDİKLERİNDE NE YAPIYOR

Afet bölgesinden Eskişehir’e gelen depremzedeler önce otogarda Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan sosyal yardımlaşma masasında karşılanıyor. Buradan konaklama ihtiyacı olan depremzedeler, DSİ 3. Bölge Müdürlüğü’nde kurulan koordinasyon merkezine, kalacak yeri olanların ise kaymakamlıklara ulaşımları sağlanıyor. Büyükşehir Belediyesi, kıyafet, gıda ve hijyenik ihtiyaçlar konusunda Haller Gençlik Merkezi’nde oluşturulan koordinasyon merkezinde depremzedelere hizmet veriyor. Buraya gelen depremzedeler önce TC kimlik numaraları alınarak kayıt altına alınıyor, daha sonra onlara ayrılan özel bölümde psikologlarla görüşme imkanı sağlanıp, psiko-sosyal destek veriliyor. Burada sorunları dinlenen depremzedelerin ihtiyaçları belirleniyor ve yine Haller’deki yardım malzemelerinin olduğu alandan bu ihtiyaçlar hazırlanarak yapılan koli ile konaklayacakları yere ulaşmaları sağlanıyor. Haller Gençlik Merkezi’nin giriş katındaki gönüllülere teslim edilen yardım malzemeleri üst kattaki geniş bölümde ayrıştırılıyor. Burada yapılan raf ve sakı sistemi ile tek tek kategorilendirilen ürünler, yine gönüllülerce ihtiyaç listelerine göre ayrı ayrı kolilere yerleştirilerek depremzedelere ulaştırılıyor.

GÖNÜLLÜ GENÇLER

80 gönüllü genç ile birlikte afetzedeler için yardımları organize eden Haller Gençlik Merkezi Koordinasyon Sorumlusu Alpayhan Düven, “Buradaki yardımlar, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma Şube Müdürlüğü tarafından organize ediliyor, Taşbaşı Kırmızı Salon, Osmangazi Gençlik Merkezi ile birlikte koordinasyon sağlanarak depremzedelere yardımlar ulaştırılıyor.” diye konuştu.  

YARDIMLAR TİTİZLİKLE AYRIŞTIRILIYOR

Gönüllülerin bir aidiyet duygusu ile ilk günden bu yana özveri ile çalıştıklarını anlatan Düven, “Çoğunlukla öğrencilerden oluşan 80 kişilik bir gönüllü ekibimiz var,  bize getirilen gıda, giysi, ayakkabı, hijyen paketleri, bebek bezi, oyuncak gibi ürünleri ayrıştırarak, ihtiyaç duyan depremzedelere ulaştırıyoruz. Bütün kıyafetler 3 kez ayrıştırılıyor, en ufak bir kusuru olan kıyafetler kesinlikle verilmiyor. Günde en az 100 kişinin taleplerini buradan karşılıyoruz.” diye konuştu.  Eskişehirlilerin bu konuda çok duyarlı olduklarını dile getiren Düven, “Belediyenin ve gençlik merkezimizin sosyal medya hesaplarından yaptığımız paylaşımlarla günlük ihtiyaçları yazıyoruz ve böylece insanlar da bu ihtiyaçları bize ulaştırabiliyorlar” şeklinde konuştu.

BU UZUN BİR MARATON

Depremzedelerin her geçen gün Eskişehir’e gelmeye devam edeceğini aktaran Düven, “Bu uzun soluklu bir süreç bu nedenle devamlılığı sağlamak istiyoruz, şu anda çok sayıda gönüllümüz var ancak zamanla yine ihtiyaç duyacağız, burada gönüllü olarak çalışmak isteyenler, gelip form doldurarak adını yazdırabilirler. Şimdiden emek veren, katkı sunan herkese teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

Editör: Mustafa YILDIRIM