Taşel, mera alanlarının azalması ve parça parça köylünün elinden alınmasının hayvancılığa büyük darbeyi vurduğunu ifade etti. Küresel ısınma nedeniyle iklim değişikliğinin en çok etkilediği ülkelerden biri olan Türkiye'de kuraklığın, her geçen yıl arttığına dikkat çeken Taşel, “Bu yıl Ocak ile Şubat aylarında yağışların 2022'ye oranla yüzde 31'lik azalması ve kışın neredeyse yağışsız geçmesi, kuraklık tehlikesini yeniden gündeme getirmiştir. Kuraklığın en çok hissedildiği bu dönemde Tarım Bakanlığı bu konuda yeterli önlem almamaktadır. Türkiye’de su kaynaklarının doğru kullanılması hayati önem taşımaktadır.” diye konuştu.

HAYVAN YEMİ İÇİN MERALAR

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimlerin kuraklıktan doğrudan etkilendiğini belirten Taşel, “Hayvancılıkla uğraşan kesimin en büyük gideri hayvan yemidir. Hayvancılığın verimliliğinin artırılması ve sorunların azalması  meralara bağlıdır. Kendi kendine yetebilen bir ülke olmanın olmazsa olmazı, tarım ve hayvancılıkta üretim yapabilmektir. Mera alanlarının ihale yoluyla satışa çıkarılması, kiraya verilmesi ülkenin hayvancılıkla uğrasan kesimine ve tabi ki ülke ekonomisine yapılacak en büyük düşmanlıktır. Bu durumda geçimini hayvancılıkla sağlayan aileler hayvanlarını satacak ve işsiz kalacaklardır.” ifadelerini kullandı.

ALPU’DAKİ MERA ARAZİLERİ KORUNMALI

Eskişehir Alpu ilçesinde Işıkören mahallesindeki mera arazilerinin ihaleye çıkarılmasının; köylünün hayvanlarını otlatacakları yer bulamamasına, geçimini hayvancılıktan kazanan köylünün işsiz kalmasına, köyden kente göçe ve işsizliğin artmasına sebep olacağını aktaran Recep Taşel, “Bu talana artık bir dur denmeli ve hükümet köylünün kalan bir avuç toprağına göz dikmekten vazgeçmelidir. Meralar üreticinin yaşam alanlarıdır, geçim kaynaklarıdır. Köylünün yaşam alanını, geçim kaynağını yok etmekteki amacınız nedir?” diye sordu.

TARIM VE HAYVANCILIK EN ÖNEMLİ STRATEJİK SEKTÖR

Ekonomi Bakanı Nureddin Nebati’nin yüksek et fiyatlarına ilişkin açıklamasını da eleştiren Taşel, “Damak tadı değişti, o nedenle et fiyatları yükseldi, diye açıklama yapan Sayın Nebati; biz sizin adınıza utanıyoruz!” diye konuştu. İktidarlarında; herkesin karnı doysun, çocuklar yatağa aç girmesin, sağlıklı beslensin diye, tarım ve hayvancılığın en öncelikli stratejik sektör olarak ele alınacağını dile getiren Taşel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mera tespit ve tahdit çalışmalarını hızla tamamlayacak, kapalı mera alanlarını kullanıma yeniden açacak ve tüm meraları ücretsiz hale getireceğiz. Mera tohumlaması dâhil bölgelerin besleme potansiyeline göre hayvancılık girdi ve hayvansal ürün işleme tesislerine yönelik destekler geliştireceğiz. Tarım topraklarımızı ve meralarımızı koruyacağız. Sulanabilir tarım ve meralarımızı var olan sulama projeleri ve yeni projelerle hızlıca tamamlayarak topraklarımızı suya kavuşturacağız. Dayan köylüm, dayan çiftçim, dayan emeklim sana söz yine baharlar gelecek.”

Editör: şenay Yıldırım