Alan adınıza bağlanmak isteyen kullanıcılar, alan adı bir Hosting’e bağlı değilse hata ile karşılaşacaklar ve hiçbir yere bağlanamayacaklardır. Hosting, web sitesinin dosyalarının barındığı ve kullanıcıların sitenizin adını yazdığında ya da sitenize tıkladığında bağlandığı yapıdır.

Tabi ki web siteniz için bu kadar kritik bir öneme sahip olan barındırma hizmetinizi alacağınız firmayı ve alacağınız Web Hosting türünü seçerken dikkat etmeniz gereken hususlar bulunmaktadır. Sonuçta sitenize girecek olan kullanıcılar için gayet hızlı ve sorunsuz bir deneyim isterken, bunun yanında da hosting tabiri caizse direkt olarak eşittir web siteniz dersek, verilerinizin saklanması konusunda da Hosting seçiminiz kritik önem taşımaktadır. Merdiven altı bir Hosting firmasından hizmet aldığınızı ele alırsak, yarın sunucularında herhangi bir problem olması durumunda yedeklerinize ulaşamayabilir, karşınızda bir muhatap bulamayabilirsiniz. 

Kısacası Hosting seçiminde dikkat etmeniz gereken bir sürü etken bulunuyor, Hosting Dünyam gibi uzun yıllardır hizmet sunan firmaları Hosting alırken tercih etmeniz, bir bakıma kendinizi güvence altına almanız anlamına gelmektedir. Peki Hosting alırken başka nelere dikkat etmeliyiz?

Hosting’in Özelliklerine Dikkat Etmelisiniz

Hosting’lerin özelliklerinin olduğunu öncelikle size bildirmeliyiz. Tabi ki her şeyde olduğu gibi Hosting alırken de karşınıza tonlarca seçenek çıkmaktadır. Aklınızı karıştırmadan kısaca bu özelliklere ve nelere, neye göre dikkat etmeniz gerektiğini açıklayacağız.

İşletim Sistemi

Hosting alırken önemli detaylardan birisi de işletim sistemidir. Web sitenizin hangi yazılıma sahip olduğunu detaylı bir şekilde öğrenmeniz ve bu yazılımın hangi işletim sisteminde daha iyi çalıştığını tespit etmelisiniz. Popüler olarak iki işletim sistemini genellikle Hosting firmalarında gözlemliyoruz; Linux Hosting ve Windows Hosting.

Genellikle şu anda web üzerinde barınan çoğu site Linux Hosting ile çalışmaktadır. Muhtemelen bu yazıyı okuduğunuz sitenin de Linux Hosting ile çalıştığını söyleyebiliriz ve sizin barındırmak istediğiniz site de çok yüksek ihtimalle Linux Hosting ile çalıştığı zaman en verimli bir şekilde hizmet verecektir. Linux Hosting ile çalışan bir yazılıma örnek vermek gerekirse, web üzerinde en çok kullanılan CMS olan WordPress’i örnek verebiliriz. WordPress, Linux Hosting ile en verimli şekilde çalışmaktadır.

Web sitenizin yazılımı ile alakalı detaylı bilgiye sahip değilseniz, Hosting satın alırken almak istediğiniz firmaya danışabilirsiniz.

Depolama Alanı ve Disk Türü

Web sitenizin büyüklüğü ve web sitenizin yapısı ele alındığı zaman büyük veriler barındıran bir web sitesine sahipseniz, Hosting seçiminde, Hosting paketinizdeki depolama alanı büyük bir önem taşımaktadır. Eğer Hosting seçiminizde, barınma alanını kısıtlı seçerseniz, ileri ki süreçlerde sıkıntı yaşamanız muhtemel olacaktır.

Depolama alanının yanı sıra Hosting’inizin barındığı sunucunun diskinin türü de büyük önem taşımaktadır. Eğer HDD bir diske sahip Hosting satın alırsanız, bu durum sitenizin hızı konusunda size dezavantaj olacaktır. Bunun yerine SSD disklere sahip bir sunucuda barınan Hosting satın almanızı öneririz. SSD’ye sahip bir sunucu almanız durumunda hem Hosting üzerinde yapacağınız dosya transferleri, dosya sıkıştırma ve sıkıştırılmış dosyayı açma konusunda işleriniz hızlanacaktır. Tabi ki genel olarak kullanıcı deneyimi konusunda da site hızınız olumlu etkilenecektir. 

Bant Genişliği(Trafik Limiti)

Yüksek trafiklere sahip bir web siteniz var ise tabi ki de Hosting satın alırken trafik özelliğini de dikkate almanız gerekmektedir. Günümüzde web sitelerinin boyutunun yükselmesine rağmen halen daha trafiği kısıtlı Hosting çözümleri bulunmaktadır. Bundan dolayı, yüksek sayıda kullanıcı tarafından ziyaret edilen bir siteniz var ise trafik limitini “sınırsız” olarak tercih etmenizi öneririz. Ancak yeni bir web siteniz var ise ve alacağınız Hosting paketi ekonomik olsun, web sitemiz zaten ayda 10-15 kişi ziyaret edecek diyorsanız “trafik” konusuna o kadar da takılmanıza gerek yok.

Hosting İçi İzinler ve Hosting Fiyatları

Hosting’lerde bazen kısıtlamalar olabilmekte ve tamamen kontrol sizin elinizde olmayabilir. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak adına öncelikle belki Hosting firmaları da izin verirlerse demo talep edebilir ve bu şekilde karşılaştırma sağlayabilirsiniz. Bunların yanı sıra tabi ki de Hosting fiyatları da büyük önem taşımaktadır. Burada önceliğiniz fiyat olmasın, fiyat tabi ki de önemli ancak sitenizin performansı ve veri güvenliğini de göz ardı etmemek gerekiyor.

 

Editör: Mustafa YILDIRIM