Meme Büyütme operasyonu en çok uygulanan estetik yöntemlerden biridir. Kadınların genellikle 18 yaşına girdikten sonra meme gelişimini tamamladıkları bilinmektedir. Ancak bazı kadınlarda kalıtsal özelliklerden kaynaklı olarak meme gelişimi yetersiz kalabilmektedir. Ayrıca emzirme döneminden sonra da meme içindeki dokularda boşalma meydana geldiği için de hacim olarak meme dokusunda eksiklik oluşur.

Bu gibi durumlardan kaynaklı olarak memenin daha hacimli ve büyük durması için meme büyütme operasyonları uygulanmaktadır.

Göğüs Büyütme

Göğüs büyütme ameliyatı öncesinde kişinin boy ve kilo oranı ile göğüs kafesi çapının ölçüleri dikkate alınarak en ideal meme ölçüsü hesaplanır. Buna göre de kişiye uygun meme büyütme ameliyatı gerçekleştirilir.

Küçük göğüsler dışında memeler arasındaki asimetrik bozuklukları da gidermek için göğüs büyütme operasyonları yapılabilmektedir. Ayrıca meme kanseri sonrasında kaybedilmiş olan göğsün yerine de estetik müdahale ile yeni bir meme kazandırılır.

Meme büyütme operasyonu göğüslerinin küçük olmasından şikayetçi olanlar için yapılabilir. Ayrıca hamilelik döneminden sonra emzirme biter bitmez de göğüsteki hacim kaybının telafi edilmesi için de meme büyütme ameliyatı uygulanabilir.

Meme büyütme ameliyatı yapılırken memenin alt kısmında 4 veya 5 santimetrelik olacak şekilde kesiler açılmaktadır. Bu kesilerden uygun büyüklükteki silikonlar bölgeye yerleştirilir. Uygulanacak olan silikon meme dokusunun içine yerleştirilmeden meme dokusunun hemen alt kısmına konumlandırılmaktadır.

Göğüs büyütme ameliyatı için kişilere göre kullanılacak olan silikon türleri farklıdır. Bunun için de uzun süreli ve daha sağlıklı bir kullanım için kaliteli bir silikon ile meme büyütme ameliyatının yapılması gerekir.

Göğüs Silikonu

Göğüs silikonu çeşitleri meme büyütme ameliyatı sırasında kullanılır. Pek çok farklı markanın üretmiş olduğu silikon implant çeşitlerinden söz etmek mümkündür. Farklı büyüklük ve kaliteye sahip olan silikonlar tercih edilirken hastaya en uygun olan ürünün seçilmesi operasyon sonrası başarı oranını da olumlu olarak etkilemektedir.

Özellikle doktorlar hasta ile birlikte silikon konusunda karar verirken hastanın daha rahat edeceği şekilde kullanım sunacak olan modelleri ve markaları tavsiye etmektedir.

Göğüs silikonları damla ve yuvarlak modellerdedir. Bu modeller arasında seçim yapılırken hastanın vücut yapısı, boyu, kilosu ve göğüs yapısı da dikkate alınmaktadır. Örneğin eğer hasta biraz daha kısa veya orta boylu ise ve daha dolgun bir meme istiyorsa yuvarlak silikonlar tercih edilebilmektedir.

Meme Dikleştirme

●       Genel anestezi uygulanarak yapılan meme dikleştirme operasyonu sarkık durumdaki memelerin iyileştirilmesi için uygulanan bir estetik müdahaledir.

●       Meme dikleştirme operasyonu sırasında meme başları öncelikli olarak bölgeden uygun şekilde alınarak meme dokusunun şekillendirilmesi sağlanır. Bu aşamada eğer kişinin göğüsleri büyük ancak sarkık ise fazla doku çıkartılmaktadır. Ancak kişinin göğüsleri küçük ve sarkık ise ilave silikon protezler kullanılarak memenin daha dik durması sağlanır. Daha sonra gerekli cerrahi müdahale uygulanarak operasyon başarılı bir şekilde tamamlanmaktadır.

●       Genel olarak meme dikleştirme ameliyatları 2 saat kadar kısa bir süre içerisinde tamamlanmaktadır. Ancak bu süreç kişinin memesinin sarkma derecesi ile aynı zamanda memenin duruş pozisyonuna göre de değişiklik gösterebilmektedir.

Meme Kaldırma

●       Meme kaldırma operasyonu ile dikleştirme uygulamaları aynıdır. Eğer memedeki sarkmalar hafif derecede ise sadece kas dokusunun altına yeterli büyülükteki bir silikon yerleştirilmesi memenin daha kalkık durmasını sağlayacaktır. Ancak memedeki sarkıklık fazla ise öncelikli olarak memenin küçültülmesi sağlanarak daha dik ve kalkık bir görünüme sahip olması hedeflenmektedir.

●       Meme kaldırma operasyonları sırasında kullanılan protez silikonlar sayesinde hem memenin daha dik ve kalkık durması sağlanır hem de meme daha fazla toparlanarak daha estetik bir görünüm kazanır.

●       Meme kaldırma ameliyatı sonrasında öncelikli olarak hastanın buz kompresi yapması önerilir. Ayrıca hastaya verilen özel sutyenin de belirli bir süre takılması iyileşme süreci için en önemli detaylardan biridir.

●       Meme kaldırma ve dikleştirme ameliyatları sırasında her iki memeye de yerleştiren diren operasyondan yaklaşık 2 gün sonra çıkartılmaktadır.

●       Bölgedeki dikişler ise 15 sonra alınarak iyileşmeye bırakılır.

●       Genellikle meme kaldırma operasyonundan sonra kişilerde ödem meydana gelebilir. Ancak bu ödem göğsün şekil almaya başlaması ile ortaya çıkar. Fakat bir hafta ile 10 gün içerisinde ödem yavaş yavaş geçecek ve göğüs da yapı olarak toparlanacaktır.

●       Meme kaldırma operasyonu sırasında süt bezlerine kesinlikle zarar verilmediği için de hasta emzirmeye de sağlıklı bir şekilde devam edebilmektedir.

Editör: Mustafa YILDIRIM