Okullarda derslere imam görevlendirilme iddialarına tepki gösteren Elagöz, “Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Eskişehir İl Müftülüğü arasında düzenlenen 27.04.2023 tarihli Eğitimde İş Birliği Protokolü kapsamında Eskişehir’deki anaokul, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki öğrencilere yönelik olarak “milli, manevi, ahlaki, insani ve kültürel değerlerimizin benimsetilmesi” amacı adı altında din hizmetlerinde çalışan kişilerin okullarda görevlendirildiği hususu kamuoyuna yansıyan haberlerden öğrenilmiştir.

Bahsi geçen protokol başta Çocuğun Üstün Yararı ve Anayasanın laiklik ilkesi olmak üzere Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne kadar uzanan geniş bir çerçevede hak ihlalleri içermektedir.

Özellikle anaokulu çağındaki yani henüz oyun çağındaki çocukların “milli, manevi, ahlaki” yönden din görevlilerince ne şekilde bir eğitime tabi tutulacağı hususu muamma olmak birlikte ilgili “proje” kapsamına alınan eğitim ve öğretim çağındaki çocuklarımızın gelişimsel özellikleri ile uyumlu olmayan etkinliklerin bu çağdaki çocuklarımız yönünden fiziksel ve zihinsel olarak hiçbir katkı sağlamayacağı hususu da bilimsel bir gerçektir. Ayrıca halihazırda okullarımızda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri ve öğretmenleri de mevcut iken bu yönde ek bir düzenleme yapılarak din görevlilerinin yetkilendirilmesi de manidardır.

Kaldı ki çocuklarına dini eğitim aldırmak isteyen ailelerin temel eğitim kurumları dışında pek çok mecrada çocuklarına bu eğitimi aldırabileceği de açık iken açıkça yetki gasbı içeren bir protokol ile “Milli” Eğitim kapsamına sokulmaya çalışılan, tek bir dini ve mezhebi esas alan düzenlemeler Anayasamızın laiklik ve eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi “Milli”Eğitimimizin ileride tarikatların ve cemaatlerin güdümüne girmesi riskini de barındırmaktadır. Yetkililerin bu riski göz önünde bulundurması elzemdir.  Milli Eğitimin bilimsel,laik,demokratik ve çağdaş ilkelerden uzaklaştırılması kabul edilemez.

Eskişehir Barosu olarak milli eğitim sistemimizi bilimsel, laik, demokratik ve çağdaş ilkelerden uzaklaştırmaya yönelik ve çocuklarımızın üstün yararına aykırı ilgili protokole karşı hukuki süreci başlatacağımızı ve ilgili tüm süreçlerin de takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz.”

Editör: Mustafa YILDIRIM