Mini ekskavatör, bir inşaat aracıdır. Toprak ile ilgili tüm inşaat işlemlerinde kullanılır ve türleri vardır. Yapılacak işin boyutuna göre değişiklik gösterir. En temel tanımı ile tanımlayalım. Ekskavatör, tüm toprak ile ilgili inşaat işlerinde operatör tarafından kullanılan bir inşaat aracıdır. Lastik tekerlek ya da palet ile çalışan olarak iki farklı şekilde mevcuttur. Hangisinin tercih edileceği zemine bağlı bir karardır. Kaygan, ıslak ve yumuşak toprak zeminde paletli olanlar daha fazla tercih edilir.

Ekskavatör; vinç, şavul ekskavatör, klemşel ya da ters kepçeli olarak türlere ayrılır. Çalışma sahasında hangisinin kullanılacağına sorumlu kişi ve mühendis birlikte karar verir. En sık kullanılan türü vinç tipi ekskavatör araçlarıdır. Hemen her inşaatta en az bir kere gereklidir. Büyük madenlerin hayati risk olmadan hemen açılmasında çok etkilidir.

Türlerine Göre Nerede Kullanılırlar?

Yukarıda saydığımız ve en çok tercih edilen ekskavatör türleri aynı anda da tercih edilebilir. Karayolları ve belediyeler tarafından yapılması süren yollarda çok kullanılırlar. Ayrıca inşaat şirketlerinin de tercihleri arasındadır. Şahsi olarak müstakil ev yaptırmak isteyenler için oldukça maliyetli olabilir. Bu tür makineler büyük oldukları için genellikle tek seferde büyük işler için gelirler.

Vinç türü olanlar; malzeme kaldırma, kamyondan arsaya indirme gibi işlemlerde tercih edilir. Klemşel yani kepçe türü olanlar da yine en çok tercih edilenlerden biridir. Saha üzerindeki malzemenin toplu olarak alınmasını sağlar. Bir yerden başka bir yere toprak, taş parçası gibi malzemeleri kolayca nakil eder. İnsan gücü ile günlerce sürecek olan bir işi sadece birkaç saatte tamamlayabilir.

Satın Almak mı Kiralamak mı?

Tabi ki kiralamak tavsiyemiz olacaktır. Ama çok büyük bir inşaat şirketiniz yok ise. Eğer sürekli olarak inşaat işi yapıyorsanız küçük boyutlarda bir ekskavatör de satın alabilirsiniz. Böyle bir aracı satın almanız durumunda bir de kullanacak ehli bir personel şarttır. Aksi takdirde hayati risk taşıyabilir.

Yakıt açısından mutlaka tasarruflu olanlar tercih edilebilir. Ayrıca kullanılmadığı zamanlarda yer kaplamaması için mini ekskavatör olanlar iyi fikirdir. Mini ekskavatör fiyatlarını öğrenmek ve satın almak için https://machineryline.com.tr/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM