Eskişehir Marangoz ve Mobilyacılar Odası Başkanı Cengiz Kalkan Eskişehir Manşet’in sorularını yanıtladı.  1990'lı yıllarda babasının yanında mesleğine adım attığını ve talaşı yuttuklarını belirten Kalkan 30 yıllık bir meslek tecrübesi olduğunu söyledi.

Oda başkanı Recep Yıldız'ın istifasından sonra toplanan yönetim kurulu tarafından başkanlığa getirilen Cengiz Kalkan sorularımı şöyle yanıtladı.

-Zor koşullarda başkanlığa başladınız,  sorunları çözebildiniz mi?

 Odanın borç bilançosu çok yüksekti. Mesleği eski günlere getirmek için göreve başladık. Emekli olmuş bir genel sekreterimiz vardı, tazminatını alamamıştı, bunun gibi maddi sıkıntılarımız vardı.  Güçlü bir alt yapımız var. Eski başkanları bir araya getirerek durumları anlattık, destek istedik. Sağ olsunlar destek verdiler. Üyelerimize odamızın ve mesleğin sıkıntılarını dile getirdik. Birlik olma çağrısında olduk. Birlik olursak her şeyi aşabileceğimizi söyledik. Odanın maddi bilançosunu düzene koyduk. Kişiye borcu yok, vergi dairesi ve SSK borcu var. Bunların da üstesinden geleceğiz.

Bundan sonra mesleki sıkıntılarımız var. Kayıp kaçak sorunumuz var. Marangoz ve mobilyacı esnafın genel sorunlarını çözülememesi;  şehir yöneticilerinden, milletvekillerinden destek gelememesinden kaynaklanıyor.

-Tasarım ve teknolojiye ayak uyduramadığımız için mobilya sektörü unutulmaya yüz tutulan bir meslek haline geldi.

Evet, özeleştiri yaparsak bunlar doğru. 1980- 1990 yıllarında bizler yurt içi pazarına kamyonlarla mal gönderirdik.  İşimize yatırım yapmadık. İşimizin yerine, arabamıza, evimize yatırım yaptık. En büyük eksiğimizdi.

Şimdi ise iç pazarda birbirimizi kırdığımız dönemdeyiz.

-Kayıp-kaçak nedir

Resmi kurumlarda ya da kamu personeli içinde içimizden yetişmiş eski meslektaşlarımız var. Bunlar mesleğimizi biliyorlar. Hafta sonları ya da mesai sonlarında aldıkları siparişleri kendileri yapıp takıyorlar. Yani benim 3 lira dediğimiz bir ürünü onlar 1,5 lira diyebiliyorlar. Çünkü onların algısı-vergisi yok. Kirası yok, elektrik, işçi bedeli yok. Bir de maaşları var. Akşam 5 ten sonra gelin malzemeciler önünde görürsünüz, kamyonete yükler, taksinin üzerine yükleyip bir yerlere götürüp montaj yapıp teslim ediyorlar.

Bizim belimizi büktü. Yanımızda personel çalıştıramaz hale geldik. Bununla kararlılıkla mücadele ediyoruz. Vergi dairesi ve SSK ile bu konularla görüştük. Bizlerden bunların belge ve fotoğraflarını istediler. Kaçak atölyeleri adreslerini istediler.

Birlik olursak, yani bunları bilenler şikâyet etmeli bize bildirmeleri lazım. Hep birlik olalım diyoruz.

Şehirdeki mobilyacı esnafı kazanmalı. 30 yıldır bu mesleğin içinden geliyorum. Ben bu saatten sonra başka bir iş yapamam.

-Şuan mobilyacılar tasarım yapıyorlar mı, üretim var mı?

Biz maliyet hesapları, e ticaret, e fatura ve tasarım üzerine çalışmalar yapıyoruz. Teknik Üniversite ile görüştük, destek talebinde bulunduk. Tasarım yapmadığımız sürece, birbirimizden kopyalayıp bir iş yapmakla bir yere gelemeyiz.

Bu yolda çalışmalar yapıyoruz. Tasarım çok önemli.

-Baksan Olayı da kanayan bir yara

Mobilyacıların kendi olanakları ile kurulmuş bir yer Baksan. Mobilyacılar kolay kolay vazgeçmez buradan.  Çıraklık Okulu'nun arkası imara açılmış, güzel yerler olmuş. Baksan atıl kaldı. Belediye ile sıkıntılarımız var. Oradaki sorunların çok fazla olduğunu biliyoruz. Alt yapımız yok. Müşteri oraya gelmiyor. Gelse yağmurda çamurda yürüyemiyor. Yollarımız perişan halde.

Baksan’ın yeniden yapılanmasını, burada Mobilya AVM si olmasını arzu ediyoruz. En büyük kaybımızda Mobilya AVM miz yok. Çevre illere gittiğinizde girişlerde, yola yakın giriş çıkışı kolay mobilya AVM'leri var. İş AVM'leşmeye döndü.

Eskişehir gelince Mobilya akla gelirdi şehrin iki yakasında çevre yoluna komşu mobilya üretimi yapan sitelerimiz olmasına rağmen yoldan geçenleri çevirebileceğimiz mobilya AVM’miz yok. Kayseri'de birçok sosyal donatının bulunduğu mobilya AVM'si var ve bu gibi şehirlerde AVM yapılaşması devam etmekte.

ESKİŞEHİR DE BÖYLE GÜZEL MOBİLYA AVM’Sİ YAKIŞMAZ MI?

Herkesin Gelip Gezebileceği Ailesi ile Vakit Geçirebileceği Mobilya Avm sine İhtiyacı Olduğu Apaçık Ortadadır. Bugün Tabakhane ve Yunus Emre cd esnafımız Trafik ve otopark Sorunundan Dolayı iç Pazarımızı Yarım saatlik uzaklıktaki Çevre illere kaptırdılar. Orada insanların trafik sorunu park sorunu yok. İnsanlar Ailece gezebilecekleri Yemek yiyebilecekleri sosyal aktivitelerin olduğu hoş vakit geçirebilecekleri yerleri Tercih Eder oldular bunları günümüz şartlarında AVM’ler sunmakta. Tabakhane ve yunus emre cd  Esnafı da Kapatma Yok Olma Noktasına Gelmiştir Bunun Önüne Geçmez isek Burada Mobilyacılar Yok Olmaya Mecbur bırakırız. Baksan gibi, EMKO gibi bir şehrin iki yakasında çevre yoluna komşu yerimiz var. Buralara Mobilya AVM'leri yapılabilir. AVM Olmadığı için, ben şehir içinde bir yer açmak zorunda kalıyorum. Çünkü ürettiğim malı vatandaşa göstermek reklamımı yapmak istiyorum.

Yeni Emniyet Müdürlüğü'nün karşısında eski belediye otobüsleri park yerinde yeni bir inşaat yapılıyor.

BEN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZDAN RİCA EDİYORUM, DESTEK VERİRSE ORAYI MOBİLYACILAR AVM'SİNE DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ.

Şimdi Baksan'ı boşaltın dense nereye gideceğiz. EMKO'da elli kadar üyemiz var. Baksan'da ikiyüz kadar üyemiz var.

Baksan Kooperatifi ile seçilmiş tüm milletvekilleri, belediye başkanlarımız, odalarımız derneklerimiz bir araya gelelim. Civar illerde tüm siyasiler, milletvekilleri sivil toplum kuruluşları şehirleri için birleşmişler.

Masaya oturmamız gerekiyor, birlik olmamız gerekiyor. Belediye başkanımı ben seçmişim o benim belediye başkanımdır. Milletvekilini ben seçmişimdir o benim vekilim bizim için yapmaları gerekenleri yapmalılar.  Hepsi bir araya gelmeli. Biz mobilyacıların kanayan yaralarına merhem olmalılar.

Eskişehir İş Konseyi oluşturuldu. Celalettin Başkana teşekkür ediyorum. Bizim içinde bu fırsattır. Biz bu konseyden de yardım istiyoruz. Eskişehir'in değeri olan mobilyanın bir AVM'si olmasını dillendirmelerini istiyoruz.

Organize Sanayi'de sektöre hizmet eden ciddi firmalarımız var. Bize bu firmalar ihracatın püf noktaları anlatabilirler, öğreniriz. Yetiştiremedikleri ürünlerde fason üretimi yapabiliriz. Destek olunduğu zamanda mobilyacığı çok daha iyi yere getirebiliriz. Eskişehir'de pazarımızda birbirimizi kırmaktansa piyasayı ihracata yönlendirebiliriz. Bütün iş, bütün kurumları şahısları bir araya getirmekte aynı masada toplamakta.

Biz mobilya sektörüne değer kazandırırsak, iş anlamında ilgi gösterilir. Yeterli para kazanırsak ustaya daha fazla para veririz ve 'mobilyacılık para kazandırıyor' düşüncesi olursa burada da iş olanağı sağlanır. Yani önemli bir istihdam kaynağı oluruz.

-Mobilya fiyatları yüksek deniliyor.

Bizde fiyatlardan şikâyetçiyiz.

Geçen yılki üretim fiyatları ile şimdiki üretim fiyatları arasında çok büyük fark. Maliyetler çok arttı. Malzemeler çevre illerden geliyor, doğal olarak ham madde fiyatlarını onlar belirliyor. Burada AVM olsa imalatçı canlanırsa o zaman belki imalat fiyatlara aşağı düşebilir. Hammadde üretimine dönük firmalarda şehrimizde açılabilir. Biz kazancımızdan feragat ediyoruz yani kardan zarar ediyoruz hatta çoğunlukla zararına bile iş yapabiliyoruz.

Harika kaliteli bir ürünü almak istiyorsanız inanın Eskişehir'den alabilirsiniz. Şuan Eskişehir'de uyuyan bir sektör var. Biz uyandırılmayı, teşvik edilmeyi istiyoruz. Alt yapı olarak hazırız, her türlü pazara ve ihtiyaca yönelik üretime açığız.