Bilindiği gibi aileler genellikle ilk çocukları ile son çocuklarına farklı yaklaşırlar. Bu sebeple ortanca çocuklara bu ilgi gösterilmediği için doğal olarak bu çocukların davranışlarında bazı olumsuzluklar olabilir. Genel olarak ortanca çocuk sendromu olarak adlandırılan bu durumun farklı sebepleri olabilir. Ailelerin bu duruma dikkat etmeleri ve ilgilerini ile sevgilerini her zaman için tüm çocuklarına eşit olarak yaymaları önerilir. Aksi takdirde ortanca çocuklar ilerleyen yaşlarda içlerine attıkları bu durumun etkilerini olumsuz bir şekilde dışa vurabilirler. Diğer kardeşler kadar ilgi görmemek küçük yaşlarda içe kapanma veya kendine olan özgüveni kaybetme gibi durumlara neden olabilir.

Uzman psikologlardan yardım alma imkânı olan aileler alacakları bu destek ile çocuklarını nasıl büyütmeleri gerektiğini ve kendilerini nasıl takip edeceklerini öğrenebilirler. Ortanca çocuk sendromu olan çocuklar da şu belirtiler görülebilir;

·        İçe kapanmak ve insanlardan uzak durmak

·        Dertlerini ve sıkıntılarını başka kişiler ile paylaşamamak

·        Diğer kardeşleri kıskanmak ve onlara karşı bir nefret duymak

·        Anne babaya karşı nefret duymak

·        Yaşıtları ile iletişim sorunları yaşamak

·        Kendilerini ifade etme zorluğu çekmek

·        Yetişkinlik döneminde kendi çocuklarına karşı sevgisizlik veya ilgisizlik

Bu belirtiler çocukların hayatları boyunca kendilerini takip edebildiği gibi aynı zamanda ilk belirtiler göründüğü zaman mutlaka önlemler alınmalıdır. Bu durumda en önemli görev ise anne ve babalara düşer.

Ortanca Çocuk Sendromu Nasıl Engellenir?

Bir çocuğun ortanca çocuk sendromu gibi zor bir duruma maruz kalmaması için mutlaka anne ve babaları tarafından bazı kurallara dikkat edilmesi gerekir. Sadece çocukluk değil aynı zamanda yetişkinlik döneminde de direk olarak karakterlerini etkileyecek olan bu durum profesyonel destek ile kolay bir şekilde önlenebilir. Anne babalar ortanca çocuklarını diğer çocuklarından kesinlikle ayırt etmemeli ve aynı zamanda tüm çocuklarına eşit davranmalıdırlar. Özellikle ortanca çocukların bu duruma maruz kalmaları çok sık rastlanılan bir durumdur. Anne ve babalar kimi zaman farkında olmadan bu hatayı yaparak çocuklarının kendilerinden uzaklaşmalarına ve aynı zamanda çok farklı bir karaktere sahip olmalarına neden olabilirler.

Aileler bu konuda nelere dikkat etmeleri gerektiğini bilmedikleri takdirde uzman desteği alabilirler. Sevgi ve ilginin tüm çocuklara eşit bir şekilde dağıtılması için nelere dikkat etmek gerektiği bilindiği takdirde ortanca çocuk sendromu kolay bir şekilde engellenebilir. Her çocuk doğal olarak anne babalarından aynı ilgiyi beklerler. Her ne kadar yaşları küçük olsa da bir çocuk diğer kardeşlerden daha az ilgi gördüğünü fark edebilir ve bunun etkileri kimi zaman çok ciddi boyutlarda olabilir. Bu sebeple bu soruna daha en baştan çözüm bulmak isteyen kişiler her adımlarını dikkatli atmalıdırlar. Eğer ortanca çocuk sendromu hakkında daha çok bilgi almak isterseniz Dumadum uzmanları ile iletişime geçebilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM