Psikoteknik belgesi, karayolları taşıma yönetmeliğine göre yaş grupları ve mesleklere göre uygulanır. Ülkemizde ticari taşıt kullanan kişilerin psikoteknik belgesi alması gerekiyor. Ruhsal ve bedensel koordinasyonların yeterli olup, karayollarında araç kullanabilecek pozisyonda olması önemlidir. Trafik esnasında meydana gelen olayların kavranması ve yorumlanması önemlidir. Özellikle 63 yaşında olan ve 65 yaşından gün almamış kişiler psikoteknik raporunu zorunlu olarak almalıdır. Son teknoloji ürünleri olan gelişmiş cihazlar ile ölçümler yapılır. 26 yaşının üzerinde olan ve araç kullanmak zorunda olan kişiler de mutlaka psikoteknik belgesi almalıdır. Raporu zorunlu olarak alan kişiler, trafikte giderken problemler ile karşılaşmazlar. İncirli psikoteknik merkezi psikologları kişilere dikkat testi uyguluyor.

Psikoteknik Belgesi ve Uygulanan Yöntemler

Psikoteknik belgesinin alınması için kişi, testlerin yapılacağı sessiz bir ortama alınır. Sürücü adayının dikkatini ve performansını etkileyecek herhangi bir olumsuz kaynak bulunmaz. Tam sakinlik hali sağlandıktan sonra test psikolog ve psikiyatrist tarafından uygulanmaya başlar. Fiziksel ve duygusal duygu durumunun kara yolları için uygun olduğu tespit edilirse psikoteknik belgesi verilebilir. Kara yolları yönetmeliğine göre araç kullanan her şoförden test isteniliyor. Kişinin öz kontrol becerisi, ani oluşan trafik olaylarında davranışsal durumu ve trafiği koruma becerisi ölçülür. Rapor almak isteyen kişilerin standart bir sürücü olup olmadığı incelenir. El ayak koordinasyon becerileri, refleks alanları ve öz kontrol incelenir ve rapora yazılır.

Psikoteknik Belgesi Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

Psikolog kişiyi teste tabii tutmadan önce kendisinden bir takım gerekli evrakları talep eder. Evrakları getirmeyen bireyler teste alınamaz. Psikoteknik raporu almak için vesikalık bir resmin getirilmesine gerek yoktur. Sistem test yaparken otomatik olarak kişinin resmini çeker ve kayıt eder. Taksi sürücüleri, otobüs kaptanları, personel taşımada görevli olan kişiler, minibüs ve dolmuş benzeri toplu taşıma aracı kullanan bireylerin psikoteknik belgesini almak adına gerekli evrakları yanlarında götürmeleri gerekiyor. Psikolog ve psikiyatrist tarafından verilen uygun gün ve saatte test yaptırmaya gelinebilir. Kişinin psikolojik durumlarını doğru bir şekilde yönlendirebilmeleri adına önemlidir.

Psikoteknik Belgesinin Alınması İçin Ruh Sağlığının Önemi

Psikoteknik belgesi, başvuru yapılan her bireye verilmiyor. Kaliteli bir ruh sağlığına sahip olan kişi, ruhsal ve düşünsel anlamda kendisini iyi hissedebilir. İncirli psikoteknik merkezi psikoteknik raporunun öneminden bahsediyor. Kişi psikolojik anlamda duygularını tolere edebilirse ve sakinleşebilirse testi daha iyi bir şekilde yapabilir. Aniden öfke krizi yaşayan, panik atak, bipolar, şizofreni gibi hastalıklara sahip olan kişiler psikoteknik raporunu alamazlar. Çünkü ruhsal açıdan tam bir iyilik halinin sağlanmış olması gerekiyor. Psikoteknik raporu alan kişiler uzun veya kısa yol şoförlüğü yapabiliyorlar. Ruhsal dengesi olmayan bir birey uzun ve kısa yollara dahi tahammül edemeyebilir.  Bu nedenle psikoteknik raporu karayollarında işlevsel bir özelliğe sahiptir.

Editör: Mustafa YILDIRIM