Köksal, “Yüzyılımızın en büyük depremlerinde birine şahit oluyoruz. Gittik gördük enkaz altlarında çalışmada yaptık, yardımlarımızıda götürdük.

Depremin etkilerini rehabilite etmek için devletimiz ve vatandaşlarımız var gücü ile çalışıyor. Depremin etkisi ile vatandaşlarımız hizmet kolumuzda olan Aile ve Sosyal Hizmet İl Müdürlüklerinde sıraya girildi. Depremde ailesini kaybeden evlatlarımız için. Ancak geldiğimiz noktada açıklama yapma gereği duyduk.

Afet bölgesinden gelen refakatsiz çocuklara yönelik koruyucu aile olma veya evlat edinme talepleride yoğun bir artış olmuştur. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sadece depremden etkilenen, ailesine ulaşılamayan çocuklara yönelik olarak  herhangi bir koruycu aile modeli bulunmamaktadır.

Refakatsiz çocuklarla ilgili kimlik tespiti ve ailelerine ulaşmaya yönelik işlemler devam etmektedir. Deprem nedeniyle veya herhangi bir sebeple çocukların korunma ve bakım altına alınmasını gerektiren bir durum oluşması halinde çocuklar Bakanlığımızın ilgili kuruluşlarına kabul edilerek devlet koruması altına alınmaktadır.

Koruyucu aile olma süreci belirli kriterleri içeren ve belirli incelemeler sonrasında uygun görülmesi halinde gerçekleşen bir süreçtir. Vatandaşlarımızın sadece deprem bölgesindeki çocuklara yönelik birkaç ay için koruyucu aile olma düşüncesi ile ilgili bir işlem yapılmamaktadır.

Bu durum illerde ve İlimiz Eskişehir de yoğun bir müracaatçıya sebebiyet vermiştir. Şartları uygun olan ve devlet koruması altında olan tüm çocuklarımıza koruyucu aile olmak isteyen ailelerimiz elbette müracaatta bulunabilirler.

Bunun için e devlet üzerinden veya il müdürlükleri aracılığıyla müracaat edebilirler. Ancak şu anda sadece depremden etkilenen çocuklara yönelik koruyucu aile olmaya ilişkin herhangi bir süreç bulunmamaktadir ve öncelik depremde etkilenen çocuklarımızın aile yakınları olmak üzere süreç devam etmektedir.”

Editör: Mustafa YILDIRIM