SÖYLEŞİ:ŞENAY YILDIRIM

TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Server Seçer, TÜYAP’ın Eskişehir’deki 1’inci yılında TOBB’un fuar takvimine göre 9’uncu sıraya yükseldiğini söyledi ve ekledi: “Eskişehir, Anadolu’da yaptığımız fuarlarla 81 il içinde ilk 10’a girdi.” Eskişehir Kocaeli, Adana ve Diyarbakır’daki fuar merkezleri ve çevre illerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Seçer, Esgazete’nin sorularını yanıtladı.

TÜYAP’ın Türkiye’nin pek çok şehrinde fuar merkezleri var, Eskişehir’deki merkeziniz kaçıncıydı?

İstanbul, Bursa, Konya, Adana, Diyarbakır, Samsun, Erzurum, Eskişehir ve en son Kayseri Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. (TÜYAP) açıldı, Eskişehir 8’inci fuar merkezimiz oldu. 2019 yılının Aralık ayında kitap fuarı ile açılışımızı yapmıştık.

Eskişehir’in 2020 fuar takviminden söz eder misiniz, Eskişehirlileri hangi fuarlar bekliyor?

Eskişehir’de 2020 yılında 8 farklı tarihte 10 fuar yapacağız. Bunlar; Eskişehir 2. Gıda Fuarı, Eskişehir 2. EV'leniyoruz, Dekorasyon, Kozmetik ve Kişisel Bakım Fuarı, Eskişehir Endüstri Fuarı, Eskişehir Mobilya Fuarı, Eskişehir 2. Tarım Fuarı, Eskişehir 2. Hobi, Sanat ve Spor Fuarı, Eskişehir 2. Yapı Fuarı, Eskişehir 3. Kitap Fuarı.

TOBB Fuar takvimine göre fuar merkezleri içinde en son 9’uncu sıraya yükselmiştik, Anadolu’da yaptığımız fuarlarla 81 il içinde ilk 10’a girmiş durumdayız. Bu yıl iki yeni fuar ekliyoruz, bu fuarlardan biri Eskişehir Endüstri Fuarı Ar-Ge, Sanayi ve Teknolojileri fuarıdır. Diğeri ise Eskişehir Mobilya Fuarı’dır. Mobilya Fuarı’nda; Türkiye’nin dört bir yanından gelen üreticiler stand açacak, profesyonel bir fuar olacak, ziyaretçileri mobilya mağazaları olacak, amaç; mobilya üreticilerinin pazar paylarını arttırmak olacak.

19-22 Mart tarihleri arasında yapılacak Eskişehir Endüstri Fuarı’nda Türkiye’nin farklı yerlerinden OSB’ler havacılıkta önemli firmalar otomotiv, beyaz eşya makina sanayinin önemli firmaları stand açacaklar ve bu firmalara tedarikçi olmak isteyen firmalar ziyarete gelecekler, yurt dışından da ziyaretçiler olacak, bu fuarda dışa bağımlılığı azaltmak hedefimiz olacak. Havacılık, beyaz eşya ve otomotivde yerlilik ve millik oranını arttırmak için yurt içinden tedarikçilerle buluşulması noktasında ikili iş görüşmeleri yapılacak. Bu fuarı da yine ETO ile birlikte yapacağız, Eskişehir Sanayi Odası ise; fuarın yurt dışı görüşmelerini üstlendi bu anlamda güzel bir işbirliğimiz var, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) ile de yine işbirliği içindeyiz, EOSB bu fuar için Türkiye’den diğer OSBleri davet etti.

RAYLI SİSTEMLER FUARI NİSAN’DA

2019 yılını değerlendirirsek, TÜYAP Eskişehir’de nasıl gidiyor?

Eskişehir TÜYAP; Anadolu’da en iyi çıkış yapan fuar merkezidir, şimdiye kadarki tüm fuarlarımızda hep fuar merkezini ve salonlarımızı doldurduk, ziyaretçi hedeflerimizi yakaladık. 2020 yılında 10 fuar yapacağız, Raylı Sistemler Fuarı da modern fuarcılık tarafından Nisan ayında yapılacak ve böylece aslında 2020’de 11 fuar yapmış olacağız. Özellikle açılış fuarımız olan Kitap Fuarı’na ilgi çok yüksekti, ziyaretçi çok yüksek sayıdaydı, yine Gıda Fuarı’na da ilgi çok yüksekti, Evleniyoruz Fuarı da aynı şekilde yüksekti.

Çok ziyaretçi olması güzel tabi, peki burada stand açan firmaların geri bildirimleri nasıl, insanlar yalnızca bakıp geçiyor mu, yoksa burada firmalar işlerini geliştirmek adına iyi adımlar atabiliyorlar mı?

Şöyle söyleyeyim fuarcılıkta eğer, müşterilerinin yüzde 70-80’inden fazlası memnun ise, bu fuar devam eder ve sürdürülebilir olur. Burada stand açan insanların, “Ben siparişler aldım, ikili iş görüşmeleri yaptım, potansiyel müşterilerle görüştüm” demeleridir, bizim için önemli olan. Fuarlarımızdan firmalarımız çok memnun, böylece fuarların devamı da geliyor. Örneğin; tarım fuarına çok yüksek sayıda -100 bine yakın- ziyaretçi geldi, İnşaat Fuarı’na da Türkiye’nin pek çok yerinden firmalar katıldı.

BÖLGENİN EN LEZZETLİ FUARI

Önümüzde yeni yılın ilk fuarı; Gıda Fuarı var, bu fuarda neler olacak?

2019 yılında ilkini yaptığımız bu yıl, 2. si hazırlanan Eskişehir Gıda, Gıda ve İçecek Ürünleri, Gıda İşleme Teknolojileri, Paketleme ve Lojistiği Fuarı, 23 - 26 Ocak 2020 tarihlerinde yapılacak. Fuar; her türlü yiyecek içecek ürünlerini, endüstriyel mutfak ekipmanlarını, son teknoloji gıda ürünlerini ve HORECA ve EDT sektörünü, gıda toptancıları, aşçılar, satın almacılar, otel ve restoran yöneticileri ile buluşturacak. Yine bu fuarımızda gurme lezzetler olacak, her yıl bir konuk şehrimiz olacak, bu sene Afyonkarahisar konuk olacak. Afyonkarahisar, Kütahya, Bilecik, Bursa İnegöl, Ankara Polatlı’da tanıtımlarımız var, artık tüm komşu iller dahil Eskişehir fuarlarını çok iyi biliyor ve takip ediyorlar, bu da bizi sevindiriyor. Gıda fuarında oteller, restoranlar, ev dışı üretimler ve aynı zamanda gurme lezzetler başlığında; Eskişehir’in Mahmudiye ve Sarıcakaya gibi tüm ilçelerinde yer alan yemekler, ürünler de olacak. Tüm belediye başkanlarını da yöresel yemeklerini burada sunmaları için çağırdık. Coğrafik işaret almaya aday ürünleri getirmelerini istedik, yemek yarışması da olacak, Aşçılar Derneği, Lokantacılar Odası yemeklerimizi sunacak. Eskişehir Gıda Fuarı’nda gurme lezzetler şöleni gerçekleşecek.

Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED), belediye başkanlarımız, ilçe belediye başkanlarımız gelecek. Fuarda; Cuma günü Eskişehir’in kendine has yemekleri çok farklı lezzetleri yer alacak, belki yüzlerce yemek var, bunları gün yüzüne çıkaracağız, bu anlamda bir yarışma da yapacağız. Pazar günü Anadolu Üniversitesi, çikolata workshopları olacak, Kore mutfağı, pasta yapımı, Alanya aşçılarından avakado yemekleri gibi sunumlar olacak.

Fuar için katkı sunan; Eskişehir Valiliği’ne ETO’ya 3 belediye başkanımıza, Lokantacılar Odası’na, Gastronomi Platformu’na, TAFED’e KOSGEB’e, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan’a da çok teşekkür ediyorum

Bu fuarların yerel üreticilere, Eskişehir ekonomisine katkısı nedir?

Bizim amacımız; Eskişehir’de yiyecek içecek üretimi yapan lokantaların, otellerin, yemek fabrikalarının, alacağı ürünlerde Pazar payının artması sağlamak. Halkın da gurme lezzetleri farklı firmalardan alması ve bunun yanı sıra geleneğimizden gelen farklı kültürlerin yoğurduğu leziz yemeklerimizi tekrar gün yüzüne çıkarma konusunda da bu fuar çok büyük fayda sağlayacaktır. Diğer yerel unsurlarla birlikte Eskişehir’de gastronomi turizmini başlatalım istiyoruz, bu geleneksel farklı yemekleri tatmak için insanlar Eskişehir’e gelsin istiyoruz. Türkiye’de bazı illere ya da dünyada bazı şehirlere sadece yemek yemek için gidiliyor, biz de Eskişehir’de böyle bir gastronomi turizmi için bir başlangıç yapmış olacağız

Eskişehir’in bir fuar kenti, fuar merkezi olması hedefi var mı?

Biz 1 yılda çok büyük yol kat ettik TOBB’un fuar listesine bakarsanız, her şehirde yapılan fuar sayıları yazar, buradan nasıl bir atılım yaptığımızı herkes görebilir. 1 yılda ilk 10’a girdik fuarlarımızı ulusal ve uluslararası boyuta getirmek için çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz. Daha çok uluslararası ziyaretçi gelmesi ve fuarların sıçrama yapabilmesi için havaalanımızın farklı şehirlere ve farklı ülkelere uçuşlara açılması, yurt dışına direk seferlerle ziyaretçilerin gelmesi mümkün olmalıdır, bu çok önemli. Fuarlara farklı şehirlerden ziyaretçiler gelmesi ve standlar açılması çok önemli biz bunu başardık.

Özellikle hafta sonu farklı illerden, ilçelerden ziyaretçiler geliyor, bu toplam ziyaretçinin yüzde 35’ine denk geliyor, bu ziyaretçiler hem fuarımızı geziyor, hem de kentte kalıyor, kentin tarihi yerlerini geziyor, bizim de kentin turizmine böyle bir katkımız oluyor.

Fuar alanlarınıza ulaşım nasıl sağlanıyor?

Şehir Hastanesi’nin hemen arkasında raylı sistemlerin son durağı var, Büyükşehir Belediyesi de buraya bir ring hattı koydu, böylece ziyaretçiler otobüsle direk buraya gelebiliyorlar, aynı zamanda sabah 10:00’dan başlayarak periyodik zamanlarda Espark’ın önünden kalkan ücretsiz servislerimiz var. Dönüş için de yine fuar merkezinden kalkan ücretsiz servislerimiz var. Yani otobüs dolmuş ve raylı sistemlerle de buraya ulaşmak çok kolay artık.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Son sözleriniz…

Eskişehir Valiliği bizi çok destekliyor, çok teşekkür ediyoruz, ETO ile her zaman işbirliği içindeyiz, destek alıyoruz, belediyelerimizden de hem tanıtım konusunda destek oluyor hem de standlar açarak fuarlarımıza katkı sunuyorlar. Fuarlarımıza tüm halkımızı ve sektör temsilcilerini davet ediyoruz, halkımızı burada gurme lezzetleri tatmak için davet ediyoruz. İnsanlar burada kendileri için çok sayıda ürün bulacaklar, Sektör temsilcilerini de davet ediyoruz, fuarımız 23 Ocak cumartesi günü saat 10:00’da açılacak.  

Editör: TE Bilişim