Eskişehir’de ilk etkinlik Organize Sanayi Bölgesi’nde Sarp Havacılık Lojistik önünde gerçekleşti. Burada DİSK Nakliyat İş Sendikası MYK üyesi ve aynı zamanda DİSK Nakliyat İş Eskişehir Anadolu Şubesi Şube Başkanı Ali Özçelik işçilere hitaben bir konuşma yaptı. Özçelik’in konuşmasından bölümler şöyle:

“Haziran direnişi İşçi sınıfını, Türk-İş’e mahkûm etmeye karşı başkaldırının adıdır. DİSK, 1967 yılında sarı sendikacılığa karşı işçi sınıfının tabandan gelen iradesi ile kurulmuştur. Kısa sürede farklı iş kollarında yüzbinlerce işçi DİSK’te örgütlenmiştir. DİSK’in kapatılmak istenmesine, örgütlenme haklarının elinden alınmasına karşın, “DİSK kapatılamaz” sloganı ile işçiler 168 fabrikada yaklaşık 150 bine yakın katılım ile direnişe başladı. İzmit ve Gebze’den Kadıköy’e, Levent’ten Mecidiyeköy ve Taksim’e, Bakırköy’den Topkapı ve Edirnekapı’ya kadar yürüdüler. İstanbul’un iki yakasındaki işçilerin bir araya gelememesi için vapur seferleri bile iptal edildi; Galata Köprüsü açılarak geçişe kapatıldı. 16 Haziran 1970 tarihinde İstanbul ile Kocaeli Merkez ve Gebze ilçesinde sıkıyönetim ilan edildi. Üç ay süren sıkıyönetim sonunda işten çıkarılan işçi sayısı 5 bini aştı. DİSK yöneticileri ile birlikte çok sayıda işçi tutuklandı. Üç işçi kardeşimiz; Yaşar Yıldırım, Mehmet Gıdak ve Mustafa Bayram hayatını kaybetti. İşçi kardeşlerimizi rahmetle ve saygıyla anıyoruz.

İşçi sınıfı, kamu çalışanları, halkımız bu durumda iken işçi ve kamu sendikaları, konfederasyonlar üç maymunu oynamaya devam etmektedir. Bu süreçte konfederasyonların etkili bir eylemi olmamıştır. Sendikamız bu süreçte de örnek bir mücadele ortaya koyarak örgütlü olduğu işyerlerinde toplu iş sözleşmelerdeki ücret artışları üzerine ek zamlar almıştır.

Şanlı 15-16 Haziran direnişlerimiz, sarı sendikacılığa karşı mücadelemizde yaşamaktadır. Sarı sendikacılığa karşı direnişte olan Real Market, Uzel Makina direnişlerinde önemli kazanımlar elde edilmiştir. Pandemi sürecinde hakları gasp edilenler adına mücadele eden, direnişte olan Neo Trend Direnişçileri de haklarını direnişle alacaklardır. Şanlıurfa Polçak’ta sendikal örgütlenme hakkına sahip çıkmak için sendikamız üyeleri 1297 gündür direniyorlar.

Daha örgütlü 15- 16 Haziran direnişlerini hep birlikte göreceğiz!"

Editör: Mustafa YILDIRIM