Google arama motorunda web sitelerinin daha iyi konumlarda olabilmesi için kapsamlı bir SEO çalışması gereklidir. Özellikle özel proje ve e-ticaret sitelerinde doğru SEO danışmanı ile projeyi yürütmek markalaşmak ve Google üzerinde sıralamasını yükseltmek isteyen web sitesi sahipleri için en doğru yol olacaktır.  SEO danışmanı seçerken nelere dikkat edilmeli, uzmana hangi bilgiler iletilmeli, teklifler nasıl değerlendirilmeli gibi tüm soruları Oğuzhan Şentürk cevaplıyor.

Doğru SEO danışmanı nasıl bulunur?

Projeleriniz için doğru SEO danışmanı ile çalışmak hem vakit hem de bütçe olarak sizlere avantaj sağlayacaktır.

SEO danışmanı, projeyi Google ve diğer arama motorlarından organik ziyaretçi elde etmesini sağlamak, sıralamaları en iyi konuma getirmek, teknik hataları tespit etmek, geliştirmeler sağlamak gibi SEO adımlarını yönetir. Gerekli bilgileri ileterek ihtiyacınızı detaylandırarak uzman kişiye iletin. Ardından aklınızdaki soruları cevaplandırmasını isteyin.

Tatmin olmadığınız, kesinliği belli olmayan, güvenmediğiniz kişiler ile toplantı/görüşmenizi sonlandırın ve farklı firma/kişilerden yeni toplantı talepleri isteyin. Tüm görüşmeleri not ederek sorularınızı cevaplandıran, referansları güçlü olan kişi/firmaları listeleyin. Ardından karar verdiğiniz uzman ile tekrar görüşme sağlayarak çalışmalarınıza başlayabilirsiniz.

SEO danışmanı seçerken sizin vermeniz gereken bilgiler nelerdir?

SEO hizmeti almak isteyenlerin danışmanlardan teklif istemeden ve çalışmaya başlamadan önce tüm ihtiyacınızı belirtin. İhtiyaç ve istek listesinde sadece sıralamamızı yükseltmek istiyoruz, dönüşümlerimizi artırmak istiyoruz, satışlarımızı artırmak istiyoruz gibi istekler başarısızlık en baştaki temeli olacaktır.

Projenizi, işinizi ve hedef kitlenizi SEO uzmanı kişiye detaylıca anlatın. Ürün/hizmetlerinizin kimlere hitap ettiğini, projenin başlama tarihi ve geçmişini anlatmanız hazırlık aşamasında uzmanın işini kolaylaştıracak ve daha doğru sonuçlar elde etmesini sağlayacaktır. Çünkü gerçekleştirilen proje sizin işinizdir. SEO uzmanları sektörel bilgi sahibi olsa da o konuda sizler kadar uzman olmayabilirler.

SEO danışmanında olması gereken özellikler nelerdir?

-          Çözüm odaklı olması

-          İyi iletişim kurabilmesi

-          Analiz araçlarını kullanabilmesi

-          İyi sonuçlar için en az 3 yıllık tecrübe

-          Farklı sektörlerde hizmet vermiş olması

-          Ekip yönetebilme

-          Arama motoru çalışma mantığını bilme

-          Yenilikleri takip etme

-          Strateji oluşturma ve planlama gibi projeyi yönetebileceği özellikleri taşıması gereklidir.

Sadece SEO için değil tüm iş ve hizmetlerde iletişim en önemli kurallardan biridir. İletişim olmadan hiçbir iş yürümez ve başarılı olamaz.

Teklifler Nasıl Değerlendirilmelidir?

Teklif aldığınız kişi/firmalar ile yaptığınız görüşmelerin tamamını görüşme sırasında kaydedin. Özellikle;

-          Uzman sorulara net şekilde cevap verdi mi?

-          Projeyi kişi mi ekip mi yönetecek?

-          Nasıl bir strateji izleyerek büyüme sağlayacak?

-          Çalışma sırasında ekstra bütçe artırımı ya da fiyatlandırma olacak mı?

-          Sözleşme şartları neler?

-          Daha önceki firmalardaki başarıları neler? gibi soruları kendinizce cevaplayın ve analizlerini çıkarın.

Çıkardığınız sonuçlara göre sizin için en uygun olan kişi/firma ile çalışmalara başlayabilirsiniz.

Bilinmesi gerekenler:

SEO bir süreç olduğu için çalışmaya başlandıktan kısa süre sonrasında büyük sonuçlar beklenmemelidir. SEO çalışmasının bir süresi yoktur. Özellikle e-ticaret ve büyük projeler için internet üzerinde marka bilinirliliği sağlamak, mevcut pozisyonları daha iyi hale getirmek ve korumak, web trafiğini daha iyi hale getirmek ve daha fazlası için sürekli olarak devam edilmelidir.

Editör: Mustafa YILDIRIM