Sertleşme sorunu, erkek cinsel organının dış uyarıcılar tarafından uyarılması durumunda, penisin cinsel birlikteliği uygun hale gelmemesidir. Bu durum paralel olarak sertleşme sorununun ereksiyon sorunu olarak tanımlanması da mümkündür.

Aynı zamanda sertleşme problemi, halk arasında iktidarsızlık olarak da adlandırılır. Günümüzden önceki dönemlerde erkeklerde yaşanan sertleşme sorunlarına ilişkin yapılan araştırmalar büyük oranda psikolojik etkenlere odaklanmıştı.

Sertleşme problemlerinin psikolojik etkenler nedeniyle olduğuna ilişkin araştırmalar yapılırken günümüzde bu araştırmalar söz konusu sorunun fiziksel etkilerine odaklanmıştır. Özellikle sertleşme sorununun arkasında yatan ciddi bir sağlık sorunun olup olmadığı günümüzde tedavi uygulamalarında gözetilen en önemli faktördür.

Sertleşme Sorunu Nedir?

Sertleşme sorunu, ereksiyon halindeyken penisin cinsel birlikteliği hazır hale gelememesi olarak tanımlanabilir. Tedavi süreci kadar sertleşme problemiyle karşı karşıya kalındığında tanı aşaması da oldukça önemlidir.

Keza sertleşme sorunları her erkekte aynı şekilde gözlemlenmediği gibi aynı zamanda yaşanan sorunun boyutları da aynı olmayabilir. Dolayısıyla tanı sürecinde, mutlaka hastanın öyküsünün uzman hekim tarafından doğru şekilde dinlenmesi gerekir.

Aynı zamanda sertleşme problemine neden olabilecek olası diğer sağlık sorunları, hastanın geçirdiği ameliyatlar ve diğer uygulamalar uzman hekim tarafından gözetilmelidir. Bu doğrultuda fiziki muayene yöntemi sertleşme sorunu tanısında mutlaka kullanılmalıdır.

Sertleşme Sorunu Neden Olur?

Sertleşme sorunu, birçok farklı değişkene bağlı olarak gelişebilir. Önceden sertleşme problemine neden olan durumun psikolojik etkenler olduğunu düşünülse de günümüzde çoğunlukla fiziksel sağlık sorunlarına paralel olarak sertleşme bozukluklarının ortaya çıktığı düşünülmektedir. Dolayısıyla penis sertleşme tedavisinde başka bir hastalığın olup olmadığı da kontrol edilir.

Sertleşme Sorunu Nasıl Tedavi Edilir?

Sertleşme sorunu günümüzde birçok farklı uygulama ile kontrol altına alınabilmektedir. https://www.ateskadioglu.org/ tarafından da gerçekleştirilen sertleşme sorunu tedavileri arasında en yaygın olarak tercih edilenlerden biri penis protezidir.

Penis protezi ya da mutluluk çubuğu olarak bilinen bu uygulama, çoğunlukla son basamak uygulamadır. Bunun dışında ağız yoluyla alınan ilaçlar, vakum tedavisi gibi diğer uygulamalar da tercih edilebilir. Hangi uygulamanın tercih edileceği uzman hekimin gözetimi ve önerileri kapsamında değerlendirilmelidir.

Editör: Mustafa YILDIRIM