Program öncesi gazeteciler  ile bir araya gelen Bilgen açıklamalarda bulundu. Toplantının açılışını yapan SES Partisi İl Başkanı Kasım Karakaş, “Bizim için anlamlı bir gün, sayın genel başkanımız bizi kırmayarak Eskişehir’e geldi. 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle tüm engelli kardeşlerimize selamlar gönderiyorum. Ülkemizde engeller halen kalkmış değildir”dedi.

Konuşmasının başlangıcını 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle engellilere ayıran Ayhan Bilgen, “Bazı günleri kutlamaktan çok anlamaya ihtiyacımız var. Bizde bir teamüldür, Türkiye ve Dünya ölçeğinde belli günlerde, belli sorun alanları ve mağdurları hatırlarız sonra onları bir yıl adeta unuturuz. Engelliler konusu yılda bir kez hatırlanacak konu olamaz. Bir ülkede yüzde 10’dan fazlası engelli kategorisinde yaşayan varsa ise o ülkede engelliler ile ilgili sorunların hiç unutulmaması, hergün gündemde olması ve çözüm ortaya konması gerekiyor.

Engelliler merkezi ve yerel yönetimleri ilgilendiren bir konudur. Engellileri hayata zorlaştıran uygulamalara bazen belediyeler ve merkezi yönetim kanunumuz, kültürümüz ve alışkanlıklarımız yapacağımız basit bir sorumluluğu ortaya koymadığımız için onlara hayatı zehir edebiliyoruz.

Toplumsal kültür açısından empati yapmayı başarmalıyız”dedi.

SİYASETÇİYE GÜVEN AZALDI

Türkiye’de siyasetçiye olan güven gittikçe azaldığını kaydeden Bilgen, “Siyaseti siyasetçilerden kurtarmayı, Türkiye siyasetini partilerin particilik yaparak geçinenlerin tekelinden kurtarmayı, Türkiye için hayati öneme sahip bir kritik tercih olarak görüyoruz. Siyaset kimse için bir geçinme kapısı olmamalıdır. Bir toplumsal sorumluluktur. Siyasetçiye olan güven gittikçe azalıyor.

Kavga ve kutuplaşma dilinden siyaseti kurtarabilirsek, siyaset sivilleşir, demokratikleşir, insanileşir,

eşit insan eşit yurttaş anlayışı ile herkes hizmetlerden yararlanır”dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM