Kaynak: Manşet Gazetesi 

Türk Büro Sen Eskişehir Şube Başkanı Alp Arslan, Eskişehir Manşet'in sorularını yanıtladı.

Türk Kamu Sen'e bağlı Türk Büro Sen'in Büro İşkolunda örgütlü bir sendika olduğunu belirterek, Adliye, Maliye, Valilik, Gelir Vergisi, SGK'da örgütlü bulduğunu ifade eden Arslan, toplu iş sözleşme masasına oturmak ve yetkili olmak adına çalıştıklarını söyledi.

Gelir Vergisi Dairesi ve Maliye'de çalışanların sorunları nelerdir neler yapıyorsunuz?

Maliye Bakanlığı'nda 2006 yılında ayrılma süreci yaşadılar. Gelir ve gider ayrıldı. Uzun süredir sınav açılmayan bir kurumdu. Biz sınav açılması için kamuoyu oluşturduk. Kurumlarda çalışan Personel Gelir Uzmanlığı olmadığı sürece bir üst unvana yükselemiyorlar, 7 yıldır açılmıyordu. 30 Mayıs günü Maliye çalışanları bir müjde aldı.  Son çıkardıkları torba yasaya ek yapılarak 5 yılda 2 sınav açılacağı müjdesini aldık. Artık Maliye Bakanlığı sorun olan sınavı inşallah açacak. Kurum adına çok güzel bir olay. Sendikacılık adına Kamu Sen Türk Büro Sen adına bir mucize gerçekleştirdik. Bu noktada sendikacılık devreye giriyor. Her platformda dile getirmiştik, yetkili sendikaya bu sınavla ile ilgili toplu sözleşmeye madde koyun demiştik. Bu arkadaşlar toplu sözleşmeye getirmeyince biz siyasal partilere giderek bu konunun yasalaşmasını istedik. MHP milletvekili Erkan Akçay bu konuda bir önerge verdi, partiler bu önergeye destek verdiler. Yasamız çıktı.

Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının beklentileri nelerdir?

SGK daha önceki senelerde Bağ Kur, SSK ve Emekli Sandığı birleştirildi. Ama hala kurumsal bir hale getiremediler. Hepsi farklı işlemlerle yapılıyor, çatı oluşturulamadı. Kurumu yönetenler çalışanların üzerinde baskı kurdular. Burası siyasi iradeye yakın insanların kendileri adına gelecek planlama yerleri oldu, değişik atamalar oldu. Değişik kurumlardan getirip idareci yapılanlar oldu, sencilik bencilik çıkardılar. Bu kurumda çalışanlar uzmanlık yapıyorlar. Düşünseniz; burada doğduğu günden, hastalığı ölüme kadar bilgi ile çalışıyorlar. Bunların da uzmanlık talepleri var. Sosyal Güvenlik Uzmanlığı çatısı altında birleşilmesi lazım. Bu konuda da çalışıyoruz. Toplu iş sözleşme masasında yetkili sendika bu arkadaşların havuz paraları, ikramiye ve fazla mesaileri vardı, bunları teslim ettiler, arkadaşları yalnızlığa ittiler. Bilsinler biz Türk Büro Sen onlara yalnız bırakmayacağız, sorunların çözümü için çalışacağız.

Yardımcı hizmetler sınıfında çalışanların sorunları hakkında neler yapıyorsunuz peki?

Kamuda yardımcı hizmetler sınıfı, eskinin tabiri ile hizmetliler. 657 sayının Devlet Memuru Kanunu’nun 4. fıkrasında kadronun öngördüğü özlük haklarından yararlanamıyorlar. Ek gösterge alamıyor. Alamadığı için memurlarla maaş farkı çok artıyor. Biz yetkili olduğumuz dönemde toplu görüşme döneminde teklifimiz bu arkadaşların bir defaya mahsus olarak genel hizmetler sınıfına geçmesiydi. Getirdiğimiz halde o dönemde bağlayıcı olmadığı için hep sümen altında kaldı. Bu senenin başında bir siyasi partinin milletvekili bizim toplu görüşmede dile getirdiğimiz öneriyi meclise getirdi. O da meclis genel kurulunda bekliyor.

Bu arkadaşımız halen büro işleri yapıyorlar, memur arkadaşlarla birlikte çalışıyorlar, çoğunluğu da arkadaşlarımız üniversite mezunu. Aralarında Yüksek Lisans yapanlar var. Taşeron işçiler kadroya girince, bu arkadaşların memuriyete geçmelerine hiç bir sakıncası ve engeli kalmadı. Bu çok kanayan bir yara. Bu sorun inşallah bu yıl çözülür. 110 bin civarındadırlar. Böylece biz de bir sendikacılık mucizesi yapmış oluruz.

Adliye çalışanların sorunlarına gelirsek…

Kamuda bir takım işkollarında herkes 657'ye tabi olsa da, fazladan ücretlendirme yaptılar. Bir dönem kaymakamlara, doktorlara zamlar yapıldı. Yargı reformu paketi açıklandı. Nedense yargının temeli oluşturan zabıt katipleri, mübaşirler,  yazı işlerinden çalışlardan bir kelam yok. Yargı sadece hakim, savcı ve avukatlardan değildir. Yargı reformu olacaksa, o kurumda en alt çalışanından en üste kadar eşit payda da birleştirmesi gerekir. Biz reform paketinin çalışanlarına verilecek ücretle ile ilgileniyoruz.

3600 ek göstergesi... Son gelişmeler nedir?

Toplu iş sözleşme masasına getirilmeyen konulardan biri bu. Biz yine MHP milletvekilleri ile bir kanun teklifi hazırlattık. Burada Eskişehir'in yani bizlerin katkılarımız var. Türkiye Kamu Sen'in meclise kanun teklifi olarak yolladığı tasarıda, bütün kamu çalışanlarının 3600 ek göstergesinden yararlanması isteğinde.

Yardımcı Hizmetler Sınıfını, Genel Hizmetler Sınıfına geçirmiyorsanız, kademeli olarak herkese bulunduğu ek göstergeler ek ilave 800 ek gösterge verilsin diyorsunuz. Derecesi kademesi ilerledikçe bunlar faydalanmış oluyor, bir sorun çözülmüş oluyor.

4 İş kolu var. Bir bütün olarak herkese verilmiş şeklinde hazırladık. Son görüşmelerimiz iyi bir havayı istiyoruz. Herkesin yaptığı işin bir önemi vardır, herkes 3600’dan faydalanması gerekiyor.

Sözleşmeli memur sorunu hakkında neler düşünüyorsunuz?

Bu kanayan bir yara. Türk Kamu Sen'in sürekli gündemde tuttuğu bir konudur. Bu arkadaşların sayısı 120 bin civarında. Daha etkili ve tarafsız bir kamu hizmeti olması için bunlar devlet memuru olmalı. Sözleşmesi sona ereceği zaman veya sözleşmedeki maddeler kendisi için kaygılı olmamalı. Anayasa’nın eşitlik ve sosyal adalet kısmında değerlendirilmeli, sözleşmeli memuriyet olmamalı. İşe kaygılı gelmemeli. Sözleşmeli memur, devlet memurluğu içinde olmaz. Asla kabul etmiyoruz, bu modelden vazgeçilmesini istiyoruz.

Memurların maaş zamlarına gelelim...

Türkiye'de toplu iş sözleşme döneminde Memur Sen eliyle memurlar itibarsızlaştırıldı. Devlet memuru şu kadar alıyor diye konuşuluyor. Biz yaptığımız işin karşılığını almak istiyoruz, enflasyona ezilmek istemiyoruz. Bizden daha çok gelir elde edenlerle bir derdimiz yok. 3 ve 4 dönem toplu iş sözleşmelerindeki zamlar sembolik oldu. Eridik, bittik. Bu işin namusu toplu iş sözleşme. Orada getirmediğin hiç bir şeyi sonradan hükümetten isteyemezsin. Bu toplumun her kesimini ilgilendiriyor. Büyük bir oy potansiyelimiz var. Bizim de gelecek de kaygımız var. Bizler buraya bileğimizin hakkıyla geldik ve görevimizi yapıyoruz. Yetki bizde olmasa da memurun, memur emeklisinin hakkını yedirmeyeceğiz.

Türkiye İstatistik Kurumu'na göre; tek kişinin yoksulluk sınırı 3 bin 198,06 lira. Ortalama memur maaşı da 3 bin 786, 21 TL yani bizde yoksulluk sınırı içindeyiz.  Temmuz'da zam alacağız. Ama ne hikmetse her zaman Haziran ayında enflasyon azalıyor. Büyüyen ekonomi deniliyor, o zaman biz de büyüyen ekonomiden pay istiyoruz.

Eskişehir'de çalışan memurlara neler söylemek istersiniz?

Demokrasinin olmazsa olmazı seçme ve seçilme hakkı. Sendika memurun kaskosudur. Memur arkadaşlarıma çağrıda bulunmak istiyorum; bir sendikaya üye olmaları gerekir, sorunların çözümü sendikalaşmaktan geçiyor. Sendika doğru ellerde olduğu zaman başaramayacağımız şey yok. Türkiye Kamu Sen’e bağlı sendikalara üye olmalarını istiyorum.