“Son yıllarda, ulaşımda yeni yollar arayan pek çok şehrin çözümünün sağlıklı, çevre dostu ve ucuz ulaşım alternatifi sunan bisiklet olduğu görülmektedir. Bisikletlilerin diğer yol kullanıcılarına göre her bir kilometre için ölümcül bir çarpışmayla karşılaşma olasılıkları 8 kat fazla ve bir çarpışmada yaralanma veya ölme olasılıkları 40 kat fazla olması açısından açık bir şekilde daha dezavantajlı bir durumdadır.

     Bu kazalara neden olan modern trafik sisteminin problemlerinden biri, trafik sisteminin araba kullanıcısının bakış açısından tasarlanmış olmasıdır.  Hatırlatmak isterim ki Karayolları Trafik Kanununun Madde 46’ında belirttiği gibi Karayolunda en sağ şeridi kullanmak hakkımız ve diğer taşıtlar ile aynı sorumlulukla hareket etmek ise sorumluluğumuzdur. Motorlu taşıtlar, sağ şeritte seyreden bisikletlere saygı göstermek mecburiyetindedirler. Motorlu araç sürücülerinin dikkat etmesi gereken hususlar olduğu gibi, bisiklet sürücüleri de trafik kurallarına uymalıdır. Unutmamalıyız ki kazalar sadece tek tarafla ilişkilendirilmemelidir.

Bisikletle ilgili yaşanılan bu sorunların çözümü için bisikletin daha çok gündemde olması ve okullarda erken dönemlerde bisikletlere ilişkin eğitimler verilmesi gerekmektedir. İlköğretim çağındaki çocuklara verilen bisiklet eğitimi sayesinde,  erken yaşta bisiklet kullanımına ilişkin yetenekler kazanılacağına ve daha güvenli sürüşlerin ortaya çıkacağına eminiz.

Bisiklet kullanımının arttırılması ve güvenli hale getirilmesi için yetkililerden; kazaların  yoğun olarak gerçekleştiği kavşaklarda önlem alınmasını, bisiklet yollarının otopark olarak kullanılmasının engellenmesini , yoğun trafik noktalarına bisikletler için trafik lambaları konulmasını, şehir içi güvenli sürüşler için birbirine bağlanan bisiklet yolları yapılmasını  talep ediyoruz.

  Bisikletlilerin trafikte sayılarının artması, araba egemenliğindeki kavgacı trafik kültürünün de değişimi demektir.Yeşil bir doğa için, temiz hava için , sağlıklı bir yaşam için ve çocuklarımıza temiz bir dünya bırakmak için herkesi işe giderken, okula giderken ve market alış verişi gibi gündelik yaşam aktivitelerinde de bisiklet kullanmaya davet ediyoruz”

Editör: Mustafa YILDIRIM