Ahmet Ataç, hekim kökenli Belediye Başkanımız.
Onun Belediye başkanlığından önceki döneminde de sağlıkla ilgili projelerde yer aldığını biliriz.
Belediye başkanı olduktan sonra mesleği gereği özellikle çocukların ağız ve diş sağlığı konusunda yaptığı çalışmalar da bilinir.
Bizzat kendisi okullara giderek çocukların ağız ve diş sağlığıyla ilgilendiğini izledik gördük.
Günümüzde belediyeciliğin, sadece asfalt döküp, çöp toplamakla olmadığı,sosyal projelere de imza atmak gereği ortada.
Tepebaşı Belediyesi bunu en iyi yapanlardan.
Ancak Ahmet Ataç’ın Belediye Başkanlığı sırasında insan sağlığıyla ilgili yaptığı öyle projeler var ki, gerçekten de taktire değer.
Kendisinin de yapmayı en fazla istediğim projeler dediği, “Alzheimer Merkezi” ile “Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi” bunlardan en önemlileri.
Bir de Başkan Ataç’ın uzun süredir uyguladığı “Hoş geldin bebek” projesi var.
Bu projenin önemli bir getirisini dün gazetelerde yayınlanan haberden öğrendik.
Kendisi de bunu Sağlık müdüründen gelen bir telefonla öğrenmiş.
Gerçekleştirilen bir projeyle bebek ölümlerinin önemli şekilde düşmesi hatta sıfırlanması kendisini ne kadar memnun etmiş ağzından dinleyelim.
“Her şey 2004 öncesi yaptığım süt projesi ile başladı. Sosyal güvencesi olmayan anne adaylarına süt ve demir hapı veriliyordu. Tabii hamileleri takip ediyorduk, doğumlardan haberimiz oluyordu ve ziyarete gidiyorduk. Proje daha çok ekonomik açıdan durumu olmayan aileler üzerinde gerçekleşiyordu. Hem bebeği ziyaret etmek hem de aileye destek vermek, onlarla tanışmak adına o dönemde başlamıştı ve çok iyi neticeler aldı. Özellikle kadınlardaki kansızlık, anemi nedeniyle bebeklerin anne karnında ve sonrasında olabilecek bir takım sıkıntılara neden oluyordu. Ziyaretlerde verdiğimiz demir hapları da bu durumun önüne geçiyordu. Nitekim 1,5 sene sonra o dönemin sağlık müdürü telefon etti ve bana teşekkür etti. Ben ne teşekkürü bu deyince, ‘Başkanım sizin bölgenizdeki bebek ölümleri neredeyse sıfırlandı’ diyerek bilgi verdi. Tabi bu beni çok mutlu etti. Bunlardan 6 ay sonra dünya sağlık örgütü insanlığı tehdit eden 10 madde açıkladı. O maddelerin içinde altı ya da yedincisi anemiydi. Biz sanki yaptığımız çalışmalarda dünya sağlık örgütünden önce aneminin çocuklara ve hamilelere ne kadar olumsuzluklar oluşturduğunu bilerek bunu yapmıştık”
Bebek sütü dağıtımıyla başlayan bu uygulama Tepebaşı bölgesindeki bebek ölümlerini neredeyse sıfırlamış.
Önemli takdir edilmesi gereken bir proje, darısı diğer belediyelerin başına.