Eğitim Sen Eskişehir İl Başkanı Faik Alkan, öğretmenlerin hakları için MEB’e bağlı tüm il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin ve üniversitelerin bankalarla yaptıkları promosyon anlaşmalarının revize edilmesini, güncel ekonomik gelişmeler ışığında promosyon ücretlerinin artırılmasına yönelik gerekli çalışmaların yapılmasını istediklerini söyledi.

Hepimizin bildiği üzere, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ile üniversitelerimiz tarafından bankalar ile maaş promosyon anlaşmaları yapıldığını anımsatan Alkan, “ Promosyon anlaşmalarının süresi ise üç ile beş yıl arasında değişiyor. Ancak şu anda yaşanan sorun, 2022 yılı Temmuz ayı öncesinde promosyon sözleşmesi yapılan kamu çalışanlarının ciddi bir ekonomik kayıp ile karşı karşıya kalmasıdır.” şeklinde konuştu. Temmuz 2022 öncesinde yapılan sözleşmeler ile eğitim çalışanlarının eline geçen promosyon ödemelerinin çok komik rakamlar haline geldiğini ifade eden Alkan, “2022 yılında memur maaşlarına yaklaşık yüzde 80 civarında artış yapıldı. Bu kez Temmuz 2022 öncesinde promosyon anlaşması imzalayan kurum çalışanları mağdur oldu.” dedi.

Düşük ücretlerle promosyon anlaşması yapılan kamu çalışanlarının suçu ne?” diye soran Alkan, “Son olarak promosyon ücretlerinin 41 bin 500 TL’ye kadar çıktığı kamuoyuna yansıdı. Tüm bu gelişmeler dikkate alındığında, Temmuz 2022 öncesinde ödemesi yapılan promosyon ücretlerinin enflasyon oranı ve memur maaş artışları karşısında değer kaybetmesi, bu anlaşmaların ise uzun yıllar uygulanmaya devam edecek olması nedeniyle promosyon ücretlerinin güncellenmesi ve ekonomik gelişmelere göre artış yapılması gereklidir.” diye konuştu.

Bu konuda bir kısım il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin promosyon ücretlerinin güncellenmesi yönünde girişimlerde bulunduklarına dair bilgiler edindiklerini aktaran Alkan, şunları söyledi: “Bu önemli bir adım olmakla birlikte yeterli değildir. Emekli promosyon ücretlerinin 10 bin TL’ye yaklaştığı, bankaların emeklileri çekebilmek için promosyon konusunda adeta yarışa girdiği bu dönemde, kamu çalışanlarının promosyon miktarlarının güncellenmesi kararı BANKA yöneticilerinin inisiyatifine bırakılmamalıdır. Bankalarla yapılan promosyon sözleşmelerinin, 3 ya da 4 yıllık bir süreyi kapsadığı için enflasyon artışı, buna bağlı olarak maaş artışları ya da döviz kurundaki hareketlenmeler ile birlikte güncelliğini yitirdiği inkar edilemez bir gerçekken, bankaların çekici promosyon vaatleri ile müşterilerinin artmasına ve bununla doğru orantılı olarak kar oranlarının yükselmesine rağmen, kamu çalışanlarının bundan faydalanamaması, promosyon kaybı yaşaması ne kadar adildir?”

MEB’e bağlı tüm il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin ve üniversitelerin bankalarla yaptıkları promosyon anlaşmalarının revize edilmesini, güncel ekonomik gelişmeler ışığında promosyon ücretlerinin artırılmasına yönelik gerekli çalışmaların yapılmasını istediklerini dile getiren alkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından, promosyon sözleşmelerinin, öngörülemeyen ekonomik gelişmelere uygun olarak düzenlenmesi için hüküm getirilmesi de çok önemli bir adım olacaktır. Eskişehir ilimizde ilçe milli eğitim müdürlüklerine Türk Eğitim Sen Eğitim Sen Eğitim İş ve TeçSen olarak dilekçe ile başvuruldu.. Bunun sonucunda kurumlarımız il şube müdürlüklerine yazı yazarak promosyonun revize edilmesini istedi. Şubelerden olumsuz dönüş gelmiştir. bunun akabinde genel müüdürlüklere revize edilmesi veya tek taraflı fesih halinde kurumların ödemesi gereken toplam borç bilgisi istenmiştir. Bu açıklamada yer alan 4 sendika olarak diyoruz ki; hakkımızı alıncaya kadar mücadelemiz devam edecektir. bu süreçte bizleri yalnız bırakmayan odunpazarı ve tepebaşı ilçe milli eğitim müdürlerimize teşekkür ediyoruz. Sırtımızdan yüzde 500 kar elde eden bankalları uyarıyoruz: hakkımızı almak içinde her türlü gücümüzü kullanacağız. kredi kullanmama, ,kredi kartı iptali gibi bizi alakadar eden tüm yaptırımları yapacağımızdan kuşkunuz olmasın!”