Uygulamamın; Anayasa’ya, sendikal kanunlara ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu söyleyen Tekin, “Bu konunun haksızlığını ve hukuksuzluğunu yaklaşık bir yıldır her ortamda haykırdık. TBMM’deki görüşmelere katıldık. Siyasete, bürokrasiye ve sivil toplum örgütlerine bu işin yanlışlığını anlattık. Uluslararası sendikal örgütlere mektuplar yazdık. Danıştay’a ve idari mahkemelere de başvurduk. Hiçbir zaman eylemselliğimizi kaybetmedik.” dedi.

Yüzde 2 Sendika Barajı”nın çalışanların sendikal tercihlerine ipotek koyduğun ifade eden Tekin, “Uygulamanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi hukukun gereği olduğu kadar, aynı zamanda yeni bir dönemin başlangıcıdır.”  diye konuştu. “Yüzde 2 Sendika Barajı” gibi bir uygulamaya yaklaşık bir yıldır katlanmak zorunda kalan kamu görevlileri adına süreç içerisinde yaşananları ve günün sonunda ortaya çıkan bu önemli kararı özet olarak yorumlamak ve olası etkilerini kamuoyu ile paylaşmak istediklerini ifade eden Tekin, şunları  aktardı:

• Anayasa Mahkemesi kararı, kamu görevlilerine yetkili konfederasyonlara ve yetkili sendikalara “Size Mahkum/Mecbur Değilim” ikazı verme fırsatı sunmaktadır. 15 Mayıs 2024 üye sayılarının tespit sürecinde, kamu görevlileri sendikacılığında yeni bir milat oluşturacak yeni bir tablo ortaya çıkacaktır.

• Örgütlenme özgürlüğü ile sendikal rekabet adaletsizliği ortadan kaldıran karar, kamu görevlilerinin sendikal tercihlerinde etkili, kapsamlı ve geniş hacimli değişiklikler üretecektir.

ERBALDER’den 3.geleneksel hıdırellez buluşması ERBALDER’den 3.geleneksel hıdırellez buluşması

• Yetkili konfederasyon ve bağlı sendikalar ile yüzde 2 barajını aşmış kimi sendikaların yasama ve yürütme üzerinde “Yeni Bir Baraj” düzenlemesi yapılması için kamuoyu baskısı üretme telaşına girdikleri anlaşılmaktadır. Bu beyhude çabalarının ne Gazi Meclisimizde ne hükümet nezdinde ne de yasal olarak artık bir karşılığının olmadığı açıktır.

• Yetkili konfederasyon ve bağlı sendikaları kendi gelirlerini kaybetmemek için verdikleri mücadeleyi kamu görevlilerinin gelirlerini artırmak için verselerdi, dün 8 bin TL olan seyyanen zammın, bugünkü değerleme ile 12 bin TL üzerinde ilave bir ödeme ile hem emekli maaşında hem de emekli ikramiyesi hesaplamalarında bir yarar sağlayabilirlerdi.

• Sendikal örgüt kimliğine uygun davranmak yerine ticari firmalar, plaza şirketleri ve sermaye grupları gibi davranan yetkili konfederasyon ve sendikalarının sözde indirim anlaşmalarıyla üyelerini belirli firma ve markalara müşteri yapmalarının, üyeleri tarafından yapılan harcamalardan komisyon almanın peşine düşmeleri ayrı bir garabettir”

Editör: şenay Yıldırım