Söyleşi: Şenay Yıldırım

4 yıl önce kurulan Yeniden Refah Partisi Genel Merkez Kurulcular Kurulu Üyesi ve Eskişehir Kurucu Üyesi ve Eskişehir İl Başkanı Osman Mandacı, partinin çalışmalarını anlattı.

Yeniden Refah Partisi denince ne anlaşma parti kendini ideolojik olarak nerede konumlandırıyor?

İnsanlar Refah Partisi ismini ve Necmettin Erbakan ismini tanıyor ve seviyorlar, Eskişehir’de tüm esnaf ziyaretlerini bitirdik nasip olursa ikinci turu da yapacağız, partimiz tanınma konusunda bir sıkıntı yaşamıyor rahmetli Genel Başkanımız Erbakan’ı rahmetle yas ediyorlar, Fatih Erbakan’ı da yakından takip ediliyor

Çalışmalarınızda sosyal medyayı aktif kullanıyor musunuz?

Genel merkez bazında sosyal medya hesaplarını en aktif kullanan siyasi partilerden biriyiz. Biz teknolojiyi her zaman en önde tuttuk 90’lı yıllarda rahmetli hocamızın ve hatiplerimizin videolarını mahalle çalışmalarında aktif bir şekilde kullanıyorduk.

O zamandan kendi youtube kanalınızı kurmuşsunuz yani…

Evet o zamanlar VHS videolar vardı, biz o zamanlar kurup çalışmalarımızı yürütüyorduk. İnsanlar milli görüşe bir özlem içinde bizim ekonomide –ki temel görüşümüz denk bütçedir, yönetimde olduğumuzu sürece belediyeleri borçlandırmamıştık ve bütçe fazlası vermiş bir partiyiz.

NE MASA BAŞINDAKİLER NE KASA BAŞINDAKİLER

6 Kasım’da genel kurulunuzda Fatih Erbakan yeniden seçildi, partiye bakınca hem 6’lı masayı hem iktidarı eleştiriyorsunuz bu seçimlerde alternatif bir ittifak içinde olacak mısınız?

İkinci olağan kongremizi gerçekleştirdik 1225 delegemizin tamamı oyunu alarak genel başkanımız güven tazeledi. 45 bin üzerinde bir katılımla belki de rekor bir rakamla genel kurulumuzu gerçekleştirdik Eskişehir’den de 400 civarında katılım sağladık, özel araçları ile gidenler dışında. Orada da Refah özlemini yeniden gördük. Biz Erbakan’ı yakından tanıyan insanlarız, onun dönemindeki kongrelerdeki hava vardı.

İttifak konusuna gelelim…

Siz iki tarafı da eleştiren dediniz biz masa başındakiler ve kasa başındakileri de eleştiriyoruz, kasa başındakiler 20 yıldır hükümette ekonomi, tarım ve hayvancılıkta, dış politikada onları engelleyebilecek birileri yok. Son 2 yıldır da özellikle insanların alım gücü düştü, emeklimizin asgari ücreti 3500 lira, dolayısıyla bu hayat pahalılığına, temel giderlerdeki artışa bakınca yüzde 300 artış hissediyoruz. AK Parti’nin güzel yapılmış işleri vardır, ancak 20 yıllık hükümette çok daha fazlasını yapmaları gerekiyordu, maalesef olmadı. İnsanlar borç-faiz bataklığında çırpınır hale geldi, ülke ekonomisi faiz canavarına teslim edilmiş, 20 yılda 550 milyar dolar ödenmiş, ikinci canavar imtiyazlı şirketlerdir, kur garantili mevduat fonu da bir diğer canavardır,  kur farkını hazine ödediği için bu vatandaşın cebinden çıkıyor demektir. Bu kasa başındakileri bu nedenle eleştiriyoruz.

Bir de masa başındakiler var, 6’lı masa 9’uncu defa resmi, 40’ın üzerinde gayri resmi toplanmış, genel başkanımızın dediği gibi bunlar altın günü gibi toplanıp toplanıp ayrılıyorlar, Ekonomiye, çiftçiye, tarıma dair bir tane açıklamaları yok bu; içler acısı bir durum. Kendi aralarında bir Cumhurbaşkanı adayı seçememeleri de ayrı bir sorun, ekonomiyi, dış politikayı hangi çizgide götürecekler bunları açıklamadılar. Daha denk bütçe kelimesini ağızlarından duymadık. 6’lı masada en yetkili iki isim var, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu, onlar hükümetin politikalarından dert yanıyorlar, siz orada en yetkin konumlarda görev aldınız neden şimdi eleştiriyorsunuz diye sormazlar mı? Dolayısıyla masa başındakilerin de durumu ortada…

MİLLET İÇİN BİR HAYRI YOK

İki tarafı da eleştirmede haklılıklarımız var, biz AB Uyum Yasaları adı altında Türk milletimizin örf adet ve gelenlerine uymayan çok sayıda kanun yüzünden aileler parçalanma noktasına geldi, biz eğitim sistemimizi Avrupa’dan değil kendimiz inşa etmemiz lazım. İnsanlara helal-haram kavramını çocuk yaştan vermemiz gerekiyor, çocuklara maneviyatı yüklememiz lazım. Ne masa ne kasa başındakilerde eğitimle ilgili bir proje görmediğimiz için ittifakımızı milletle yapacağız, milli görüş ittifakımızı. Bütün siyasi partiler genel başkanımız ziyaret etti, etmeyenler de vardı, başkanımız da iadeyi ziyarette bulundu, bizim milli görüşün olmazsa olmaz kuralları vardır, bizim bu ittifaklardan birine girmemizin milletimiz için bir hayrı olduğunu düşünmediğimiz için ittifakta yer almadık

Bizi çok fazla ulusal basında göstermiyorlar, sizin sayenizde çıkıp projelerimizi anlatıyoruz. Partinin projelerini anlattığı kitaplar var, yeniden Refah Partisi kaynak kitabını Biz Türkiye’yi Tanıyoruz kitabını okuyup bunları öğrenebilirler.

Eskişehir’de çok sıcak gündemler var, son olarak su zammı yapıldı yüzde 70,  partinin bu konudaki görüşü nedir?

Bizim önümüzde bir genel seçim var ama yerel seçimle ilgili de hazırlıklarımızı sürdürüyoruz, bu yıl içinde zaten yüzde 40 zam gelmişti, gerekten Eskişehir halkını yağmurun altında su kuyruklarına soktular, bunu üzülerek izledik, hükümet akaryakıta, doğalgaza zam yapıyor yereldekiler de suya zam yapıyor, bu işin sonu nereye varacak. Eskişehir’i çok su sıkıntısı çeken bir yer değil, sosyal demokrat bir belediye insanlara bu kadar pahalı su kullanmayı reva görüyorsa milli görüş geldiğinde belediyeciliğin nasıl yapılacağını göstereceğiz onlara.

Elbette maliyetler yüksektir, ulaşıma yapılan zamlar tamam, mazota gelen zamlar yüzünden gelebilir, su arıtmasında depolanmasında da giderler vardır ama bu kadar yüksek oranda zam gelmesini onaylamıyoruz. Bir çok belediye halkını müşteri olarak görüyor, kâr amacı güdüyor ancak kamuda kâr amacı güdülmez, kamu yararı gözetilir. Şimdi su zammından dolayı insanlarımız iyice mağdur olacaklar.

Partinizin seçimlere ilişkin gerçekçi hedefleri nelerdir?

Biz seçimden seçime çalışan bir parti değiliz, seçim için değil, gelecek nesiller için çalışan bir partiyiz, yönetimdeki tüm arkadaşlarımız, kadın kollarımız gençlik kollarımız haftanın 5-6 günü çalışıyor, en çok üye yapan siyasi parti olduk en son 42 bin kişi üye yaptık rekor kırdık. Bizim şu an ülke genelinde 300 bin üyeye yaklaştık 4 yıllık bir parti için bu güzel bir rakam 150 bin kadar da yeni gelenler var, seçime kadar 500 bin üye hedefimizi aşacağız.

Üye sayınızı arttırabilecek misiniz?

Bir siyasi partinin gücü üye sayısından belli olur, barajı aşabilir mi kaygısını ortadan kaldırmak için bu gereklidir. Biz böyle bir baraj sorunumuz olmadığını biliyoruz, çünkü sürekli arazide insanlarla iç içeyiz, girdiğimiz 10 esnafın 5’i Fatih Erbakan’a oy vereceğini söylüyor. İnşallah 2023 seçimlerinde zafer yeniden Refah Partisi’nin olacak. Eskişehir’de 95 seçimlerinde 1 vekil çıkarmıştık, Hanifi Demirkol’u meclise yollamıştık, o zaman hiç ummadığımız insanlar bize oy vermişti. O teveccühün 10 mislini görüyoruz şu anda insanlarımızdan o zaman yüzde 22 oy almıştık, insanlar o zamanlar yapılanları da unutmamışlar bu teveccüh bizi daha çok teşvik ediyor, daha çok çalışmak istiyoruz.

Editör: Mustafa YILDIRIM