Anadolu Üniversitesi’nde Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Aliy’nin konuşmacı olduğu konferansla başlayan Yunus Emre Haftası, çeşitli etkinliklerle sürecek.
Adıgüzel: “Yunus’un dilini dünyaya tanıtmak istiyoruz”
Anadolu Üniversitesi, Yunus Emre Haftası’nı anlamlı bir konferansla başlattı. Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Aliy’nin konuşmacı olduğu “Bu Yolun Ötesi, Yunus’un Türkçesi” başlıklı konferansa; Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Köksal Büyük, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Barış Kılınç, senato üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmasında Rektör Adıgüzel, “Yunus Emre sadece Anadolu’nun değil, tüm insanlığın ortak değeridir. Onun gönül dilini daha çok insana ulaştırmalıyız” dedi. Ayrıca, üniversite olarak Yunus Emre Enstitüsü ile iş birliğini artırarak Türkçeyi uluslararası düzeyde konuşulur hale getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
YÖK’e akademik Türkçe eğitimi önerisi sunuldu
Rektör Adıgüzel, Yükseköğretim Kurulu’na sundukları bir proje ile yurt dışından uzaktan erişimle akademik düzeyde Türkçe eğitimi verilmesini planladıklarını da duyurdu. Bu sistem sayesinde dünyanın dört bir yanındaki bireylerin, yaşadıkları yerden akademik Türkçe öğrenme imkânına sahip olacağı belirtildi.
Prof. Dr. Aliy: “Yunus Emre bir gönül mimarıdır”
Konferansta konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Aliy, Yunus Emre’nin sadece bir şair değil, bir dil işçisi ve gönül mimarı olduğunu söyledi. “13. yüzyılda sade Türkçeyle yazdığı şiirleriyle hem halkına hem çağlar ötesine seslenmiştir” diyen Aliy, Yunus’un fikirlerinin bugün de Türkiye’nin kültürel diplomasisine yön verdiğini ifade etti.
Aliy, Yunus Emre Enstitüsü olarak dil, kültür ve sanat alanında yürüttükleri faaliyetlerle Yunus’un çağrısını dünyanın dört bir yanına taşıdıklarını belirtti.
Teşekkür ve belge takdimi
Konferans, soru-cevap bölümüyle sona erdi. Ardından Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel tarafından, Prof. Dr. Abdurrahman Aliy’e teşekkür belgesi ve hediye takdim edildi.
Yunus Emre Haftası’nda birçok etkinlik yer alıyor
Yunus Emre Haftası kapsamında 6-16 Mayıs tarihleri arasında Öğrenci Merkezi Fuaye Alanı’nda “Yunus Emre Uluslararası Kaligrafi ve Tipografi Sergisi” açılacak. Ayrıca, Tiyatro Anadolu tarafından hazırlanan “Aşk Neyledi” adlı oyun sahnelenecek, “İlahi Nefes: Gönülden Dile Yunus Emre” başlıklı müzik dinletisi yapılacak.
Haftanın kapanışı ise “Yunus Emre’yi Anlamak” adlı panel ile gerçekleşecek. Etkinlikler halka açık ve ücretsiz olacak; Anadolu Üniversitesi öğrencileri için kültürel etkinlik puanı kapsamında değerlendirilecek.