Bu sabah Eskişehir Büyükşehir Belediyesine yönelik operasyonu beklemiyorduk desek yalan olur. “Kentsel dönüşüm ihalesi”yle ilgili soruşturmanın başlamasından bu yana iki yılı geçti. Bu süre içersinde belediyeye bu tür bir operasyon hep bekleniyordu. Hani Büyükerşen’in hep yakınması vardı. Müfettişlerin biri geliyor, biri gidiyor, hiç eksik olmuyorlar diye. Bir şey çıkacağını sanmıyorum ama yine de bazı insanların aklını karıştırabilir bu tür operasyonlar.

Gerçi hep böyle yapılıyor da…

AKP’li olmayan birçok belediyeye yönelik bu tür operasyonlar yapıldı şimdiye kadar.

Sonuçlarında da önemli bir şey çıkmadı.

Yalnız sabahtan bu yana gelişen olaylardan sonra vatandaşın aklını karıştıran durumlar var. Üç dönemdir Büyükşehir Belediye Başkanlığını yürüten Büyükerşen’e karşı yapılan bu operasyon başta partililer olmak üzere vatandaşın da tepkisine neden oldu. Nitekim Belediye önüne gelen vatandaşlar bu tepkilerini ortaya koydu. İşin soruşturma yönüne pek fazla girmeyeceğim, kolluk kuvvetleri bu işin üzerinde. Aldığım bilgilere ve yapılan haberlere göre eski Genel Sekreter Erdin Erol ve şirketlerden sorumlu Oruçhan Tansel’in de aralarında bulunduğu 10 kişi ilk aşamada sorgu altına alınmışlar. Göz altıların kapsamı genişletilir mi onu ilerleyen saat ve günlerde göreceğiz. Şu anda Büyükerşen’in göz altına alınması söz konusu değil. İlk haberlerde hocanın ifadeye çağrıldığı haberleri gelmişti ama Büyükerşen bunu yalanladı ve henüz kendisinin ifadeye çağrılmadığını açıkladı. Çağrılır mı, onu da göreceğiz.

Bu arada belediyede hemen bir zirve yapılması, konunun değerlendirilmesi, CHP Genel Merkezi’nin de hemen Eskişehir’e 5 milletvekili göndermesi, CHP’nin de bu duruma nasıl sahip çıktığını gösteriyor. Büyükerşen ilk açıklamalarında yapılan operasyonun seçim arifesinde bir itibarsızlaştırma olduğunu bildirdi, daha sonraki resmi açıklamasında da aynı konulara değindi.

Hoca’nın belediye çalışmaları konusunda ne kadar hassas olduğunu, her şeyin yasalara ve yönetmeliklere uygun yapılması konusunda nasıl titizlendiğini hemen herkes biliyor. Zaten görev süresinin büyük bölümünde yapılan tüm işlerin Sayıştay denetimlerinden geçtiğini de biliyoruz. Soruşturmanın kapsamı genişletilir mi, böyle mi kalır, onu ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

Büyükerşen’in açıklamasında dikkat çeken konulardan bazıları ise gözaltına alınan arkadaşlarıyla ilgili endişeleri.

Endişelenmemek mümkün mü?

Başbakan’ın bile kendi arkadaşları için endişelendiği bir sistemin içinde bulunulduğunu belirten Büyükerşen, bu durumların Türkiye’de artık günlük işler haline geldiğini ifade ediyor ve “Ne kadar uğraşsalar bizi yıldıramazlar” mesajını veriyor.

Şunu da hemen hatırlatmak gerekir.

Bundan önceki yerel seçimler öncesi AKP’lilerin bazı yolsuzluk iddialarıyla Belediye önünde yaptıkları protesto ve siyah çelenk bırakma eylemi Büyükerşen’e en azından artı 5 puan yazmıştı.

Operasyon sonrası ilerleyen saatlerde başta CHP’liler olmak üzere çok sayıda Eskişehirli hem Belediye önünde, hem parti önünde tepkilerini ortaya koydu. Bu iş CHP’lileri birleştirdi, dayanışmayı arttırdı yine en azından şimdiden 3-5 puan artı yazdı.

Bu böyle biline…