Eskişehir Barosu Başkanı Av. Barış Günaydın, kamuoyunda tartışma yaratan torba yasa teklifine ve avukat Mehmet Pehlivan’ın tutuklanmasına ilişkin kapsamlı bir açıklama yaptı. Günaydın, söz konusu yasa teklifinin çevreye telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini belirterek teklifin geri çekilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca gençlerin ifade özgürlüğü ve avukatlık mesleğinin kriminalize edilmesine karşı sert bir dille konuştu.

Ödüllü projeleri yerinde gördüler
Ödüllü projeleri yerinde gördüler
İçeriği Görüntüle

"Bu yasa teklifinin adı rant, hedefi doğadır"

Torba yasa teklifine ilişkin değerlendirmede bulunan Baro Başkanı Günaydın, “Bu teklif yasalaşırsa ormanlar, zeytinlikler, su havzaları, sit alanları ve meralar ticari rant uğruna yok edilecek. ÇED muafiyetleri olağanüstü genişletiliyor, çevre felaketine davetiye çıkarılıyor” dedi.

Teklifte Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na bağlı özel bir üst kurul kurulmasının da planlandığını belirten Günaydın, “Bu yapı doğrudan maden ve enerji projeleri için çevre denetiminden muafiyet sağlayacak. Akbelen’de yargı kararlarıyla durdurulmuş faaliyetler bile bu teklifle yeniden meşrulaştırılmak isteniyor. Bu, hukuk devleti değil; planlı bir talan düzenidir” ifadelerini kullandı.

“Barışçıl protesto cezalandırılamaz”

Günaydın, bazı üniversitelerde çevre ve yaşam hakkı odaklı barışçıl protestolara katılan öğrenciler hakkında açılan disiplin soruşturmalarına da değinerek, “İfade özgürlüğü, demokratik bir hukuk devletinin temel direğidir. Öğrencilerin barışçıl eylemlerine yönelik soruşturmalar Anayasa'ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırıdır” dedi.

Disiplin soruşturmalarının üniversite kampüsü dışındaki eylemleri de kapsayacak şekilde genişletildiğini ifade eden Günaydın, “Gençlerin eğitim haklarıyla oynanıyor, bu büyük bir ayıptır” diyerek tepki gösterdi.

“Avukatlık faaliyetini suç sayamazsınız”

Açıklamasında İstanbul’da görev yapan Av. Mehmet Pehlivan’ın yürüttüğü avukatlık faaliyeti gerekçe gösterilerek tutuklanmasına da değinen Günaydın, şunları söyledi:

“Avukatlık faaliyetinin soruşturma konusu yapılması kabul edilemez. Bu sadece bireysel hak ihlali değil, aynı zamanda savunma makamına ve hukuk devletine yönelik ağır bir tehdittir. Avukatlık, yargının kurucu unsurudur. Meslektaşımızın tutuklanması, tüm mesleğimize yöneltilmiş bir tehdittir.”

“Savunmayı yargılayan anlayışa karşı, savunmayı savunacağız”

Günaydın, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve baro başkanlarının 24 Haziran Pazartesi günü saat 13.00’te İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde bir araya geleceğini duyurarak, “Bu hukuksuzluğa karşı meslektaşlarımızla birlikte olacağız. Savunmayı yargılayan anlayışa karşı hep birlikte savunmayı savunacağız” dedi.