Tabii ki olmaz. Ekmek sağlıklı beslenme programının baştacı olmalı. Kişinin sağlık kalitesini koruması, iştah kontrolünü yönetebilmesi, geri dönüşümsüz kilo verebilmesi için günlük beslenme programında mutlaka ekmek bulunmalı. Ekmek enerji metabolizmanızı destekliyor, sindirim sisteminizin düzenli çalışmasını sağlıyor ve tabii ki bu pozitif etkileri ile metabolizmanın hızlanmasına destek oluyor. Ekmek, doyarak zayıflatan bir besin. Bunun için, diyette en son yasaklanacak besin, aslında ekmek.

Popüler kültürün bir sonucu: DİYETTEN EKMEĞİ ÇIKARIN!

Popüler kültürün bize aşıladığı birtakım şeyler var. Diyetlerde, kısa vadede hızlı kilo kaybını sağlamak için karbonhidratları sınırlandıran listeler veriliyor. Popüler diyet kültürünün acımasızlığı bu. Sağlıklı beslenme programının en değerli elemanı olan ekmeğin bu karalamadan kurtulması gerekiyor. Ekmek yemeden olmaz. Halk arasında, zayıflamak isteyenlere “Ekmek yemeyin, makarna ve pilavı hayatınızdan çıkarın, akşam yediden sonra hiçbir şey yemeyin” denir. Çok yanlış. Popüler diyet kültürleri, sağlığımızı ciddi anlamda tehdit ediyor. Hatta bu diyetler ne yazık ki kişi ruhsal olarak da zayıflatıyor.

Kilo verebiliyoruz ama...

Evet, 3 günde 3 kilo verirsiniz ama ne yazık ki kaybettiğiniz sadece kilolarınızı değil sağlığınızı da kaybedersiniz. Bu, çoğunlukla kas ve su kaybı şeklinde olur. Vücudunuz bu diyetlerle aç kalarak zayıflıyor ama sonuçta tekrar kilo alıyor. Bu listelerdeki açlığın tanımını, karbonhidrat açlığı olarak tanımlayabiliriz. Oysa ki karbonhidratlar vücudun yaşam enerjisidir.

“Ekmeksiz yaşam sağlığınızı bozar”

Uzun vadede başta böbrek olmak üzere tüm sistem bozulur…

Evet, bu tür karbonhidratsız diyetler depresif ataklara yol açıyor. Hem fizyolojik hem psikolojik depresyon başlayabiliyor. Sinir sistemi olumsuz etkileniyor. Sadece bu da değil. Böbrek fonksiyonları uzun vadede olumsuz etkileniyor. Sindirim sisteminiz yavaşlamaya başlıyor. Damar kalitesi de belli bir süreden sonra yüksek protein tüketiminden kaynaklı bozulmaya başlıyor. Her diyet listesi, başlangıçta kilo kaybettikçe, sağlıkla ilgili olumlu bir tablo çizebilir. Burada göz ardı edilen en önemli nokta, kilo kaybından sonraki dönemde bireylerin bu beslenme alışkanlığını devam ettirdiğinde karşısına çıkan olumsuz sağlık tablosudur.

Diyetera merkezi diyetisyenlerinden Gizem Taşkın