Eskişehirliler her seçim öncesi “ithal aday istemiyoruz” diye ortaya çıkar ancak yine de hemen her genel seçimde partilerin birinci sıralarına birer ithal aday konulur.

Eskişehirliler bir sonraki seçimde de yine aynı isteklerini dile getirirler. Önümüzdeki yıl yerel seçimler, bir sonraki yıl da genel seçimler var.

Yerel seçimlerde Eskişehir’e ithal aday pek gelmemiştir (bir-iki istisna hariç), bu istisnalarında kökeninde Eskişehirlilik vardı.

2015’te yapılacak genel seçimler öncesinde de aynı talepler ortaya atılacaktır ve muhtemelen siyasi partiler yine ithal aday koyacaklardır.

İşte bu konuda ısrarcı olmak gerekiyor.

Eskişehir Eskişehirliler Derneği geçtiğimiz hafta sonu yaptığı basın toplantısında yerel ve genel seçimler ile ilgili yaptığı çalışmaları basın aracılığıyla kamuoyuna iletti.

Bunun yankıları halen devam ediyor.

İnsanlar en azından tartışmaya başladı.

Dernek Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İnal Cem Aşkun, Eskişehir’de tanınan, saygı duyulan bir bilim adamıdır. Babası Vehbi Cem Aşkun da Eskişehir’in eğitim, sanat ve edebiyat hayatına önemli katkılarda bulunmuş bir insandır.

Yıllarca Anadolu Üniversitesi’nde bilim adamlığı, rektör yardımcılığı gibi görevlerde bulunan İnal Cem Aşkun’un bir tespiti var bu konuda.

“Israrcı olmak”

Israrcı olunduğunda bir süre sonra dışarıdan aday getirmelerin sona ereceğini savunuyor.

Bir Afyon’da, bir Kayseri’de, bir Gaziantep’de dışarıdan aday getirmenin mümkün olamayacağını söylüyor.

Çünkü bu illerde hemşerilik bilincinin çok gelişmiş olduğunu, Eskişehir’de ise bu bilincin yeteri kadar gelişmediğini ileri sürüyor.

Aşkun, Eskişehirlilik kimliğinin altında toplanılmasının önemini de vurgularken, seçimlerde aday olan kişilerin Eskişehir için neler yapacaklarını söylemelerinin gerekli olduğunun altını çiziyor.

Aşkun, "Eskişehir Cumhuriyet kentidir. Bursa Osmanlı kenti, Konya ve Kayseri Selçuklu kenti olmakla övünür. İnsanları Eskişehir kimliği altında toplamak sorunu vardır. Biz Eskişehirliler Derneği'ni kurarken Eskişehir kimliği altında toplama çabasının önemini düşündük. Eskişehir ağırlığını hissettiren bir kenttir. Başkaldıran, ülke sorunlarını çözen bir kenttir. Eskişehir’deki oy dağılımı Türkiye ile aynı orantılıdır. Seçimlerde meclisin oyunu görürsün. Kim iktidarda olacak kim muhalefet olacak Eskişehir gösterir. Eskişehirliler Türkiye’de neyin doğru olmadığını iyi bilirler” diyor.

Türk siyasi hayatına damgasını vuran eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, aynı şeyleri söylerdi.

Eskişehir’e baktığınızda Türkiye’nin 25 yıl sonrasını görürsünüz derdi.

Şöyle eski seçimlere de bir baktığınızda bırakın Eskişehir seçim sonuçlarını, ilk sandığın sonuçları Türkiye’deki seçim sonuçlarını verir.

Bu yıllardır böyle olmuş, bundan sonra da böyle olacaktır.

İşin özü, Eskişehirli bu konuda ısrarcı olmalı ve bu ısrarını sürdürmelidir.