Kanlı Kavak’ta kurulan Eskişehir Alt Yapı Derneği   1996 yılında kurulmuş 1999 yılında faaliyete geçen Eskişehir ve Türk Futbolu’na binlerce sporcu yetiştirmiş bir kulüp. Son dönemde Eskişehirspor yönetimine gelen yönetimler buraya göz dikti.

Kafaların karıştığı bir duruma açıklık getirmek istiyorum. Bu derneğin ilk kuruluşu ve Eskişehir’de birçok kulüpte yer almayan tesisi Eskişehirspor’un efsane ismi İsmail Arca arkadaşları ile imece usulü hayata geçirdi.

İlk kurulduğunda Eskişehirspor ile hiçbir bağı yoktu. Sonraki yıllarda Eskişehirspor’un başındaki yöneticiler alt yapının yükünü kaldıramayınca 12 yaş grubuna kadar eğitmeleri için bu dernek ile anlaşma yaptı. Uzun yıllardan buyana   dernekte yetişen tüm futbolcular bu dernek hocaları tarafından eğitildi, tesisleri kullandı.

Futbolcular maçlara Eskişehirspor lisansı ile çıktı. Yani futbolcuların tapusu Eskişehirspor’da eğitimi dernekte oldu.

  Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un “Bu derneğin Eskişehirspor ile hiçbir bağlantısı yoktur” açıklaması doğru değildir. Buranın durumunu da kendisi çok daha iyi biliyor.

Kamuoyunu doğru bilgilendirmesini beklerdim.

Zaman zaman Türkiye'de belkide bir ilk yaşandı, alt yapıdan A takıma para desteği sağlandı. 

Dernekle ilgili ortaya atılan bazı olumsuz yorumlara bakalım.

Halı sahadan futbolcu yetişir mi?

Alt yapı derneği 12 yaş guruplarına kadar burada eğitim veriyor. Daha sonrası yaş grupları   Vali Hanifi Demirkol tesislerine geçerek Eskişehirsporlu hocalar tarafından eğitimlerine devam ediyorlar.

Yani küçük yaş grupları eğitim aldığı için büyük sahaya gerek yok. Bazı durumlarda ve ihtiyaç halinde antrenmanlar 300 metre ileride yer alan Osmangazi semt sahasında yapılıyor. Eskişehirspor’un haberi olmadan futbolcu mu satıyorlar?

Eskişehir Alt Yapı Derneği’nin imza yetkisi yok. Lisanslar Eskişehirspor kulüp başkanı ve müdürü imzalı Eskişehirspor lisansı olarak çıkartılıyor. Futbolcular Eskişehirspor’un oyuncusu olarak maçlara çıkıyor.

Orada büyük rant var iddiası!

Kışın 400 yazın 800 çocuğa eğitim veriliyor. Bir çok hocası, malzemecisi, malzeme gibi giderler mevcut. Bu giderleri karşılamak için her kulübün yaptığı gibi yaz okullarından belli ücret alıyorlar. Ayrıca çay, tost, gözleme ve küçük birkaç standa satılan bisküvi, çikolata satışı yapılan bir kafeterya mevcut. Çayla çorbayla neyin rantından bahsediliyor anlamış değilim.

Futbolcu yetişmiyor iddiası!

Avusturya takımına satılan Metehan, Beşiktaş’a bedelsiz kaptırdığımız Dorukhan, Kayserispor’a bedelsiz giden Hüseyin Acar, Milli futbolcu Buğra Çağlıyan, şuan A takımda oynayan bir çok oyuncu, Başakşehir’e satılarak geçen dönem transfer tahtasının açılmasını sağlayan Milli oyuncu Cemali Sertel ilk yakın dönemde akılma gelen oyuncular buradan yetişti.

BELEDİYE TESİSİ İHALEYE ÇIKARDI

Bugün Esgazete’de özel haber olarak kamuoyuna duyurduğumuz Odunpazarı Belediyesi ihale haberi epeyce ses getirdi. Belediyenin Eskişehir Altyapı Derneği’nin tesislerinin olduğu alanda küçük bir arsası bulunuyor. Üzerinde her hangi bir yapı yok. Burası için geriye dönük 100 bin TL’lik işgaliye cezası kesilmiş. Şimdide bu arsasından güç alınarak koca tesis için   ihaleye çıkıyor.

Yani Eskişehir Altyapı Derneği için yapılan bir tesise bir anlamda el konulmuş oluyor. Tesisle ilgili bazı eksik hususlardan da yararlanan belediye bu cesareti kendinde bulabiliyor.

Akla, ne vicdana sığacak bir durum değil.

Bu  neden yapılıyor? Eskişehirspor Başkanı Mustafa Akgören’in isteği üzerine harekete geçiliyor.

Yıllardır bir dikili ağacı olmayan Eskişehirspor’un başkanı pırıl pırıl parlayan bir sisteme müdahale ediyor.

Bir çok konuda destek verdiğim Akgören ve ekibi en büyük yanlışına imza atmak üzere…

“Artık Eskişehir Alt Yapı Derneği ile çalışmak istemiyoruz biz kendi alt yapımızı oluşturacağız” der çekilirsiniz kabuğunuza kimse bir şey demez.

Onlarda kendi yoluna bakarlar…

Ancak birilerinin düzenine el koymak, Eskişehirsporluluk ruhuna yakışmaz.

Eskişehir Alt Yapı Derneği’nin kapanması mı yoksa hizmet vermesi mi Eskişehir ve Türk futboluna, sporuna yarar sağlayacaktır.

Ben yaptım oldu mantığı ile bir yere varılamaz, birilerini kırıp dökmekle hiçbir yere varılamaz.

Doğru işleyen bir sistemin kapısına kilit vurulması en büyük hatalardan birisi olur.  

Bu sene Eskişehirspor yönetimi Alt Yapı Derneği’nin yaz okulu açmasına izin vermedi. Üç kuruş kazanalım diye Fabrika yutturmacasını devreye soktular.

200 TL aylık, 200 TL de forma parası aldılar, 200 kişiyi toplayamadılar. Velilere verecek bir bardak suları bile yoktu.

  Bu işler o kadar kolay değil. Yazın gelip görsünler oralar cıvıl cıcıl çocuk kaynıyor. Veliler ağaç gölgesi altında çayını yudumlarken kenarda çocuklarını keyifle izliyorlar.

Kısacası bu yanlıştan biran önce dönülmeli.

Eskişehirspor’da alt yapıyı taşerona vermekten vaz geçmiş olur. O zaman akla karayı da görürüz.

 Son olarak efsane kaptan İsmail Arca ile görüştüm aynen şunu söyledi; “İnşallah Kazım Kurt Başkanımız bu oyuna gelmez”