Eskişehir’de yerel seçim çalışmaları hızlandı, adaylar yoğun bir şekilde çalışıyor, projelerini açıklıyor. Büyükşehir’de 3 aday da iddialı, sahada ve yoğun bir çalışma içinde.  AK Parti büyükşehir adayı Nebi Hatipoğlu ile İYİ Parti adayı Melih Aslan projelerini paylaşırken, CHP adayı Ayşe Ünlüce vaatleri hakkında çok bilgi vermiyor. Ünlüce proje açıklamaya da bilir. “Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı” diyerek yoluna devam da edebilir, böyle bir strateji belirleyebilir…

Yılmaz hoca son iki dönemde bu taktiği izledi.

Hatipoğlu’nun açıkladığı ve en fazla tartışma yaratan konulardan biri trafiği rahatlatacağı düşünülen tramvayın kavşak noktalarında yerin altına alınma projesi. Hatipoğlu bunu yapacaklarını söylerken, diğer iki aday ise bunun mümkün olmadığını savunuyor. Hatipoğlu, Eskişehir’in zemini su dolu olduğu için bu projenin yapılmasının mümkün olmadığını belirtenlere İstanbul’da denizin altından yürütülen tüp geçidi hatırlatıyor.

Kendi görüşümü belirtmeden önce Eskişehir tramvayı hakkında kısa bilgi vereyim.

Eskişehir’de tramvay hatları, şehir içi ulaşımda oldukça önemli bir rol oynar. ESTRAM tarafından işletilen tramvay hattı, toplamda 13 hat ve 109 durağa sahip. Tramvayın güzergâhı Kumlubel durağından başlayıp Güney’de yer alan 75. Yıl durağına kadar uzanır. Bu hat boyunca birçok durağa uğrar.

Raylı sistemle lastik tekerlekli araçların kesiştiği yerlerde, özellikle kavşak noktalarında trafiğin kilitlendiği noktalarda altına alınması trafiği rahatlatabilir.   Yer altına tramvay hatları yapmak teknik olarak mümkün olsa da, bu büyük bir altyapı değişikliği gerektirir ve maliyetli olabilir. Yer altına tramvay hatları yapılması durumunda, mevcut yol ve trafik düzenlemeleri göz önünde bulundurulmalıdır. Tabi bunu yaparken de uzun bir süre toplu taşımada ve trafikteki kaos iki katına çıkacaktır.

 Bu tür bir projenin uygulanabilirliği ve faydaları, detaylı bir mühendislik çalışması gerektirir. Aksi halde çevre yolunda yapılan alt geçitlerde yaşanan su basma sorunu gibi bir çok sorun ile karşılaşılabilir.  Oldu bittiye getirilmeden, siyasi görüşüne bakılmaksızın en iyi uzmanlardan faydalanılmalı, gerekirse yurtdışından destek alınmalı.

Öbür taraftan üst geçidin ekonomik yönden daha uygun olduğu bölgeler de mevcut. Örneğin konunun uzmanları sanayiden Borsa’ya, yeni otogara doğru dönüşte katlı köprülü kavşak yapılmasını öneriyor.

Özetle, tramvay sefer sayıları ve güzergah noktaları arttırılmalı ve tramvaya bağlı trafik sorunu da ortadan kaldırılmalı, böyle bir sorunu görmezden gelmek adayların hanesine artı yazmayacaktır. Çözüm yolu beğenilmiyorsa, “alt geçit olmaz” deyip konu kapatılmamalı, o zaman nasıl bir çözüm yolu vaad ediliyor bu açık bir şekilde anlatılmalı. Belli noktalarda alt geçit veya üst geçit veya trafiği rahatlatacak başka yöntemler olabilir, yeter ki çözüm için bize alternatif üretmeye gönlü olan adaylar olsun…