Hafta sonu Afyonkarahisar’da Frigya bölgesini gezme imkânım oldu. Üçlerkayası Köyü'ndeki Frigya Organik Köy Evi çalışanları ve işletmecisi Aziz beye misafirperverliği için teşekkür ediyorum. 

Frigler 3 bin yıl önce Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya, Polatlı civarlarında yoğunluklu olarak yaşamışlar.
 Kralları da meşhur Eşek Kulaklı Kral Midas…
Frigya’nın en değerli eserlerinin yanı sıra Seyyid Battalgazi, Han yeraltı şehri Eskişehir'de yer almasına rağmen bizim bölgede turizm açısından bir gelişme yapanmadı. 

 Afyonkarahisar ile Kütahya’nın turizm ve termal turizm konularında Eskişehir’den bir adım önde olduğunu söylemek mümkün. Afyonkarahisar’da küçük çaplı da olsa yatırımlar yapılmış, önce altyapı hazırlanmış sonra otel, lokanta ve hediyelik eşya dükkanları konusunda zemin hazırlanıp yerel halk desteklenmiş, cesaretlendirilmiş.
Büyük firmalar henüz bölgeye gelmese de bir turizm hareketliliği sağlanmış… Kapadokya’ya çok büyük bir rakip olacak destinasyonda olan bölge maalesef kaderine terk edilmiş durumda.
Eskişehir’de ki Frigya yapıtlarında büyük bütçeler harcayarak kazılar yaparak gün yüzüne çıkartılacak bir tarih yok. Tarih zaten ortada…
 
Yol, tuvalet, kalacak yerler, alış veriş yapacak alanlar oluşturulursa ilk aşaması hazırlanmış olur.
Bu sağlandıktan sonra yatırımcıların gelmesi de sağlanır. Frigyanın canlanması demek termal turizmi de hareketlendirecektir.
3 ili içinde bulunduran FRİGKÜM yapılandırılması bakanlıktan yatırım alınmasını kolaylaştıran bir oluşumdu. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bu oluşumdan uzaklaştığı için Eskişehir gerekli destekleri alamadı…
 Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy turizme el atmaya başladı. Çalıştaylar düzenliyor.
Eskişehir’de çok çalıştay yapıldı ancak uygulama göremedik. Bir yandan akademik çalışmalar devam ederken hızlı bir şekilde uygulamaya da geçilmeli.
Vali Aksoy önderliğinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeler ve üniversitelerden oluşan bir birlik hemen turizm master planı hazırlayarak harekete geçilmeli bence…
FRİGKÜM’e yeniden dahil olunmalı.
Yukarda belirttiğim alt yapının yanı sıra, bir gezi güzergahı da belirlenmeli.
Eskişehir tarihi ve doğası ile çok önemli değerlere sahip, turistleri fazlası ile memnun edecek çok materyal var…
Şehir merkezindeki Şarhöyük, Han yer altı şehri,  İnönü ilçesi (havacılık) ve İnönü savaşları, Eskişehir savaşlarının siperleri, mağaralar (dünya çapında mağaralarımız var),  Osmanlı’nın ilk hutbesinin okunduğu Karacahisar Kalesi, Sakarılıca’nın doğal güzellikleri gibi… Eskişehir’in tüm ilçelerinden değerlendirilebilecek pek çok güzellik var, bunları turizme kazandırmak için birliktelik şart…