Kültür Başkentliğinin uzamasıyla ilgili yasa da önceki gün TBMM’de kabul edildi, buna göre bu yılın Haziran ayına kadar etkinlikler devam edecek. Vali Tuna, yasanın tüm partilerin oy birliğiyle geçmesinin ayrı bir mutluluk kaynağı olduğunu söylüyor.

Başkentliğin bu ikinci bölümünde de çeşitli etkinlikler yapılacak.

Belki geçen yıl kadar yoğun olmayabilir ama bunların başında kalıcı eserlerin tamamlanması ya da başlanması, yeniden bir Türk Dünyası medya buluşması ve diğer etkinlikler yer alacak. Bunlar için elbet kaynak da gerekecek. Özellikle en önemli kalıcı eserlerin başında yer alan Kent Meydanı ve yeni stadyum olacak.

Kültür Başkenti Ajansı ilk kurulduğu günlerde oraya tahsis edilen bütçe rakamı telaffuz edilmeye başlandığındaki rakamlar karşısındaki hayret nidalarını halen duyar gibiyim.

600 milyon TL, 400 milyon TL gibi rakamlar havada uçuşuyordu. Zamanla bu rakamlar giderek aşağılara indi. Şimdi gelinen noktada görüyoruz ki, şu ana kadar yapılan işler için harcanan para 100 milyonu bulmamış. Bunları Vali Güngör Azim Tuna, geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında söylemişti.

Ajans kurulurken kanunla oluşturulan bütçe 300 milyon TL Anadolu Üniversitesi’nden 50 milyon TL devletten, 35 milyon TL de Eskişehir’deki kurumlardan olmak üzere 385 milyon TL olarak belirlenmiş.

Geçtiğimiz günlerde de çeşitli polemiklere neden olan Anadolu Üniversitesi’nden gelen paranın şu ana kadar 50 milyon TL olduğu söyleniyor. 35 milyon TL de devletten gelen para.

Eskişehir’deki kuruluşlardan, yani belediyelerden, odalardan ve diğer kurumlardan şu ana kadar gelen bir şey yok.

Vali Tuna, bu aşamada gerçekten az parayla çok iş yaptıklarını söylüyor.

Devlette işlerin yazışmalarla yürütüldüğünü de hatırlatan Vali Tuna, başta Anadolu Üniversitesi olmak üzere diğer kurumlara yazı yazıldığını ve paraların istendiğini belirtiyor.

Yani bir anlamda “bu paralar gelecek” diyor.

Çünkü yapılacak kalıcı eserlerin, başta da Kent Meydanı ve Stadyum buralardan gelecek paralara bağlı.

Stadyumun temelinin atıldığı günleri de hatırlayalım, atılan nutukları duyar gibiyiz.

Sonuçta Eskişehir Kent Meydanını da, stadyumu da Eskişehir’in parasıyla yapacak.