Söyleşi: Erdoğan Ekiner

--AKUT Eskişehir Ekibi, ne zaman, nasıl ve hangi amaçla oluşturuldu?

METE KIZIL: 2009’da kuruluş çalışmalarına başlandı, 2010’da tamamlandı. 2010 yılında ben katıldım. Kuruluş aşamasındaki bazı arkadaşlar işlerinin yoğunluğu nedeniyle çok fazla uğrayamıyorlar... Belediyelerle, çeşitli kuruluşlarla görüşüldü, destek istendi ve bir oropasyonel bir ekip oluşturuldu. Birbirini tanıyan bir grup olduk. Sosyal medya duyuruları, etkinlikler, haberler sonrası ekibimiz genişledi. Amacımız ise ‘hayat kurtarmak’.. İnsan ya da herhangi bir canlı.. Bu konuda başarılı çalışmalar yaptık.

--AKUT dağcılıkla ilgili kişiler tarafından kuruldu, bildiğim kadarıyla. Eskişehir ekibi hangi özellikler taşıyordu?

METE KIZIL: Dalgıçlıkla ilgili arkadaşlar ağırlıktaydı. Daha sonra dağcılık yapan arkadaşlar ve farklı özellikleri olan arkadaşlar katıldı. Biz gönüllülere gereken eğitimi veriyoruz.

AKUT DÜNYADA YEDİNCİ, TÜRKİYE’DE İLK..”

--AKUT ve çalışmalarınız hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz? Nasıl Akut gönüllüsü olunuyor?

METE K: Akut’a üye olan arkadaşlar bir eğitimden geçiyorlar. Aldıkları eğitimden sonra operasyonel personel olamay hak kazınıyorlar. Eğitim; deprem, sel, yangın, doğa arama-kurtarma gibi konularda veriliyor ve kurtarma yöntemlerini de içeriyor. Birleşmiş milletler bünyesinde oluşturulan INSARAG adlı bir üst kuruluşun üyesiyiz. Uluslararası sınav için Bulgaristan’a gittik. Yedi arkadaş loraka burada belge aldık.. Akut Eskişehir Grubu adına.. AKUT dünyada yedinci, Türkiye’de ise ilk arama-kurtarma derneğidir. Eskişehir’de 108 gönüllümüz var. Türkiye’de bu rakam 2.500 gönüllü... Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çocuklara yönelik olarak “AKUT ile Doğada Yaşam” eğitim çalışması yaptık. 12 hafta boyunca Cumartesi günleri bu eğitimleri gerçekleştirdik ve bir de ‘Doğada Yaşam kampı’ gerçekleştirdik. Bilim Deney Merkezi’nde deprem üzerine eğitimler ve yanı sıra ilk yardım eğitimleri verdik. Afet bilinçlendirme seminerleri de düzenliyoruz.

BAYANLAR VE AKUT...

--Gizem Hanım, size sorsam. Bir bayan olarak arama-kurtarma çalışmalarına katılmak nasıl bir şey?

GİZEM ÇOMA: Bayanlar açısından biaz zor. Evliyim evimi, bazan işlerimi bırakıp geliyorum. Sonuçta insanlara yardım etmekse amaç, bunun manevi duygusu bize yetiyor. Eşim de AKUT gönüllüsü. Birlikte katıldık. Ben ziraat mühendisiyim.

--Geçmişte katıldığınız çalışmalardan söz eder misiniz? Böylesi durumları nasıl haber alıyorsunuz?

GİZEM ÇOMA: AFAD, bazan da İtfaiye, diğer kuruluşlar, Emniyet ya da genel merkezimiz üzerinden bize bilgi ulaşıyor. Örneğin ben İtfaiye ekibi ile bir sel operasyonuna katıldım. Bir tahliye çalışmasıydı. İnsanlar ve diğer canlılar, zor durumda kalan, yaşamını tehlikeye giren hayvanlara yönelik olarak da kurtarma operasyonu gerçekleştiriyoruz.. Diğer derneklerden farklı olarak biz burada eğitim alıp işe başlıyoruz...

EĞİTİM ÇALIŞMALARIMIZ PERŞEMBE GÜNLERİ..”

--Mete Bey, önümüzdeki günlerde gündeminizde neler var? Size katılmak isteyenlere mesajınız?

METE K: Dernekte eğitim çalışmalarımız sürüyor, kurtarma operasyonlarına da katılıyoruz. Yaz aylarında Tepebaşı Belediyesi’nin yanındaki konteynırlarda, bu alanda eğitimlerimiz, her Perşembe sürüyor. Saat 19.30’da başlıyor.. Dileyenler bize katalabilir ve eğitim alabilir. Farklı mesleklerden üyelerimiz, gönüllülerimiz var. 26-28 Haziran tarihleri arasında Eskişehir teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Uluslarası Afet ve Dirençlik Kongresi’ne katılacağız ve deprem bilinçlendirme semineri vereceğiz. Yanı sıra stand da açacağız.

--Başarılar..

METE K: Teşekkür ederiz.

Editör: TE Bilişim