Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi

Söyleşi: Şenay Yıldırım 

 Şoförler Odası Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Sorumlu Müdürü A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Malzeme Metalurji Mühendisi Sena Er, iş sağlığı ve güvenliği hakkında önemli bilgiler paylaştı. Sena Er, “İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda tüm tedbirleri alıp, çalışan sağlığını koruyarak, üretim devamlılığını ve kazancı arttırabiliriz” dedi.

İş sağlığı ve güvenliği iş yerleri için neden önemlidir

Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği kavramı cezalar ile ayakta tutulmaktadır. Bu da iş dünyasında iş güvenliğinin genel olarak “uyulması gereken bir formalite” olarak algılanmasına neden olmaktadır. Oysa ki iş sağlığı ve güvenliği, yaşam güvenliği ile birlikte ilk okul çağından itibaren insanlara eğitimler ile aşılanmalıdır. Devlet; kanun ve cezaları, iş sağlığı ve güvenliği kavramını sadece desteklemek için kullanmalıdır. İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda tüm tedbirleri alarak, doğabilecek riskleri minimize edip çalışan sağlığını koruyarak üretim devamlılığını ve kazancı arttırabiliriz.

İşverenin bu anlamda yükümlülüklerinden bahseder misiniz?

İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede; mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar. İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar. Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır. Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır. Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır. İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri, işverenin sorumluluklarını etkilemez. İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz. 

İş sağlığı ve güvenliği hizmeti almayan işyerleri için bir ceza uygulanıyor mu?

İşyerlerinin tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre uygulanacak idari para cezaları farklı tutarlarda olmaktadır ve her yıl düzenleme ile ceza tutarları arttırılmaktadır, örnek vermek gerekirse; iş güvenliği uzmanı bulundurmama cezası 10.000 lira ile 30.000 lira arasındadır. Aykırılığın devamı halinde belirtilen ceza tutarı her ay kesilmektedir.

İş güvenliği uzmanlarının çalışma alanlarından söz eder misiniz?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının çalışabilecekleri yerler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.  Bu işyerleri öncelikle tehlike sınıflarına ayrılmıştır. A Çok tehlikeli, B Tehlikeli, C Az Tehlikeli. Bu işyerlerinde çalıştırılacak iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının yeterli belgeye sahip olması gerekir. A Grubu İş Sağlığı Ve Güvenliği Belgesi’ne sahip olan uzmanlar, tüm tehlike sınıflarında çalışabilirler. Kanunun ötelenmesi ile birlikte B grubu İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesi’ne sahip olan uzmanlar, çok tehlikeli ve tehlikeli sınıflı işyerlerinde, C Grubu İş Sağlığı Ve Güvenliği Belgesi’ne sahip olan uzmanlar ise tehlikeli ve az tehlikeli sınıflı işyerlerinde çalışabilmektedir.

Kimler iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilir?

Mühendislik ve mimarlık fakültesi mezunları ve Teknik öğretmenlik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinden teknik fakülte mezunları ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları iş güvenliği uzmanı olabilirler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü’nün yetkilendirdiği Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen eğitim programına katılıp, Genel Müdürlükçe yapılacak olan sınavlarda başarılı olanlara İş Güvenliği Uzmanı Belgesi verilir.

Biraz da sizden bahsedelim siz nasıl bir yol izleyerek uzman oldunuz?

Ben malzeme metalürji mühendisiyim. Denizli’de maden sektöründe 10 yıl üretim ve işletme müdürü olarak görev yaptım. Çalışma alanım çok tehlikeli sınıfta yer aldığından bizler 2000’li yıllarda bu hizmeti değerli uzman hocalarımızdan zaten alıyorduk. Sürekli işletme içerisinde bulunduğumdan ve uzman hocalarımızın bilgi ve tecrübeleri ile o tarihlerde kendimi geliştirmiştim. 2013 yılında ise bakanlığın açmış olduğu sınavla A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı belgemi aldım. 2014 yılından beri Eskişehir Şoförler Odası Ortak Sağlık Güvenlik Birimi’nde sorumlu müdür olarak görev yapmaktayım.

Eskişehir Şoförler Odası OSGB’den bahseder misiniz?

 

2014 yılından beri geniş bir müşteri yelpazesi ile yasalara saygılı, şeffaf ve etik kurallar çerçevesinde 300 ü aşkın firmaya hizmet veriyoruz. Sektördeki farkımız ise; güçlü, güvenilir, çözüm odaklı, değerlere ve etik kurallara bağlı olarak çalışan, ekip çalışması ve ekip ruhuyla beklentinin ötesinde hizmet veren, uygun fiyatlandırma politikasına sahip bir kuruluşuz. 

Editör: TE Bilişim