Şeffaf güneş paneli fikri, ilkokulda öğretilen temel bir bilgiye dayanıyor: Güneş, görünür ışığın yanı sıra gözle görünmeyen morötesi ve kızılötesi ışıkla da enerji yayıyor. Tayfın sadece görünmez kısmındaki ışığı toplayan bir güneş hücresi, tüm diğer ışıkların geçip gitmesine izin verecek yani bir başka deyişle şeffaf olacak.

Böyle bir malzeme nin  yaratılma sının sırrı organik kimya. Bilim insanları 1990’ların başlarından beri, yeryüzündeki tüm canlılarda bulunan karbon, hidrojen, oksijen ve birkaç başka elementin yapıtaşlarını kullanarak, elektron taşıyabilen yani elektrik akımını iletebilen molekül çeşitleri üzerinde çalışıyorlar.

 Kuvars kumundaki silikaya yüksek ısılı fırında müdahale edilmesiyle üretilen sıradan silikon güneş panellerine kıyasla organik güneş panelinin bir avantajı daha olduğunu söyleniyor. Organik güneş film tabakasını imal etmek çok daha az enerji gerektiriyor ve seri üretime geçilmesiyle çok daha ucuza mal olacağı düşünülüyor.

“Ultra yüksek vakum odasına ihtiyaç duyulmuyor, 300 ila 400 derece arasında ısıtılması gereken herhangi bir şey olmuyor. Güneş paneli malzemesi, ortam ısısında standart film kaplama işlemiyle uygulanıyor. mühendislerinin inşa ettiği organik fotovoltaik yapıların kalınlığı insan saçının binde biri kadar.

Güneş enerjili mobil cihazların ne zaman piyasaya çıkacağı ve fiyatlarının ne olacağı henüz belirlenmiş değil. Bu arada güneş enerjili yeni akıllı telefonunuzda güneş paneli aramayın boşuna. Eğer her şey yolunda giderse güneş paneli malzemesi, cihazın ekran camının hemen altına yerleştirilen görünmez bir kaplama olacak.