SSD’lerHakkındDepolama birimleri, bilgisayar performansını artırma çalışmalarında en büyük sorunu oluşturan kısım olarak dikkat çekmeye başlamıştı. İşlemciler ve grafik yongaları çok hızlı ilerleme gösterdi ve beklentileri fazlasıyla karşılamaya başladı. Sabit disklerse bu gelişmelere ayak uyduramadı ve geride kaldı. Elbette depolama alanıyla ilgili kapasite değerleri sürekli artıyor ama performans alanındaki gelişmeler yüzleri güldürmüyor. Çok pahalı olmayan bir sabit diske tüm bilgileri sığdırabilmek mümkün. Diğer yandan, performans sadece bir miktar ilerleme gösterdi.

İşte bu noktada SSD’lerin (Solid State Drive/Katı Hâl Sürücü) karşımıza çıkması yüz güldüren bir gelişme oldu. Son 10 yıldır SSD’ler, sabit disklerin imajını zedelemekle meşgul. Yüksek depolama alanına artık yüksek performans da eşlik ediyor.
“Ne kadar büyük?”, “Ne kadar hızlı?” ve “Ne kadar güvenilir?”… SSD satın alırken cevaplanması şart olan sorular aslında bunlar. Cevaplanması kolay sorularmış gibi gelebilir ama Pandora’nın SSD kutusunu açtığınız zaman her şey karmakarışık bir hâl alıyor.

“Ne kadar hızlı?” diye sorabilirsiniz. Ardışık okuma ve yazma performansından mı bahsediyorsunuz? Peki ya rastgele erişim? Onunla da bitmiyor. Diyelim ki ardışık performansı merak ediyorsunuz: Söz konusu olan sıkıştırılabilir veri mi, sıkıştırılamaz veri mi? Oysa işlemciler arasında, çok görevli ve tek görevli performans arasındaki fark gibi işlem veya grafik performansı farkları görülebiliyor ama bunun kadar çarpıcı başka fark pek bulunmuyor.

Teknoloji söz konusu olduğunda da kontrolcü teknolojisinden hafıza türü ve depolama arabirimine kadar dikkat edilmesi gereken yığınla nokta var. Tüm bunlar gözünüzü korkutabilir ama SSD yine de şu sıralar PC cephesinde yaşanan en önemli şey. Bu son dalgayla gelen SSD’ler de şimdiye kadar üretilenlerin en iyileri gibi görünüyor.