Geçen hafta “ Yerelde yaşamak” başlıklı yazımda yerelde yaşarken bizlere sorun yaratanlardan bahsetmiştim. Bu hafta ise” yerelde başka ne gibi sorunlarımız var?”, ” nelerle mutlu ya da mutsuz olmaktayız” gibi soruların cevaplarını arayacağız.

                Yerelde yaşarken uymamız gereken kurallar vardır.  Tüketicilerimiz mutluluklarını, huzurlarını ve sağlıklarını korumak amacıyla bu kurallara uymaları, haklarını bilmeleri gerekmektedir. Peki, kuralları koyanlar ve kurallara uyanlar kimlerdir? Kural koyan yerel yönetimler başta olmak üzere acaba koydukları kurallara kendileri uyuyorlar mı ve bu koydukları kuralları ne kadar ciddiyetle denetlemektedirler?

                Denetim deyince geçtiğimiz günlerde Tükoder Eskişehir Şubesi yönetim kurulumla Eskişehir Tarım İl Müdürlüğüne atanan Sayın Mehmet Salih Bey’e hoş geldiniz ve hayırlı olsun ziyaretine gittik. Önce kendimizi tanıttık, çalışmalarımızdan bahsettik ve tüketiciler olarak beklentilerimizi söyledik. Sorunlardan bahsettik ve konuşmamız güvenli gıda konusuna geldi.

                Tarım İl Müdürümüz, bizim ziyaretimizden çok memnun olduğunu, kendisinin de güvenli gıda konusunda çok hassas olduğunu ve yapılması gereken ne ise yapılacağını söyledi. Biz kendisine inandık. Yeni görevinde başarılar diledik. Hem Tüketiciler olarak hem de tarım il müdürlüğümüzün aynı düşüncede olduğunu yani amacımızın güvenli gıda ve güvenli tüketim olduğunu gördük. Ziyaretimizde Sayın İl Müdürümüze beklentilerimizi anlattık. İl müdürümüz, beklentilerimizi tek tek not aldı; gerekenlerin yapılacağını söyledi. Tüketiciler olarak kendilerine yeni görevinde başarılar dileriz.

                Yerelde gördüğümüz başka bir sorun ise geçtiğimiz günlerde yerel basımınızda yer alan bir haberde, kamuya ait otobüsün çıkarttığı zehir saçan egzoz gazıydı. Gazete haber olarak verdiği fotoğrafta, otobüsün çıkarttığı simsiyah zehir saçan dumanımdan otobüsün arka tarafı neredeyse fren lambaları, sinyalleri gözükmüyordu.  Yine geçtiğimiz günlerde başka bir haber de hizmet sektöründe çalışan bir otobüs şoförünün, direksiyon başında bir yandan cep telefonuyla konuşurken diğer yandan da aracının vitesini değiştirmekte olduğunun haberini gördük. Yapmış oldukları haberlerle kamuoyu adına denetim yapan ve denetim mekanizmalarını harekete geçirdikleri için Eskişehir’deki tüm basınımıza tüketiciler adına teşekkür ediyorum.    

Sağlıklı bir ortamda ömür sürmek tüm tüketicilerin hakkıdır. Önümüzdeki hafta, haklarımızdan bahsetmeye devam edeceğiz. TÜKETİRKEN TÜKENMEYİN.          

 

TÜKETİCİ HAKLARI

6502 sayılı Kanun: Satıştan kaçınma

MADDE 6

(1) Vitrinde, rafta, elektronik ortamda veya açıkça görülebilir herhangi bir yerde teşhir edilen malın, satılık olmadığı belirtilen bir ibareye yer verilmedikçe satışından kaçınılamaz.

(2) Hizmet sağlamaktan haklı bir sebep olmaksızın kaçınılamaz.

(3) Ticari veya mesleki amaçlarla hareket edenler; aksine bir teamül, ticari örf veya adet ya da haklı bir sebep yoksa bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin, kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı, ebat gibi koşullara ya da başka bir mal veya hizmetin satın alınması şartına bağlayamaz.

(4) Bakanlık ve belediyeler, bu madde hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle görevlidir.

Sülahi Özlap 
Tükoder Eskişehir 
[email protected]