Vali Tuna, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği kapsamında Ramazan ayı içerinde yapılacak olan etkinlikleri, Valilik Makam Odasında basın mensuplarıyla bir araya gelerek değerlendirdi. Çok ilginç açıklamalarda bulundu. www.esgazete.com'dan takip ettiğimizde özellikle  “Yaz ayları öğrencilerin az olduğu bir dönem. İnsanlar daha önceden tatil planları yaptığı için, Ramazan ayı bizim açımızdan bir fırsattır”  demesi çok dikkat çekiciydi. Öğrencilerin olmaması Ramazan ayı için nasıl bir fırsat doğuruyor ki? Niyeti bozmak istemem ama öğrencilerin varlığı oruca karşı niyeti mi bozuyor bunu mu demek istiyor?  Daha bunu pek çok örneklerle uzatabilirim ama dedim ya niyetim niyeti bozmak değil, yine Sayın Vali Tuna'dan açıklama beklemek de en doğal hakkımız. Velev ki açıklama gelmedi, istediğimiz kadar niyeti bozabiliriz anlamına gelir.

Ancak bir açıklaması daha var ki konu hakkında yüzlerce örnek ve yorum yapabiliriz :  "Ramazan ayı boyunca çok mecbur kalmadıkça zengin iftar sofralarına katılmayacağız. Mahallelerde halkın içinde olacağız. Çünkü toplumun önemli bir kesimi sosyal yönden ilgiye alakaya muhtaç insanlardan oluşuyor. Devletimiz bugün maddi yönden onların her türlü ihtiyaçlarını karşılıyor ama insanlarımız günümüz dünyasında daha çok uzanacak; bir el, bir bakış, bir sohbete kısacası maneviyat desteğine ihtiyacı var"

Vali Bey henüz konuğumuz sayılır kendisini de çok üzmek o nedenle ama zengin iftar sofralarına "mecbur kalmadıkça"  ne demektir Allah aşkına? Devlet zengine mecbur kalır mı, zorunlu kalsa bile icap eder mi? Hicap duymaz mı bir Vali? Hadi mecbur kalmadın gittin; Ramazan boyunca halkın içinde olacağız ne demek? Zengin sofrası uzaydan mı geliyor, onlar halk değil mi? Yoksa demek istediğiniz çobanın oyuyla zenginin oyu aynı değildir mi? Ayrıca devlet halkın ( özür, yoksul emekçi halkın) maddi yönden hangi ihtiyaçlarını karşılıyor acaba? İşçiyse, memursa zaten emeğini satarak maaşını alıyor devlet vermiyor ki? Zaten maaş dediğime bakmayın yoksulluk sınırı 3312 TL açlık sınırı 1047 TL peki asgari ücret ya da memur maaşı ne kadar?.. Niyeti bozmayacağız ya hadi diyelim işsiz ya da çalışamayacak durumda olan kesime ( artık halk demeye korkuyorum zenginin biri laf eder diye) hitap etmek istiyor. Bu insanlar sadece Ramazan'da mı maddi-manevi ihtiyaç sahibidir? Bir zahmet Ekim ayında da halkın arasında olun, maddi desteği zaten devlet veriyorsa elini tutun bir zahmet Mart ayında da?

Ama niyeti bozmuyorum yine de, Vali Tuna'nın iyi niyetinden kuşku duymuyorum zira. Geldiği günden bu yana, ölü doğmuş Kültür Başkent'imize suni teneffüs yapmaya çalışıyor, sağa sola giderek fikir alıyor. Velhasıl çabalıyor hiç olmadı. İyi niyetinden kuşku duymuyorum çünkü Gezi Parkı olayları boyunca konuşan konuşmayan valileri gördükçe bizim valimizin kullandığı dil fark yaratıyor gerçekten.

 

 

MISIR'DA DARBE OLUNCA

 

Bir tartışmadır gidiyor Mısır'daki darbe sonrasında; neredeyse her kafadan ayrı ses çıkıyor gibi. Ben de yek başıma bir ses vereyim : Darbenin bahanesi olmaz "ama" ile süslemeyin hiç!...

Taksim'de eli satırlı adamların polis nezaretinde halka saldırması nedeniyle darbe konusuna sonra devam edeceğim ama hükümetin Mısır'daki darbe için söylediklerini tarihe not düşmek istiyorum:

  • Halkın parasıyla alınan silahların halka yöneltilmesi kabul edilemez
  • Mısır'da halk itaatsizlik hakkını kullanarak barışçıl eylemler yapıyor.

 

Mısır yerine Türkiye yazmış olsak yine boşa gitmezdi beyanatlar, Mısır pasaportu mu taşısak acaba?..