Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın ismini taşıyan okulun İmam Hatip ortaokulu yapılması kararını duyan öğrenci velilerinin tepkisi ve isyanı geçtiğimiz haftalarda gazetelerin manşetlerine taşınmıştı.
Önce okulun önünde tepkilerini koyan öğrenciler ve veliler okullarının İmam hatip okulu olmasını istemediklerini belirten eylem yaptılar.
Daha sonra olayı kent merkezine taşıyarak, Hamamyolu Caddesine de taşıdılar, orada da seslerini duyurmaya çalıştılar.
Sonra aralarında Okul Aile Birliği yöneticilerinin de bulunduğu ve mahallelilerin de katıldığı bir heyet Milli Eğitim yetkilileri ile görüşmeye gittiler, isteklerini onlara da anlattılar.
Heyet içersinde bulunanlar Milli Eğitim yetkililerine endişelerini ve isteklerini aktardılar.
Ancak aldıkları yanıtlar pek umutvar değildi.
Yetkililer bunun kendi kararları olmadığını kurul kararıyla okulun İmam Hatip’e çevrileceğini söylediler. Sonuçta İmam Hatip de olsa oranında bir okul olacağını, fabrika olmayacağını Milli Eğitimin yetkili ağızlarından duyunca yine tepkilerini ortaya koydular.
Yılmadılar ve işin peşini bırakmadılar.
Sonunda da sevinçli haberi aldılar.
Geçtiğimiz gün bir dizi etkinliklere katılmak için Eskişehir’e gelen Milli Eğitim Bakanı ve Eskişehir milletvekili Nabi Avcı’ya da durumu bir şekilde iletmiş olacaklar ki, buranın İmam Hatip olmayacağını ve eski haliyle devam edeceğini sözünü almışlar.
Sonuçta öğrenci velilerinin isteği gerçekleşti.
Vatandaş tepkisinin ve direncin sonucunu aldılar.
Her şeyi halk için ama halka rağmen yapanlara karşı bir zafer kazandılar.
*          *           *
Birkaç gündür İstanbul’da başlayıp yurdun büyük bir bölümüne yayılan Gezi parkı eylemleri Eskişehir’de de çok sayıda vatandaşın katıldığı eylemlerle devam etti.
Bu da bir direnişti, direnişin sonucunda Gezi Parkı’na Topçu Kışlası ve AVM yapılamayacağı konusunda yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
Yürütmeyi durdurma kararının eylemlerle bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Çünkü daha önce yapılmış bir başvuru var.
Ancak halkın son zamanlarda yapılan baskılara, alınan kararlara bir tepkisiydi bu.
Taksim gezi parkı bardağı taşıran son damla oldu herhalde.
Sadece yurt içerisinde yayılmadı bu eylem ve destek gösterileri. Avrupa ve Amerika’ya kadar uzandı, oralardan da tepkiler geldi.