Diyetera   diyetisyeni Gizem Taşkın

Çikolata yerine meyve

 

Yolculukta vitamin ihtiyacınızı karşılamak için yanınıza taze meyveler alabilirsiniz. Kuru meyvelerin şeker içerikleri taze meyvelere göre daha yüksek olduğu için daha fazla enerji verirler. Bu nedenle yolculuk esnasında yanınıza kayısı, erik, incir, dut kurularını da tercih edebilirsiniz.

 

Cips yerine badem,fındık,ceviz

 

Cips yerine badem, fındık, ceviz gibi mineral yönünden zengin, immün sistemi destekleyici besinler tüketilmelidir .Çünkü yağ içeriği yüksek yiyecekler karın ağrısı, mide bulantısı, kusma gibi sindirim sorunlarına neden olabildiği gibi boş enerji kaynağı olduklarından ve hiçbir besleyici değerleri olmadığından  dolayı kilo almanıza sebep olur.

 

Poğaça veya açma yerine tam buğday unlu poğaça

 

Yağlı açma veya poğaçalar yerine evde hazırlayacağınız az yağlı ve tam buğday unu ile yapılmış içinde isteğe bağlı olarak peynir ve dereotu,maydanoz eklenmiş poğaçalar daha sağlıklıdır.

 

Meyve suları ve gazlı içecekler tercih edilmemeli!

 

Hazır meyve suları yüksek şeker içerikleri nedeniyle iyi seçenekler arasında yer almazlar. Evde iken bitki veya meyve çayları hazırlayıp yanınıza alabilir ve termosa koyup seyahat esnasında da tüketebilirsiniz. Yolculuk esnasında maden suyu ve ayran karıştırılıp tüketilebilir. UHT sütler oda sıcaklığında da rahatlıkla saklanabileceğinden ötürü tercih edilebilir içecekler arasında yer alır.Paket ayranları da birkaç saat aracınızda muhafaza edebilirsiniz.

 

Su ihtiyacını hiçbir sıvının karşılamadığını öncelikle bilmek gerekir. Yolculuk süresince düzenli olarak su içmek önemlidir. Vücuttan su kaybını arttıran kafeinden zengin çay, kahve ve kolalı içecekler yerine ayran,maden suyu veya bitki çayı tercih edilmelidir.

 

Tavuk, balık gibi et yemekleri yapılan yerler güvenebileceğiniz yerler ise ızgara-fırında et yemekleri tüketilebilir.Eğer güvendiğiniz bir yer değilse et yemekleri yerine sebze yemekleri tercih edilmeli ve yemeklerin suyu tüketilmemelidir. Çiğ sebze ve salataların tüketiminden emin olmadıkça kaçınılmalıdır.Açıkta satılan ayranlar yerine paket ayranlar tercih edilmelidir.

 

Yolda yanınızda taşıyabileceğiniz pratik öğünler:

 

Sebzeli sandviç,1 küçük paket ayran

1 porsiyon meyve,1 küçük paket süt

5-6 adet çiğ badem,1 küçük paket ayran

Peynirli tost,1 küçük paket ayran

1 küçük kase yoğurt,3-4 adet kuru kayısı,1 adet ceviz

1 avuç leblebi, 1 küçük paket ayran

5-6 adet kuru erik,1 küçük paket süt

10-15 adet kuru üzüm,1 küçük paket süt

8-10 adet fındık,1 küçük paket ayran

HoşnudiyeMh. İsmet İnönü-1 Cd. Gül Apt. No:58/5 Tepebaşı/ESKİŞEHİR

Tel: 0(222) 320 76 83 - 0(505) 800 94 64

E-Mail:   [email protected]