15 Eylül 2014 tarihinde yeni eğitim öğretim yılı başlayacak.  Yaz tatilinin bitip okulların açılmasına sayılı günler kala velilerimizi ve öğrencilerimizi okul hazırlıkları telaşı sardı. Yavaş yavaş mağazalarımızda da okul ihtiyaçlarına yönelik ürünler yer almaya başladı. Bununla birlikte ilerleyen günlerde okul ürünlerinin her köşe başında satıldığını görebiliriz. Velilerimiz çeşit çeşit ürünlerin arasında bir yandan çocuklarının isteklerini karşılamaya bir yandan da bütçelerini denkleştirmeye çalışıyorlar.  Peki, tüm bunlar arasında tüketicilerimiz nelere dikkat etmelidirler?

                Her köşe başında okullarla ilgili ürünlerin satışının yapılabildiğini ifade etmiştik. Bu tür denetimsiz yapılan satışlardan en çok gerçek esnafımız zarar görmektedir. Ayrıca bu ürünler genellikle Çin malı ürünler olup malzemelerin içeriğinde insan sağlığına zararlı olabilecek kimyasallar bulunabilmektedir. Markasız, boyalı ve plastik baskılı okul ve beslenme çantaları, su mataraları tercih edilmemeli; özellikle yoğun boya kokusu içeren, plastik baskılı beslenme çantası ve suluklar alınmamalıdır. Kırtasiye ve diğer okul ürünleri satın alınırken ürünün üzerinde sağlığa zararlı olmadığını belirten CE ve TSE ibareleri aranmalıdır. Tehlikeli olabilecek bu ürünlerin göz boyayıcı albenisinden çocuklarımızı uzak tutmalıyız.  Çocuklarımızın sağlığı her şeyden daha değerlidir.

                Ayrıca işin ekonomik yönü düşünüldüğünde kalitesi belli olmayan ürünler tüketicilerimize daha pahalıya mal olabilmektedir. Herhangi bir faturası, belgesi olmayan ürünler tüketicilerimizin uğradıkları zararları maalesef ki karşılanmasına da engel olmaktadır. Tüketicilerimiz alacakları ürünlerde fiş ya da faturaları mutlaka istemelidirler.  

                Tüketicilerimiz okula hazırlık masraflarını azaltmak için şu hususlara da dikkat etmelidirler:

1 –Bütçe planlamanızı alışveriş öncesinde yapın.

                Çocuğunuzla beraber neler alınması gerektiğini konuşun. Bunların istek mi ihtiyaç mı olduğunu belirleyin. Listenizi ona göre hazırlayın.

2- Fiyatları karşılaştırın
                Listenizdeki ürünleri almadan önce fiyat araştırmasına çıkın. Fiyatlarla beraber üründe sıkıntı yaşadığınızda firmanın iade koşullarını da öğrenmenizde fayda var.
3- Yaş grubuna uygun ürünler tercih edin
                Listede yer alan her ürün için bunun istek ya da ihtiyaç olduğunu çocuğunuzla birlikte değerlendirin. Çocuğun yaş grubuna uygun olmayan ürünleri almayın.

 

                Yeni eğitim öğretim yılının eğitimcilerimize, öğrencilerimize, velilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

 

 Bir sonraki hafta görüşmek dileğimle

TÜKETİRKEN TÜKENMEYİN.

 

                                                                                                                                                  Sülahi Özalp

Tükoder Eskişehir Şube Başkanı

[email protected]