Bir seçim daha bitirdik.

AK Parti karşıtları yani muhalefeti (sosyalist muhalefetler dışında) özellikle sanal alemdeki propagandası  "ampulü söndürün" sözleriydi.

1 Kasım günü saat 21:00 sıralarında; ampulü söndürmeye çalışanları elektrik çarptığı anlaşıldı.

Ampul AKP ama elektriğin, muhalefetin gidemediği, anlatamadığı, ilişki kuramadığı ve anlayamadığı halktı.

Aslında seçim sonuçlarını, sosyolojik, siyasi, psikolojik, ekonomik anlamda değerlendirmek gerekir.

1 Kasım seçimlerini rakamsal olarak değerlendirirsek; AKP’yi Türkiye Büyük  Millet Meclisi’nde özellikle zora girdiğinde sürekli destekleyen Bahçeli MHP, sandıkta da MHP’li seçmenlerin büyük bölümünün desteklediği ortaya çıktı.

Diğer tarafta da HDP, SP, DSP gibi partilerin yarı yarıya düşen oyları nereye gitti.

AKP’ye 13 yıldır yenile yenile bir şey öğrenemeyen stratejisini bile ayarlamayan muhalefet ampul söndürmekle meşgul iken, vatandaş elektrik gibi onları çarpıverdi.

Tabi burada, sistemle ilgili bir tek kelime söyleyemeyen muhalefetin söyleminin sadece  AKP ve Erdoğan karşıtlığı yenilgilerinden birisi budur.

Sakın olan sadece 7 Haziran seçimlerinde CHP’nin asgari ücret, emeklilerin ikramiyeleri, mazot gibi vaatlerini bize hatırlatıp "Bunları da söyledik ama vatandaş anlamadı" demeyin.

Yenilgi nedenleri arasına, ulusalcılar, kendilerine milliyetçi diyenler,  12 Eylül’ün sonrası Atatürkçüler, ülke soyulurken, Cumhuriyet’in kurduğu KİT’ler satılırken, topraklar satılırken,  üretim yerine tüketim haline getirilirken sessiz kalanların sadece AKP ve Erdoğan karşıtı söylemleri yenilginin nedenlerinden biridir. Diğer tarafta da yine ulusalcı gazete ve televizyonlar. Onların yayınlarının odağı da AKP ve Erdoğan karşıtı haber, yorum ve tartışmalardı.

Muhalefette olan belediyelerin hizmetin dışında düşünsel hizmet, örgütlenme gibi çalışmalarının yapmaması da yenilgi nedenlerinden biri olmuştur.

Oysa eleştirilecek sistemdir. Yani ekonomik ve siyasal anlamda sistemi eleştirmek.

Toplumcu sistemin getireceği güzelliklerden tek kelime anlatmadılar. Zaten anlatmazlar onlar toplumcu düzenden yana değil, bugünkü sistemden, kapitalizmden yanaydılar. Onların kavgası iktidarda olmak kavgasıydı.

Eskişehir’deki seçim sonuçlarında milletvekili bazında tahminim tuttu.

Bunu daha önce yazmıştım.

Neyse efendim;  ampul söndürürken elektriğe çarpılanlar  umarım bu kez "iktidar koltuğu" üzerinden değil "sistem" üzerinden düşünüp öyle çalışırlar.

En azından artık ampulü söndürmeye çalışırken, iş kazasına kurban olmamak için iş güvenliğini almak gerekiyor.