Hayal meyal hatırlıyorum, bir  siyah heykel  görmüştüm  belki fotoğraf da  olabilir.  Tunç veya  taş  olabilir bağdaş kurmuş  göğsünde  dokuz tane memesi olan bir  kadın  keykeli  ki;  bu  heykel  Çifteler kazamızın  hemen ötesindeki  Sakarbaşı denilen   Sakarya  nehrinin doğduğu  kaynağın  çevresinde  çift süren  çiftçinin sabanına takılmış-mış,   Oralarda  başka taş yontmalar da bulunuyormuş:

Bilenler, işin uzmanları  ”Kibele.”  demişler.  V eya  sesli  harfs,iz ”KBL,”  adı verilen  Ana  kraliçe  heykeli demişler.  Dokuz  memesi ile  doğurganlığı  temsil eden  bu  kybele  ana kraliçe veya ana tanrıça … İnsanlığın anası  kabul edilmiş.  Sybil, de deniyor. Sibel  de … Eva da deniliyor  Havva da…  Bu konu nerden  aklına geldi,   nereye varmak istiyorsun  derseniz:

Anneler günü dolayısıyla  babaannemin  ve Annemin adı’nın bu ana kraliçeden geldiğini  düşünerek  kaleme sarıldım.

Dişi  kesimin  eş olmanın ardından  anne olunca  kişiliğinin  değişimini  gördüm.   EVET,

Kutsallaşıyor.  İnsanlığın üstünde bir  kısve  sahibi oluyor.  Bu kalıbı  maalesef tanımlamam imkansız:  Bu  ANALIK.

Annem aklıma geliyor ve  bana aktardığı iki özelliği  halen  taşıdığımı   görerek   seviniyorum.  İlki: ” Söz uçar  yazı kalır.”  idi  on yaşından  sonra  defterine  yazmış durmuş   okuduğu  gördüğü  duyduğunu   ve yaptığı işleri  not etmiş. Sözü kesildiğini  ve istediğini aldığını  da yazmış mı?   Bi de bahçede   babamla fotoğraf çektirip  koymuş  sayfaların arasına   ikinci bir cümlesi ilkelerimin başında yer  alıyor. ” Benim  oğlum  yalan söylemez.”  demiş  beynime  kazıtmış.  Sık sık  tekrarlardı,  gerekli mi, gereksiz mi,  ne  kadar yeri vardı  yalanın !! Bana belletti.  Dolayısıyla  hiç gerek görmedim   doğrulardan da zarar  görmedim. Hep kazandırdı anam bana.

Analar günün de  yazacak tek bunu buldum. Kimse, oğlunun yalan söylemesini  istemez  aslında   sözü neden buraya  getirdim  acaba  bilmiyorum.  Bi daha söyliyim mi?  ” kimsenin annesi  yalan söylemesini  istemez… Hepimizin anası çocuğuna  kesin  inanır.

KUTSAL’dır Bütün analar. Güzel’dir hepsi  istisnasız::: Ana kucağı ise  rabbimin  en büyük  nimetidir.  Var mı  Ötesi?,…