Adaylar vaatlerde bulundular, kimisi projelerini kimisi hedeflerini açıkladılar. Bugüne kadar yaptıklarını teminat olarak gösterip proje açıklamayanda oldu…

Mısır’da şu deyim yaygındır: “Seçim sırasında adayın, nişan sırasında damadın sözüne inanma.”

Bu yüzden görüştüğümüz başkan adaylarına açıkladıkları vaatlerin ve projelerin gerçekleşip gerçekleşemediği konusu benim için daha çok önemliydi.  Adaylarla görüştüğümde ısrarla bu konuda sorular yöneltmeyi tercih ettim.

Başkalarının ‘çanak soruları’nın yanıtları beni ilgilendirmiyor.

AKP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Harun Karacan’ın basın toplantısına gittim.

3 soru yönelttim.

Birincisi; açıklanan projelerinin güzel olduğunu ancak başkan olduktan sonra bu projelerin gerçekleşecek mi, yoksa hayal mi olacak?

Karacan’ın yanıtı her zaman olduğu gibi iddialı…

“Açıklanan projeler, Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştireceği projeler bazıları da Büyükşehir’in projesini hazırlayacağı, ön ayak olacağı, iktidarın olanakları sunularak gerçekleşecek projeler. Ben hakkından gelemeyeceğim, arkasında duramayacağım hiçbir vaadi sunmadım, sunmam da… Biz Yeni Nesil Belediyecilik Anlayışıyla eski, köhnemiş ve kendinden başkasına faydası olmayan bu geleneği yıkacak ve Eskişehir’e bambaşka bir ufuk açacağız.”

2. ve 3. Sorular birbirine bağlı idi.

Ülkede ve Eskişehir’de işsizlik sorunu vardır.  Tülomsaş’ın raylı sistem konusundaki üretimin arttırması ve Eskişehir’e yıllardır büyük yatırımlar gelmediği, bu konuda seçildiğiniz haldeBüyükşehir Belediye başkanı olarak öncülük yapıp iktidarın olanaklarını kullanacak mısınız?

Karacan’ın yanıtı şöyle oldu:

“DDY sonra Tülomşas, Tayyere Fabrikası sonra Hava İkmal, Havacılık Sanayi,  Basma Fabrikası gibi sanayide Eskişehir’in ilkler olmuştur. Eskişehir’de çok büyük sanayi çıkmıştır. Projelerimiz entgredir birbirlerine tamamlayan projelerdir. Havayolu, karayolu, hızlı tren bunlar birbirlerine bağlıdır. Tülomsaş’ın Pazar alanı olanağı arttırılacaktır. İleride detaylı olarak açıklayacağımız Metro projesi. Tülomsaş’ın üretecektir. Ben ETO başkanlığı ve TOBB yöneticiliği yaptım. Bu süreç içinde ülkenin ve yabancı bir çok ünlü işadamları ile diyolaglarımız var. Bu iş adamlarını Eskişehir’e getirip yatırıp yaptıracağız, bu benim boynumun borcudur.

Bunun için cesaret, vizyon ve hedef olması gerekir. Bizde bu vardır…”

Karacan, basın toplantısında daha önce açıkladığı projelerinden örnekler sunarak hatırlatma yaptı. Ayrıca; istenen, tartışılan konular konusunda da iddialı vaatlarde bulundu.

Örneğin, ulaşımda ve kullanılan su hizmetinin vatandaşa daha  ucuz olarak yapılması… 3 kişilik bir ailenin sadece tramvay gideri aylık 300 TL den az olmadığını vurgulayan Karacan, ilk işlerinin, olabilecek en kısa vadede tramvayın borcunu sıfırlayıp tramvayın taşıma ücretlerini makul düzeye indirmek, emeklilere indirimli hizmet…

Öğrencileri ciddi indirim, aylık kartlar, ayrıca üniversitelere bağlı; Osmangazi, Anadolu Üniversitesi ve İki Eylül kampüsleri arasında ring seferleri…

Evlerde kullanılan musluklardaki suyun içilebilir ve daha ucuz hale getirilmesi…

Büyükdere, Yıldıztepe, Gültepe mahallelerindeki 2-3 kat sınırını 4 kat olacağını söyledi.

Daha önce yaptığı açıkladığı ev projesini de; “Sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde çok önemsediğimiz bir diğer proje de ihtiyaç sahibi hemşerilerimizin ev sahibi yapılmasıdır” diye anlattı.

Tabi bizde Eskişehir’in çocuğu olarak bu vaatlerin, projelerin takipçisi olacağından kimsenin kuşkusu olmasın…