1 kişinin banka hesap hareketleri incelenmek isteniyor ise mutlaka o bankanın çalışanı olmak gerekir. Hesabın sahibi olan kişi kendi bilgilerine ve hesap hareketlerine kolayca erişim sağlayabilir. Ancak kişi ve banka yetkilileri dışında üçüncü kişilerin banka hesap hareketlerine ulaşması mümkün değildir. Savcılık kontrolleri ve adli kontroller dışında herhangi 1 şekilde de banka hesap hareketlerinin 1 başkasına gösterilmesine izin verilmez. Banka yetkilileri tarafından hesap gizliliği korunmaktadır. Bu sebep ile de başka kişiler hesap hareketlerine ulaşamaz.

Üçüncü taraflar eğer banka hesap hareketlerine ulaşmak istiyorlar ise bunun için hukuki yolları tercih etmeleri gerekir. Banka hesap hareketlerini görüntülemek için yapılabilecek bazı işlemler vardır. Bu işlemlerden ilki avukat desteği alarak banka hesabının görülmesini sağlamaktır. Ancak bunun için de hukuki yolların incelenmesi ve Cumhuriyet savcılığına başvuru yapılması gerekir. Dava açılmamış ise banka hesap hareketlerinin avukat tarafından görülmesine izin verilmez.

Banka Hesap Hareketleri Nedir?

Hesap hareketleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yönetilen bir süreçtir. Bir kişinin kendi hesabında yaptığı bütün hareketlerin para transferlerinin ve ödemelerin takip edilebilmesini kolaylaştıran bir sistemdir. Ne zaman, hangi hesaba para aktarıldığı, para giriş çıkışlarının kontrolü ve diğer amaçlar için banka hesap hareketleri oluşturulur. Hesap üzerinden yapılan her bir işlem banka hesap hareketlerine kaydedilir.

İşlemler burada kaydedildiği için kişiler hesaplarına yönelik takip yapmak istediklerinde de yine banka hesap hareketlerini inceleyebilirler. Hesap hareketlerini erişim kısıtlaması bulunur. Bu sebep ile de herkes bankaların hesap hareketleri bölümüne ulaşamaz. Banka hesap hareketlerine ulaşmak isteyenlerin banka tarafından yetkilendirilmesi gerekir. Aynı zamanda hesap sahibinin de kendi banka hesap hareketlerini görme yetkisi bulunur. Bu bilgiler üçüncü taraflar ile paylaşılmaz.

Banka Hesap Hareketleri Nasıl Görüntülenir?

Hesap hareketlerini görüntülemek için bazı yollar bulunur. Bankanın sunduğu hesap hareketlerini görüntüleyebilmek için kullanılması gereken bazı platformlar vardır. Bu platformlar takip edilerek banka hesap hareketlerine ulaşılabilir. Hesap hareketlerine ulaşmak için kullanılabilecek olan platformlar şu şekildedir:

·         Internet bankacılığı

·         Mobil bankacılık uygulaması

·         Müşteri hizmetlerinden e – posta talep etmek

·         ATM

·         Banka şubesi

Bu kanallar aracılığı ile hesap hareketleri görüntülenebilir.

Bir Başkasının Banka Hesap Hareketleri Görüntülenir Mi?

Banka hesap hareketlerini görmek için iki yetki bulunur. Bu yetkilerden birisi hesap sahibine aittir. Diğer yetkili ise ilgili bankada çalışan kişilerdedir. Bu sebep ile de üçüncü tarafların banka hesap hareketlerinin görülmesi mümkün değildir. Bir başkasının banka hesap dökümünü görmek isteyen kişilerin bu işlemi yapmasına izin verilmez. Banka hesap hareketleri özeldir ve bu sebep ile de yetkisi olmayan kişiler başka insanların banka hesaplarına yönelik inceleme yapamaz. Herkes kendi banka hesap bilgisine ulaşabilir bir başkasının hesap hareketini görmek için savcılığa başvuru yapılması gerekir.

Editör: Mustafa YILDIRIM