Eskişehir Anadolu Üniversitesi çalışan sayısı 5238 kişi 41500 Tl= 217.377.000.000 TL

Eskişehir Teknik Üniversitesi çalışan sayısı 1555 kişi 39500 Tl= 61.422.500.000 TL

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi çalışan sayısı 5360 kişi 31100 Tl= 166.696.000.000 TL

Geçtiğimiz hafta Eskişehir piyasasına toplamda 445.495.500.000 TL para şehirdeki üç üniversite tüm çalışanlarına verilen banka maaş promosyon ödemeleri olarak Eskişehir ekonomisine nakit olarak dahil oldu.

Rakam gerçekten çok önemli, gerçekten çok gerçek ve bizzat insanların eline geçen bir miktar.

Bir nebze olsun deva olabilecek, bir yaraya merhem, yüzlerde ufak bir tebessüm, yüreklerde hafif bir ılıklık yaratacak bir miktar.

Bu anlamda üniversite çalışanlarımızın ellerine geçen nakti yaşadığımız ekonomik durumda güzelliklerde kullanmalarını ve fayda görmelerini temenni ediyorum.

Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesinin aldığı rakamlar kamu kesiminde tüm kurumlar içinde henüz ülke genelinde geçilebilmiş değil.

Bir üniversitemizde 4 yıllık 40 bin tl alınan rakam olmasına rağmen her iki üniversitemizde 3 yıllık olması ve hiçbir şekilde iade olmaması gelinen durumu özel yapmaya yetiyor.

Bu nasıl olur derseniz…

Bende süreci çok iyi bildiğim ve vakıf olmamdan dolayı sürekliliği sağlar, çalışır, çaba gösterirseniz olur derim.

Yazacaklarım halen süreç olmayan yada devam edenlere rehberlik edebilir.

Bunu iddiayla söylüyorum.

Öncelikle kurum üst amirinin bu işe inanması, şeffaflığı sağlaması ve alınacak rakamın üst sınırdan beklenti olduğunu muhtap bankalara iletip, hissettirmesi gerekir.

Devamında bankaların fiziki, usül ve uygulama talepleriyle, beklentilerinin mutlaka sorulması yani irtibatın sağlanması olmazsa olmaz.

Yani ihaleye katılacak her banka artırım ve asılmayla müdahalesiz ve iptal kaygısı olmadan gönül rahatlığıyla rakam vermekte ve önsürecin rahatlığıyla verilen rakamı yukarılara taşımaktalar.

Her iki üniversitede hem 657 memur çalışanların temsilcisi yetkili sendika Türk Eğitim Sen Eskişehir 2 Nolu Şube,

Hemde üniversite adına komisyonda görev alan yetkililer ile işci sendikaları temsilcilerinin ve her iki üniversitenin rektörlerinin ortaya koydukları irade ve çaba bu iki üniversitede çalışanların mutluluğuna ve tebesümüne sebep olmuştur.

Diğer üniversitemizde ise çalışan sayısının daha fazla olmasına rağmen rakam olarak aynı süreçte diğerlerinin altında kalmasının sorgusunu ise ben sevgili üniversite çalıanlarına bırakıyorum…

İhale sürecinde üzerinde durulsa ve bazı girişimler yapılabilseydi,

ben rakamın dahada artacağından son derece eminim.

Kaldıki sözleşme içeriğinde sonradan ortaya çıkan bazı detaylarda maalesef çalışanları epey kızdırmış görünüyor.

Emsallerinden neredeyse ortalamada 10 bin tl az almaları, iade ve bazı hizmetlere nakit bedel ödemeleri gerçekten rahatsız edici.

Ben burada şunu söylüyorum.

Bu işe çalışanlar adına muhatap olanlar tecrübeli olsalar, önceden bir hafıza sahibi olsalar, sözleşme içeriğini masaya yatırmış olsalar yani derslerine çalışıp sınav gününe hazırlanmış olsalar sonuç daha farklı olurdu…

İhale komisyonunda olup alınan 31100 tl yi,

Yaparsak biz yaparız, bir şey değişti herşey değişti.

İşte farkımız diyen zihniyet.

Bir önceki dönemde sosyal medyada sabit durmakta olan “sendikaların promosyon süreçlerinde bir etkisi yoktur” ve 4/ D çalışanların maaş ortalaması düşük onlara ayrı ihale yapılsın teklifiyle gelenler aynı zihniyettir.

O zaman demiştim yine diyorum.

Geçin bunları.

İşi ve ruhu sendikacı olanlar bu işin mücadelesini verir ve çalışanlar adına hakkı söke söke alır. Yeterki yürekleri yetsin…

Gerisi reklamdır, şaiyadır.

Bu noktada derimki; Birileri insanların duygusuyla oynamasın, Reklam peşinde koşmasın ve samimi olsun…

Temennim kamu için yazdığım bu satırların özel sektör işyerlerine örnek olmasıdır.

Türkiye Büyük Millet Meclisine getirilen bir yasa teklifi olmasına rağmen.

Siyasi irade tarafından beklemeye alınan konuyla iligili sendikal olarak işci sendikalarımıza buradan bir tavsiyede bulunayım.

Bu konuda yasal bir düzenlemeye kadar hem işveren nezdinde hem bankalar nezdinde çalışanlar adına muhataplıkla bu sağlanabilir.

En azından gündeme getirilir ve zemin sağlanır.

Yapılabilecek, başarılabilecek ve özel sektörde örnekleri olan bir konu bakarsınız kendiliğinden mecrasını bulur bellimi olur…

Konu sonunda tekraren üniversitelerimizde çalışan arkadaşlarımızın aldıkları rakamları güle güle kullanmaları, süreç olan kurumlarımızda ise yine piyasa gerçeği rakamlar alınmasını temenni ediyorum.

Ve son cümlede bu işlerin mücadele ve iradeyle olabileceğini söyleyerek.

Bu uğurda samimiyetle mücadele eden tüm gönül dostlarına ve iradesini hak ve çalışan için kullanan yöneticileri saygıyla selamlıyorum.

Eskişehirde Eskişehir duygusuyla kalın, saygılar.