Odunpazarı’ndan yedilere, oradan Hamamyolu’na doğru inerken solunuzda, yada yukarı mahalleye doğru çıkarken sağınızda, göze çarpan, dikkat çeken bir var.

WhatsApp Image 2021-11-29 at 07.39.49

Odunpazarı’ndan yedilere, oradan Hamamyolu’na doğru inerken solunuzda, yada yukarı mahalleye doğru çıkarken sağınızda, göze çarpan, dikkat çeken bir var.

Banka şubesinin bitişiği, yüksek apartmanlar arasında çok nadide bir eser.

Hemen hatırladınız ve evet ya çok güzel bir yer dediğinizi hissettim.

İnsanların bakmadan geçemediği, yerli yabancı herkesin durup baktığı, önünde karelerce fotoların çekildiği, insana içinde yaşama isteği veren bir aşina nokta orası.

Tarihi nedir geçmişi nedir pek bilgi sahibi olmadığımız ancak cumhuriyet döneminin o sağlam taş gibi binalarından, göze mimari mükemmeliyeti yansıyan, görsel olarak insana haz veren, içinde olma duygusuna yönlendiren bir yapı.

Arifiye Mahallesi’nde yaşamanın vermiş olduğu hafızayla, kendi bildiğim bilgileri aktarayım size.

Baytar Teyfik ve Eşi Münevver Hanımın evi olan bu binada yaşayan önce büyük kızları Nuran Hanım sonrasında erkek kardeş Metin Seçgin ve enson olarakta 2020 yılında mahallemizin neşesi Şükran Seçgin Teyzenin vefat etmesiyle bu nadide ev sonraki mirascılara geçti.

İçinde yaşayan kimse kalmayınca iyiden iyiye mahsunlaşan, kasvete bürünen yapıda geçenlerde bir hareketlenme görüldü.

İçindeki ev eşyaları tahliye edildi.

Eğer meraklısı bakmış olsa pekçok tarihi vesika, görsel ve dökümanın olduğunu sandığım, eşyaların içinde oldukları bu ev kadar özel olduğunu tahmin ediyorum.

Rahmetli Şükran Teyzenin 40-50 yıl önceki gazeteleri bana göstermesi ve daha neler var demesi.

Evin o tarihi kokusunu hisseden,şehir tarihine ve kültürüne meraklı olanlar sınıfına mensup bendeniz için gerçek anlamda merak duygusu uyandırmıştı.

Bu eşya hareketlenmesiyle beraber mahallemizde bu güzel binanın varislerce yıkılıp yerine bir apartman dikileceği söylentisi aldı yürüdü.

Mirascılar kimlerdir, kararlarları nedir bilemem.

Eski değerlerine sahip çıkan bir şehir olduğumuzdan, göz aşinalığımızda daima yeri olan ve değerlendirilebilse ortaya gerçek anlamda bölge kültürüne tabi odak noktası olabilecek bu yer için temennim söylentilerin doğru çıkmaması.

 Aynı sokak içinde yine varisli bir Odunpazarı evi Ankara kültür tabiat varlıkları kurulu eliyle restore ediliyor, yan sokağında iki güzel ev hızlı bir şekilde elden geçti ve çok güzel bir butik otel yapıldı.

Bu noktada yazımızın muhataplarının gözüne çarpması, dikkatlerini çekmesi duygusundayım.

Şehir içindeki nefes, keyif noktası olabilecek ve Odunpazarı tarih bölgesi kapısı bu yapı için umarım birşeyler düşünülür ve gerçeğe dönüşür

Kamuoyu oluşur ve konu tartışılır.

Eskişehir’in ses değeri Mithat Körler üstadın dillerden düşmeyen şarkısının tersi gelişir ve “güneşimizi bir noktadan daha kaybetmeyiz, güzel olanları görmeye devam ederiz” temennisindeyim.

Saygıyla, selamla, güzel günler, Eskişehirli kalın….