2918 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 74 - Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik İşareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar."

Bu madde hükümlerine uymayan sürücüler 488 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılırlar.''

Geçtiğimiz gün çarşıda esnaf bir arkadaşımızın yanına uğradım.

Konu nereden geldiyse trafik cezalarına geldi ve çıkardığı makbuzu gösterdi. Dikkatsiz ve tedbirsiz araç kullanarak yaya geçiş önceliği olan alanda ihlal 488 TL bir ceza makbuzu.

Pazar günü saat 13 civarı Hasan Polatkan Bulvarında hiç farkında olmadan yenilmiş bir ceza.

Tabi dudaklarından dökülen duygu karşılığı ifadeleri buradan yazmıyorum.

Yine konuya ek olsun diye gördüğüm bir sosyal medya videosunu aktarayım Bozüyük İlçesinde yayaya yol vermek için duran otomobili arkadan gelen çöp kamyonu olanca süratiyle alıp götürüyor.

Yine bir sonraki gün Reşadiye Camii Demirciler sokakta lüks aracını dörtlüleri yakıp tek gidişli yola park ederek Yelkovan İşhanında notere imzaya gidip yarım saat araç trafiğine barikat kuran ablayı beklerken konuşulan konuydu yayalara öncelik.

Hasan Polatkan Bulvarında ışıklarda tek sıra zincir olup karşıya geçerken sürücülerle kafa kıran lise öğrencileri bu işin mizah tarafı.

Kesinlikle ve kesinlikle trafikte şehir içinde yavaşlamanın kurallara uymanın, nezaketin, yol vermenin, yaya önceliğinin tarafındayım.

Bunu önceki süreçlerde yazdığım yazılarda ve çevreme söylemlerimden ispat ederim.

Lakin sürekli bir araç kullanıcısıyım örneğin Hasan Polatkan Bulvarını gidiş geliş günde en az iki kere kullanırım.

Kendi adıma söylüyorum aracımı kullandığım bu yolda sıkışık trafikte yaya geçidini takip ederek 2918 yasa madde 74 ü uygulaman mümkün değil kesinlikle ya kaza yapacaksın yada cezayı yersin.

 Alışkanlığım gereği işaret levhaları takılmadan, ikaz lambaları konulmadan çok önce ben eğer arkamdan son sürat gelen yoksa, trafik akışı sıkışık değilse mutlaka ve mutlaka yol verme alışkanlığımdır.

Ana yola çıkmaya çalışan, sola, sağa dönmek için bekleyen araçlara mutlaka durur gereğini yaparım.

Hatta sempati uyandırsın ve kalıcı olsun diye yıllar önce trafikte durun yayaya veya araca yol verin selam olarak ta sahip olduğunuz siyasi düşüncenin el işaretinizi yapın diye bir sosyal sorumluluk teklifim olmuştur

Türk Milletimiz ve dolayısıyla Eskişehir halkımız kabullenicidir.

Aklına, mantığına, cebine yatkın her uygulamayı kabullenir.

Ancak bu son yaya geçiş önceliği trafik düzenlemesinde yaşadıklarım, duyduklarım, gördüklerim ve yorumlar biraz olumsuz.

Alt yapısı hazır olmadan, yapılan denetimlerde kesilen 488 tl cezalar can yakmaya başlamış vaziyette.

Eskişehirimizde sarı çizgiyle ayrılan iç kısmının kullanımının yasak olduğu, tramvay yolunun mobeselerin gözü önünde kullanılmasının engellenemediği, tek şerit yollarda dörtlü yakarak durmanın ve trafiği katletmenin önlenemediği, kırmızı ışıklarda geçen ya da hız limitli yollarda tozu dumana katanların hiç farkedilmediği, ara sokaklarda yaya kaldırımlarının sürücüler tarafından gasp edildiği bir curcunada yaya geçitlerinde yapılan uygulama yalnızca para kazanma maksatlı olarak kalır diye düşünüyorum.

Hatırlayın bir ara cam filmi furyası çıktı birden kontroller, cezalar, film söktürmeler ve sonra birden bir anda kaldırılı verdi.

 Canı yananların yanına kar kaldı yapılan işlemler.

Söylemek istediğim çok doğru ve yerinde olan ancak altyapısı, önü arkası incelenip alıştırılarak sindirilerek ve belletilerek yapılacak bir işlemde birden bire gizli denetimle okkalı cezaları yapıştırırsanız ikinci bir cam filmi travmasını bu millete yaşatırsınız.