Seminere KYK Teknik Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Utku Çağlar, Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Uğur Kavukçuer, KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Onur Sürmeli ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt katıldı.

Can kayıplarında Türkiye 3’üncü

Eskişehir için fay hattı olduğunu ancak uzun zamandır bu fay hattının kırılmadığını söyleyen Moriwaki, “Depremi hemen beklemiyoruz ama bu ihtimal sıfır demek değil. Bir gün elbet gelecek, hazır olmak lazım. Türkiye depremlerde can kayıplarında dünya sıralamasında 3’üncü konumda. Türkiye aslında çok kötü durumda.” dedi.

“İzmir fay hattı henüz kırılmadı”

Türkiye’de depremlerin domino etkisiyle sırayla geldiğini belirten Moriwaki, “2020’de Elazığ’da deprem olmuştu ve bu o bölge için uyarıydı. Yine aynı sene İzmir’de olan depremde Manisa, Muğla fay hattı kırıldı ama İzmir fay hattı kırılmadı, orada bir deprem gelebilir.” uyarısında bulundu.

Marmara’da 7,9 şiddetinde deprem olabilir

Seminerde konuşan Yoshinori Moriwaki, İstanbul’da beklenen depreme yönelik şunları söyledi; “Marmara’da bir deprem meydana gelecek ve İstanbul’da da bunun etkisi olacak. Kuzey Anadolu Fay Hattı, adaların biraz güney tarafları o hattın üzerinde depremi beklediğimizi söyleyebiliriz. Orada 6, 7 tane fay hattı var. Bir tane fay hattı kırıyorsa orada 6.8, birkaç tane kırıyorsa 7 ya da 7,5 şiddetinde olabilir. Gölcük’ten başlayıp Silivri’ye kadar tamamen bir kerede kırılıyorsa bunun ihtimali az ama eğer öyle olursa Türkiye’nin en büyük depreminin 7,9 şiddetinde deprem olabileceğini söyleyebilirim.” dedi.

Melih Savaş kabri başında anıldı Melih Savaş kabri başında anıldı

“Yumuşak zeminli yerler öncelik olmalı”

Özellikle İstanbul için hazır olmak gerektiğini dile getiren Moriwaki, “Eski Atatürk Havaalanı, Ataköy, Küçükçekmece, Avcılar, Büyükçekmece o tarafta zemin çok yumuşak. Yumuşak zeminli yerleri öncelikli olarak yapmak lazım. Zemin yumuşaksa deprem yavaş gidiyor ve dalga çok oluyor. Yani 1999 Gölcük depreminde İstanbul’da fazla sıkıntı yoktu. Ama Avcılar’da bina çöktü. Çünkü oranın zemini çok yumuşak.” şeklinde konuştu.

Editör: Mustafa YILDIRIM