Türkiye’de herhangi bir kent düşünün komşu kentiyle karayolu olmasın…

Bugün Eskişehir’in komşuları Afyonkarahisar, Kütahya, Bilecik ve Ankara ile karayolu vardır.

Ancak kısa bir sınır komşuluğumuz olan Bolu ile karayolu yoktur.

Bu iki il arasında karayolu yapmak da herhalde kimsenin aklına gelmemiş şimdiye kadar ya da ihtiyaç duyulmamış.

Ama artık ihtiyaç var.

Hem de büyük bir ihtiyaç olarak görülüyor.

Şöyle bir baktığımızda bugün Eskişehir’den, Bolu’ya karayoluyla gitmek isteyenler önce Bilecik, sonra Adapazarı’ndan geçip Bolu’ya ulaşabiliyorlar, geliş yolu da aynı istikamette.

Oysa Bolu ile Eskişehir sınır komşusu. Şehir merkezinden 150-200 kilometrelik bir yol ile ulaşmak mümkünken, onca yol gidiliyor.

Bu konuyu, Genel Başkanlığını Fikret Doğancı’nın yaptığı Eskişehir Eskişehirliler Derneği gündeme getirdi. Bu konudaki bir avam projesini de ilgili yerlere sundu.

Konuyu gündemde tutmaya da devam ediyor.

Benim de içersinde ve yönetim kademelerinde bulunduğum Eskişehirliler Derneği, geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan’ı Ankara’da ziyaret ettik.

Dernek olarak kendisine 22 ve 23. dönem Eskişehir milletvekili olarak yaptığı hizmet ve katkılardan dolayı bir teşekkür plaketi verildi.

Ayrıca içerisinde Eskişehir-Bolu Karayolu ile,  sektörel teşviklerin genişletilmesi, Eskişehir-Bursa demiryolu yük taşımacılığı, yani Eskişehir’in demiryolu ile limanlara bağlanması, Eskişehir-İzmir ve Eskişehir-Antalya hızlı tren projeleri, termal turizmin geliştirilmesi gibi konularda Eskişehirliler Derneği’nin görüş ve önerilerini içeren bir de dosya sunuldu.

Mercan özellikle Bolu karayolu konusuna sıcak baktı, hatta şu anda Mihalıççık tarafına yapılmakta olan çevreye uyumlu termik santralar için bir yol yapımının söz konusu olduğunu bunun Mihalıççık-Koyunağılı üzerinden Eskişehir’e bağlanabileceğini ifade etti.

Bir başka yol ise Sarıcakaya üzerinden mümkün.

Bu Eskişehir’in Batı Karadeniz’e kısa yoldan bağlanmasını da sağlayacaktır. Bölgeye büyük bir hareket getireceği düşünülen yol Ankara-İstanbul karayolunun bir bölümünde yükü de hafifletecektir.

Eskişehirliler Derneği bu konudaki temaslarını sürdürecektir.

 

Nabi Avcı’nın Bakanlığı

 

Bu ve diğer konuları görüşmek üzere 31 Ocak tarihinde Eskişehir Milletvekili olarak Nabi Avcı ile Eskişehirliler Derneği Eskişehir’de randevulaşmıştı.

24 Ocak tarihinde ise Nabi Avcı’nın Milli Eğitim Bakanı olduğu açıklandı.

Henüz taze bir bakan olan Avcı ile bu randevu o tarihte gerçekleşir mi bilemiyorum. Ama dernek bildiğim kadarıyla bu projeleri illa ki Bakan Avcı’ya iletecektir.

Çünkü artık bir bakanımız var. Bazı sorunların çözümü daha da kolaylaşacaktır.

Çünkü biliyoruz ki, Bakanlar bölgeleriyle ilgili sorunları bakanlıklar arasında daha kolay çözüyor.

Her ne kadar Bilecikli olsa da,  gençliğinin ve eğitiminin önemli bir bölümünü Eskişehir’de geçiren Nabi Avcı, Eskişehir Milletvekili olarak bakan oldu.

Orhan Oğuz’dan sonra Milli Eğitim Bakanı olan ikinci Eskişehir Milletvekili.

Son yıllarda sıkça tartışılan ve eleştirilen bir göreve geldi Avcı.

Deneyimiyle, bilim adamlığıyla bu işin üstesinden geleceğine ve milli eğitime bir ufuk açacağına inanmak istiyoruz.

Bu vesileyle de Sayın Nabi Avcı’ya yeni görevinde başarılar ve kolaylıklar diliyorum.